Varför är det svårt att få in goda vanor?

13:27 by sthalsan

Du har börjat iaktta dina inrutade vanor. Du ser, hur det du upprepar dagligen format ditt liv. Det finns vissa saker som du försökt förändra en längre tid, men det slutar alltid med att du återfaller i gamla, inrutade spår. Vare sig det gäller att bli mer koncentrerad, stressa mindre, röra mer på dig eller äta bättre, så funkar det bara en kortare period. Varför ska det vara så jobbigt att skapa nya, goda vanor, när det är så lätt att fastna i dåliga?

En grundläggande anledning till att det är jobbigt att få in nya, goda vanor är, att din hjärna vill röra sig mot det som är omedelbart belönande och undvika smärta. Du kan utan problem välja supersmaskig mat, lite vin, en film och soffahäng. Det är så mycket skönare än att vara tvungen att läsa en jobbig teoretisk text, äta grönsaker och springa en runda i regnet. Men dina dagliga val och prioriteringar har påverkat ditt mående så till den grad att du måste göra något.

Du vet inte hur många gånger du har gjort en nystart i ditt liv hittills, men den här gången tänker du göra annorlunda. Du ska motstå impulsen, som vill att du ska förändra allt på samma gång. Du ska välja ut något litet, som du ska hålla fast vid i en veckas tid. Därefter ska du ta ett nytt beslut om du ska fortsätta ytterligare en vecka. Du bestämmer dig för att varva ner med en bok en timme innan du ska somna på kvällen under en veckas tid.

directory-235079__180

 

Comments are closed.