Vårt projekt SEPS – Smart Elektrifiering – Produkter och System har kommit igång nu. Projektet avser att stärka små- och medelstora företag (SMF) i Region Kronoberg och Region Kalmar län genom att öka kunskap och förmåga inom kraftelektronik, en viktig teknik för energiomställningen och elektrifiering. Med fokus på teknisk utveckling och innovation, är målet att öka teknisk kompetens, stärka företagen och främja samarbete och kunskapsutbyte mellan SMF.
Inom projektet erbjuds en rad olika stödformer, som uppsökande verksamhet, kompetensstärkande seminarier, forum för kunskapsutbyte samt samarbete genom workshops. Testplatser är en viktig del av projektet och ger SMF möjlighet att testa och utveckla sina produkt- och systemidéer.
Små och medelstora företag i Linnéregionen kommer att kunna öka sin kompetens och förmåga inom kraftelektronik, en viktig teknik för energiomställningen och elektrifiering. Detta genom ett nytt projekt “Smart Elektrifiering – Produkter och System” på institutionen för fysik och elektroteknik vid Linnéuniversitetet.
Projektet är ett samarbete mellan Linnéuniversitetet, IUC Kalmar län och Campus Ljungby.
– Det är viktigt för företag i både Kalmar och Kronoberg att kunna haka på teknikutvecklingen för energiomställningen och elektrifieringen som pågår nu. Vi vill öka kompetens och samarbete inom detta område, säger projektledare Ellie Cijvat, lektor vid institutionen för fysik och elektroteknik. Kraftelektronik och elektrifiering är enormt viktiga i omställningen till en grön energiförsörjning. Utvecklingen av dessa sektorer accelererar just nu, och för företag i regionen är det viktigt att kunna hänga med. Ett universitet med kunskap inom dessa områden kan bidra till det.
Med fokus på teknisk utveckling och innovation är målet att öka teknisk kompetens, stärka företagen och främja samarbete och kunskapsutbyte mellan SMF. Inom projektet erbjuds en rad olika stödformer, som uppsökande verksamhet, kompetensstärkande seminarier, forum för kunskapsutbyte samt samarbete genom workshops. Testplatser är en viktig del av projektet och ger SMF möjlighet att testa och utveckla sina produkt- och systemidéer.
Om projektet
Projektet startar i början av september 2024 och pågår i 3 år med en budget på strax under 16 miljoner kronor, finansierat av: Tillväxtverket 5 492 600 kr, Region Kronoberg 3 179 325 kr, Region Kalmar län 3 179 325 kr, Linnéuniversitetet 1 717 797 kr, fakulteten för teknik och berörda institutioner samt företagen Kalmar Solutions och KraftPowercon.
– Det är väldigt glädjande att projektet ska dra i gång då vi ser att det finns ett stort behov av att öka kompetens inom företagen och mellan företagen när det kommer till ämnet, säger Elin Runnemalm från Campus Ljungby. Fantastiskt att några stora företag kan vara draghjälp och förebild för de små och medelstora bolagen som projektet riktar sig till.
– Det finns kompetens i regionerna, men liksom för hela landet är rekrytering en viktig fråga för företagen här. Därför är det viktigt att skapa en miljö där kompetensen ökar och fler produkter och system utvecklas, säger Per Ranstad, adjungerad professor i mekatronik från institutionen för maskinteknik hos Linnéuniversitetet. För regionerna är det oerhört viktigt att kunna behålla och utveckla företagskapaciteten kring elektrifieringen. På sikt kan projektet bidra till skapandet av en forsknings- och utvecklingsmiljö.
Projektet bidrar till att öka samarbetet mellan företag i regionerna Kronoberg och Kalmar län som är verksamma i elsektorn, t ex som tillverkare av produkter, underleverantör eller systemintegratör. Exempel på tillämpningar är kraftelektroniska omvandlare för att koppla solcellsanläggningar och vindkraftverk till elnätet; Laddning av elfordon; Beredskap vid en eventuell elkris genom mikronät.