Varför ska man lära sig språk?

November 12th, 2018 by besserwisser

Text von Nida Håkansson, Prao-elev hos oss.

Från mitt perspektiv, det vill säga en nio-klassare på PRAO, så är det för att det finns mer möjligheter för de som kan flera språk. Många tänker säkert att de klarar sig med engelska, men för vissa yrken så kan det vara bra att kunna t.ex. tyska.

Som sagt, jag är bara här på PRAO, men på en dag har jag lärt mig hur viktigt språk är. När man läser ett språk så är det inte bara stavning, grammatik och uttal man lär sig, utan man stiger in i språkets värld. Man lär sig om landet (eller länderna) som språket talas i, alltså lär man sig om dess kultur, historia, politik och mera. Med informationen jag har fått idag från diverse lappar och citat vet jag att det är brist på bland annat tyskan i många företagsverksamheter i Sverige. Då har man ju som tysktalande mer möjligheter till jobb på dessa arbetsplatser än de som inte talar tyska. Och i vissa andra länder får man till och med lönetillägg beroende på hur många språk man talar.

Men självklart är inte språk alltid lätt, vissa kanske känner att det är svårt att lära sig ett nytt språk. Ibland kanske man bara vill ge upp på det, men det är bra om man ändå fortsätter, även om man kanske är som jag själv, och inte förstår så mycket som man tycker att man borde.

Själv har jag alltid intresserat mig för språk, och även om jag inte har kommit så långt med min franska än så vill jag lära mig, till skillnad från vissa andra i min klass som bara går språk för att det är någonting som man måste göra på högstadiet. Visst, jag kan också tycka att det är tråkigt ibland att behöva gå på franska lektioner tre gånger i veckan och sedan ha glosor som känns helt onödiga, men innerst inne så tycker jag ändå att det är kul. Jag antar att det som läser språk efter högstadiet och gymnasiet gör det för att de vill göra det och därför tror jag också att om man är i en miljö bland andra människor som vill lära sig ett språk så blir man själv mer motiverad att lära sig. Därför borde de som har något intresse för språk göra någonting utav det.

Engelska räcker ganska ofta, men för dom som vill jobba internationellt så är det en bra idé att lära sig flera språk. Det öppnar upp möjligheter för en, och om man har viljan till att lära sig så borde man göra det. Jag själv har drömmar och planer på en internationell karriär, jag vet inte inom vad, men internationellt på något sätt i alla fall. Dock så vet jag att språk är väldigt viktigt för mig. Och även om det är ett tag tills att jag börjar studera på universitet så längtar jag till att få läsa språk på ett sådant sätt som man gör här, eftersom det rent av verkar trevligare än mina vanliga franskalektioner.