Vilken tysk ministerpost för Martin Schulz?

08:13 by Hubert Fromlet, Ekonomihögskolan

Sannolikheten för en stor koalition har förvisso ökat under de senaste dagarna – trots visst partiinternt motstånd inom den tyska socialdemokratin (SPD). En svår nöt att knäcka – kanske den svåraste – blir nog att ge partiordföranden Martin Schulz ”rätt” jobb. Helst vill han nog i så fall bli utrikesminister (och automatiskt vicekansler) – vilket han troligen också är mest lämpad för – samtidigt som f d SPD-chefen och nuvarande utrikesministern Sigmar Gabriel tycks gilla detta mandat allt bättre.

Schulz framtida ministerpost kan således bli den största knäckfrågan för socialdemokraterna. Eller kan CDU/CSU tänka sig att ge finansministerposten till Gabriel? Skulle Gabriel gilla detta? Hur som helst, det förefaller inte omöjligt att SPD kan komma att förhandla fram dessa två nyckeldepartement till sig själv. Det skulle kunna bli resultatet av Merkels försvagade förhandlingsposition.

Eller överraskas vi till sist av en speciell tysk EU-minister Martin Schulz med stora befogenheter, vilket troligen vore ett smart drag? Merkel måste – som sagt – i vilket fall som helst sockra Groko-förhandlingarna, möjligen också för att övertyga SPD:s egna Groko-skeptiker såsom Malu Dreyer, inflytelserik ministerpresident i delstaten Rheinland-Pfalz.

Eller kommer till sist en CDU/CSU-regering med socialdemokraterna som stödparti? Mindre sannolikt men inte omöjligt. Alternativet med nyval kan ännu så länge inte heller uteslutas helt och hållet.

Hubert Fromlet

Comments are closed.