Welcome

Detta är en lista med appar för iOS för ljud som jag har testat. För andra smarta mobiltelefoner finns det förstås liknande program. Jag gjorde också en lista för Android och en lista för webbrowsers.

Ljudnivå-mätare

Buller, en gratis app av Arbetsmiljöverket som mäter ljudnivån i realtid med tydlig grafik och möjlighet att dela mätvärdet på Facebook. Den innehåller också en bullerkalkylator där man kan räkna ut hur mycket buller man utsätts för under en 8-timmarsdag.

 

 

Oscilloskop

Sound Oscilloscope av Shinichi Takemura. Helt gratis. Oscilloskopets tidsaxel anpassar sig automatiskt så att den visar drygt tre perioder. Frekvensspektrum visas på linjär skala upp till 4000 Hz. Man kan frysa vågformen med på/av-switchen.
 

 

 iAnalyzer: kan göra ljudupptagningar som man kan skjuta fram och tillbaka; vågformen vid kursor visas i detalj, tillsammans med spektrum och 3D-oktavhistogram. Kostar 209 kr, gratisversionen är borta.

 

 

 FreqCounter av Junfei Peng: tap to pause, tidbas justerbar, triggrar på nollgenomgångar. Skärmbilden visar mitt “Aaaa” med en period på ungefär 7 millisekund, så frekvens ska vara 140 Hz och inte 1,005Hz. Appen ger bättre värden för frekvens efter ett tap på FFT. Appen kostar två dollar, 20 alternativ.

 

Spektrogram

 Spectrogram Pro (22 kr) av Dominic Seibold: vacker, flexibel (olika hastigheter och frekvensupplösning, logaritmisk eller linjär ska på frekvens och på intensitet som kan vara på eller av, olika färgscheman, lätt att spara spektrogram). Bilden visar en tonskala, upp och ner.

 
SpectrumView av OxfordWaveResearch.

 

Signalgeneratorer

Audio Function Generator av Thomas Gruber, kraftfull, även noter. För stereo osv behövs betalversionen.

Fourier Synthesizer ($2) av Paul Watkinson

Vibrationer

Vibroscope Lite av Toon LLC

 

AnaHertz av Interactive Mindware, gratis för acceleration i 1 dimension.

 

 

Andra ljudappar
Bat-Box sonar.