Baltic Business Research

Hubert Fromlet diskuterar den svenska och internationella ekonomin

Tillit påverkar ekonomin

Postat den 15th februari, 2017, 08:54 av Hubert Fromlet, Ekonomihögskolan

Den senaste politiska utvecklingen i USA – med tydligt minskad officiell vilja till gott internationellt samarbete – har den logiska konsekvensen att andra länder numera själva försöker förstärka sina relationer sinsemellan. Det kan vara bilateralt och/eller multilateralt, ekonomiskt och/eller politiskt. Dylika inslag framkom exempelvis också tydligt nyligen vid förbundskansler Angela Merkels besök i Sverige.

Den bästa vägen framåt på makronivå bygger på globala, regionala och nationella koncept och handelsrelationer som i mångt och mycket drar åt samma håll. Institutionellt samarbete och fungerande intressesfärer måste bygga på inte minst följande tre ingredienser: tillit, närhet till individer (medborgare) och transparens. Detta må låta abstrakt. Dessa faktorer är avgörande hörnstenar till EU:s fortsatta utveckling, nu när Storbritannien och framför allt USA blivit smittade av förlegade synsätt som jag under många år trodde tillhöra en gången tid. Tillit verkar inte längre vara ett honnörsord i världens största ekonomi, i vart fall inte hos de nya politiska makthavarna.

Det akademiska svenska Nätverket för Europaforskning exempelvis gav sin – den 1 februari i år presenterade – årsbok titeln ”Tilliten i EU vid ett vägskäl”. En slutsats i denna skrift är – ej oväntat – att ökad tilltro till EU:s institutioner utgör en grundförutsättning till ett bättre fungerande EU. Ett intressant forskningsresultat är i detta sammanhang också den funna positiva korrelationen mellan ökad jämlikhet och tillit, vilket Lundaekonomen Andreas Bergh med emfas hänvisar till.

Det krävs tveklöst mer fältarbete i många framtidsorienterade frågor, så också inom EU. Den helt färska överenskommelsen på regeringsnivå om ett innovationspartnerskap mellan Tyskland och Sverige till exempel utgör en makroansats med viss konkretiseringsgrad. Ännu mer konkretisering kan framöver – i spåren av den mer generella politiska överenskommelsen – ske via den av IVA och Tysk-Svenska Handelskammaren nybildade diskussionsplattformen German Swedish Tech Forum med sin fokusering på digitaliseringen.

Målsättningen med detta forum är att kunna fungera som mötesplats för angelägna meningsutbyten och diskussioner kring gemensamma tekniska (digitala) projekt och frågor – gärna med eller mellan mindre respektive medelstora företag. Allt detta bygger – eller bör göra det – på transparens för att öka närheten till kunder, medborgare och media. Även avseende digitaliseringens möjligheter och utmaningar utgör tillit, transparens och medborgarnärhet grundpelare för framgång.

Enligt min mening har digitaliseringen helt klart två sidor. Den ena sidan innebär nya möjligheter för företagen att klara eller förbättra konkurrenskraften via digitaliseringens krafter. Den andra sidan innebär att tillit på goda grunder bör skapas eller förbättras för olika digitaliseringsprocesser. Dessa uppfattas dock idag fortfarande väldigt ofta som vinst-, avkastnings- och därmed företagsstyrda (d v s på medborgarnas bekostnad – trots företagens hänvisning till ökad kundnytta eller bibehållna arbetstillfällen som primär eller viktig drivkraft bakom digitaliseringen).

Många medborgare (privata hushåll) ser den senare vinklingen om kundnyttan med påtaglig skepsis. Även här kommer givetvis tillitsfrågan in i bilden. Företag är viktiga aktörer för tillitsbyggandet på stabila och trovärdiga fundament.

Som i många andra sammanhang är det numera allt viktigare att i forskning och praxis äntligen effektivt bryta ned från den mer generella makrohorisonten till det stora antalet mikroekonomiska och framtidsfrämjande tillämpningsområden eller omvänt – i vårt fall för skapandet eller bibehållandet av tillit.

Tillit påverkar den ekonomiska utvecklingen – intressant nog på alla nivåer!

Hubert Fromlet
Affilierad professor vid Ekonomihögskolan inom Linnéuniversitetet

Det här inlägget postades den februari 15th, 2017, 08:54 och fylls under Inlägg

Kommentarer inaktiverade.