Man får aldrig långtråkigt – att läsa tyska i Berlin! (intervju på svenska)

February 14th, 2018 by besserwisser

Emma Mårtensson, 19 år från Växjö, har läst en termin tyska (1TY101)  i Berlin och här svarar hon på våra frågor.

Varför valde du att läsa i Berlin? Jag ville göra något annat efter studenten, både bo i ett annat land och flytta hemifrån, men kände mig inte redo för att börja ett helt program och därmed var kursen i Berlin perfekt.

Varför valde du att läsa tyska i Berlin? Jag visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig, jag trodde dock att det skulle vara mer schemalagd tid i skolan men vi hade mycket fritid. Det var även mindre klasser än jag trodde på förhand vilket gjorde att man fick mer tid med läraren och möjlighet att lära sig mer.

Hur kom det sig att du började intressera dig för just tyska? Jag har alltid haft ett intresse för språk och har även haft turen att alltid haft lärare som gjort ämnet intressant och roligt vilket gjort att man alltid velat utvecklas i språket!

Var utbildningen som du förväntade dig? Jag visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig, jag trodde dock att det skulle vara mer schemalagd tid i skolan men vi hade mycket fritid. Det var även mindre klasser än jag trodde på förhand vilket gjorde att man fick mer tid med läraren och möjlighet att lära sig mer.

Hur var det att läsa kursen tyska i Berlin, vilka svårigheter mötte du? Vilka fördelar ser du? Det var väldigt utmanande och utvecklande att komma ensam till ett främmande land samtidigt som det var väldigt spännande och lärorikt. Det är alltid bäst när man lär sig språket på plats vilket gjorde att man även kom i kontakt med språket utanför klassrummet.

Vad vill du göra efter att du avslutat dina studier tyska i Berlin? Efter kursen ska jag jobba, i alla fall ett halvår och få lite perspektiv på saker och ting. I framtiden ska jag plugga vidare, det finns ett antal olika program jag läst på om och funderat på men jag har inte bestämt mig vad jag ska välja än.

Har du något drömjobb, och i så fall vad? Just nu har jag inget specifikt drömjobb men jag skulle gärna ha ett yrke där jag kan kombinera tyska med något annat.

Hur har du bott i Berlin ? (WG, egen lägenhet, inneboende, annat?) Jag delade lägenhet med en annan från kursen vilket både var positivt och negativt. Det var skönt att jag inte behövde stressa för att hitta boende utan det löste sig redan våren innan kursen började liksom att det var en trygghet när man kom till Berlin i början. Dock pratade vi bara svenska med varandra och det var såklart mindre bra för tyskans skull.

Hur hittade du din bostad? Lägenheten fick jag tag på genom att vi gick i samma tyska under gymnasiet

Vad gjorde du på fritiden? Jag tränade innebandy med ett innebandylag i Berlin och vi fixade även en internationell studenttransfer som gjorde det möjligt att jag kunde spela matcher med dem. Det är ganska stor skillnad på nivån på innebandyn mellan Tyskland och Sverige men det var ändå en kul och spännande upplevelse. Vi umgicks även mycket alla från kursen och jag försökte även se och uppleva så mycket av Berlin som möjligt.

Vad var det bästa med att vara i Berlin? Att det alltid finns något att göra, man får aldrig långtråkigt!