Var är du när du inte är här?

15:39 by sthalsan

Du vaknar upp och mår skit. Det kommer bli en dålig dag, ångesten snörper ihop bröstkorgen på dig. Bilder av dig själv som en misslyckad, hjälplös individ fladdrar förbi. Stopp ett tag, är allt du tänker och känner sant? Ja, så är fallet, även om du vet att inte borde vara så. Du är fast i dina tankar, som är verkliga i sina konsekvenser. Den där ångesten är högst påtaglig, gör att du lider. Fast hur går det till, hur kommer ångesten in i kroppen och varför är den plötsligt borta?

Ifrågasätter du någonsin dina tankar? När du vaknar och mår skit, hur vet du det? Vad är det som definierar ditt nu med tanke på att du i stort sett aldrig är här? Var befinner du dig mestadels under din vakna tid? Förmodligen är du upptagen av att planera, repetera, dagdrömma, älta, måla upp orosscenarion, värdera dig själv/andra osv. Du är med andra ord helt uppslukad i ditt tankefängelse istället för att vara medvetet närvarande. 

Nästa gång ångesten river i kroppen, kliv in och ta plats i din kropp. Observera din andning, finns det möjlighet till mer expansion i din bröstkorg? Kan du slappna av i dina axlar, släppa taget om det du håller i dina händer, släppa på spänningar i käkmuskler, slappna av i musklerna runt ögonen och känna ditt hjärta slå? Kan du stanna kvar och koncentrerat följa andetag efter andetag, återvända så fort tankarna drar iväg med dig. Enda sättet att bli fri stundtals från dina tankar, är att öva på att betrakta dem som tankar istället för sanningar.

anxiety-1007507__340

 

Comments are closed.