IoT-lab

Projekt: IoT-lab för SMF

Projektpresentation på SMC workshop i Bryssel

2022-05-24

 

Under vecka 20 så har IoT-lab SMF projektet presenterats på en workshop för Small and Medium Cities (SMC) i Bryssel. Workshopen gästades av ett 60-tal representanter från en stor del av länder inom EU. Exempelvis var det representanter från de norra delen av Sverige som presenterade utmaningarna framåt med en snabb grön omställning och befolkningstillväxt. Vi genomförde vår presentation tillsammans med projektet DIACCESS för både regionen Växjö och Kalmar. Framförallt vårt arbete med pilotcase ingöt ett stort intresse bland deltagarna och gav många värdefulla kontakter för framtiden. Detta är något som vi har märkt i flera sammanhang, att kunna jobba tillsammans med flertalet mindre företag på ett prestigelöst och pragmatiskt sätt är ett mycket bra sätt att närma sig just de mindre företagen. Lärdomarna från workshopen är att det finns många initiativ runt om i Europa som fokuserat jobbar med digitalisering för att stärka hållbarhet inom många städer. Just mindre städer är faktiskt något som ofta kan vara positivt då det kan vara enklare att testa idéer och skapa testbäddar som senare kan skalas upp till större städer och regioner, det vill säga – just litenheten i en mindre stad kan vara en stark möjliggörare.

 

Fotograf: Martin Broberg.

Experiment med AquaTeq Sweden AB

2022-05-09

I tisdags var vi ute på ett experiment tillsammans med AquaTeq Sweden AB och Kalmar Vatten. AquaTeq är ett företag som levererar munstycken som används vid underhåll av avlopp- och dagvattensystem. För AquaTeq är det intressant att mäta vattentryck i munstycket, styra ventiler och ta bilder från rören.

Ett av kraven som vi måste förhålla oss till är att dataöverföringen måste ske trådlöst. Att skicka data trådlöst och från den här typen av miljöer (under jorden och mycket vätska) är en utmaning. Vi bestämde oss därför för att börja testa olika kommunikationsteknologier. I nedan bild kan man se två lådor (IP67). Den översta innehåller ett utvecklingskort som kommunicerar över NB-IoT (sub-GHz frekvenser, 800MHz) och lådan under innehåller två utvecklingskort som kommunicerar över LoRa, 433MHz och 868MHz.

Avloppsröret var 2.3m djupt och sträckte sig över 70m. Vid 5m fick vi signaler från båda LoRa enheterna (433MHz och 868MHz), dock ej från NB-IoT enheten. Vid 10m fick vi signaler från enheten som skickade över 868MHz men inte från den som skickade över 433MHz. Vid 15m försvagades signalerna kraftigt och vi fick knappt någon signal tillbaka. Nästa steg är att analysera den data som sparades (i 6 olika SD-kort i enheterna) i samband med experimentet och eventuellt planera ett nytt experiment med ett lite annorlunda upplägg (dvs mesh-nätverk istället för point-to-point).

Pilotcase är den delen i vårt projekt där vi jobbar nära företagen tillsammans med deras egna behov, mer om detta kan ni läsa här: https://lnu.se/forskning/sok-forskning/forskningsprojekt/projekt-iot-lab-for-smf/