IoT-lab

Projekt: IoT-lab för SMF

Experiment med AquaTeq Sweden AB

Postat den 9th May, 2022, 06:00 av David Mozart

I tisdags var vi ute på ett experiment tillsammans med AquaTeq Sweden AB och Kalmar Vatten. AquaTeq är ett företag som levererar munstycken som används vid underhåll av avlopp- och dagvattensystem. För AquaTeq är det intressant att mäta vattentryck i munstycket, styra ventiler och ta bilder från rören.

Ett av kraven som vi måste förhålla oss till är att dataöverföringen måste ske trådlöst. Att skicka data trådlöst och från den här typen av miljöer (under jorden och mycket vätska) är en utmaning. Vi bestämde oss därför för att börja testa olika kommunikationsteknologier. I nedan bild kan man se två lådor (IP67). Den översta innehåller ett utvecklingskort som kommunicerar över NB-IoT (sub-GHz frekvenser, 800MHz) och lådan under innehåller två utvecklingskort som kommunicerar över LoRa, 433MHz och 868MHz.

Avloppsröret var 2.3m djupt och sträckte sig över 70m. Vid 5m fick vi signaler från båda LoRa enheterna (433MHz och 868MHz), dock ej från NB-IoT enheten. Vid 10m fick vi signaler från enheten som skickade över 868MHz men inte från den som skickade över 433MHz. Vid 15m försvagades signalerna kraftigt och vi fick knappt någon signal tillbaka. Nästa steg är att analysera den data som sparades (i 6 olika SD-kort i enheterna) i samband med experimentet och eventuellt planera ett nytt experiment med ett lite annorlunda upplägg (dvs mesh-nätverk istället för point-to-point).

Pilotcase är den delen i vårt projekt där vi jobbar nära företagen tillsammans med deras egna behov, mer om detta kan ni läsa här: https://lnu.se/forskning/sok-forskning/forskningsprojekt/projekt-iot-lab-for-smf/

Det här inlägget postades den May 9th, 2022, 06:00 och fylls under blogg

Comments are closed.