IoT-lab

Projekt: IoT-lab för SMF

Workshop med QTF Sweden AB, Kalmar

Postat den 22nd March, 2022, 22:52 av David Mozart

I måndags hade vi en workshop tillsammans med QTF Sweden AB. Målet med workshopen var att dels att diskutera olika sensorlösningar (trådade sensorer/bluetooth etc..) och dels att testa olika nätverksteknologier.

Många gånger behöver man skicka sensordata från t.ex. källare och rum med dålig mottagning. I dessa fall skulle man kunna implementera en trådad lösning, men det är inte alltid möjligt att köra trådat. I det här fallet var trådbunden kommunikation inget alternativ, så för att experimentera programmerade vi två stycken Pycom-enheter, Fipy och Lopy4, för LTE (CAT-M1) respektive LoRaWAN. Dessa enheter placerades i en kopplingslåda med antennerna exponerade.

På tisdagen placerades kopplingslådan i en av QTF:s anläggningar (som råkar vara i Linnéuniversitetets källare i Kalmar) och båda enheterna sattes på. Ganska snart kunde vi konstatera att en av enheterna (Fipy med LTE) hade kopplat upp sig och vi började få in data ungefär en gång i minuten, precis som förväntat.

Nu återstår att se om Lopyn med LoRaWAN kopplar upp sig när vår LoRaWAN-Gateway kommer igång igen (troligtvis i veckan).

Vi avslutade workshopen med att mäta strömförbrukningen på Pycom-enheterna i light och deepsleep. Resultatet blev 33,7mA respektive 19.8uA.

 

Workshops är en av våra kompetenshöjande aktiviteter i projektet IoT-lab för SMF, där vi inleder med en kort presentation om IoT och hur tekniken kan användas. Därefter börjar den praktiska biten där deltagarna lär sig hur man kopplar en sensor till en mikrokontroller, hur man avläser mätvärden, hur man kan skicka data och slutligen hur man kan visualisera den.

Är du och din verksamhet sugna på en workshop? Kontakta oss, så kommer vi ut till er med all nödvändig utrustning och håller en workshop!

Det här inlägget postades den March 22nd, 2022, 22:52 och fylls under blogg

Comments are closed.