IoT-lab

Projekt: IoT-lab för SMF

IoT och Hästar

2023-06-14

I torsdags träffade vi Freelayer AB, ett ölandsföretag som utvecklar innovativa hästtäcken med modern teknik och hållbara material. Hästtäcken generellt fungerar som skyddande barriärer till hästar, de skyddar dem från både kyla och regn, vilket hjälper till att upprätthålla deras optimala kroppstemperatur och hälsa. Men det är lika viktigt att mäta temperaturen och luftfuktigheten mellan täcket och hästens kropp. Varför? Jo, för att om täcket blir för varmt, kan det få en häst att svettas och öka fuktigheten under täcket, vilket potentiellt skapar en miljö för skadliga bakterier och svampar att trivas. Dessutom kan överuppvärmning störa hästens komfort och övergripande hälsa. Så, med användning av t.ex. IoT-teknik är det möjligt att mäta och övervaka dessa värden, och hela tiden säkerställa att hästen är i bästa möjliga skick.

I höst träffar vi Freelayer igen för att brainstorma hur man, ur ett tekniskt perspektiv, skulle kunna optimera underhållet av dessa täcken, speciellt med tanke på mjukvaran. En funktion som kan läggas till är möjligheten till fjärruppdatering av mjukvaran. Denna funktionalitet skulle göra det möjligt för Freelayer att både lösa eventuella problem och tillföra värdefulla förbättringar utan att behöva vara fysiskt närvarande.

 

IoT-labbet på besök hos C3C i Växjö

2023-06-05

I fredags besökte vi C3C i Växjö, ett av fyra pilotprojekt inom IoT-labbet för SMF 2.0. C3C tillverkar betongblock av olika storlekar på cirka 100 produktionsorter runt om i Sverige. Dessa block används bland annat för materialfickor, stödmurar och lagerbyggnader inom återvinningsindustrin. Nu utforskar C3C hur IoT och sensorer kan användas för att förbättra lagring och hantering av biobränslen.

Biobränslen är en het fråga och kommer troligen bli en bristvara framöver. Därför är det viktigt att kunna lagra biobränslen under längre tid och under säkrare förhållanden eftersom olika fraktioner kan vara volatila och innebära brandrisker. C3C ser en möjlighet att använda sina block och sensorer för att utveckla ett lagringssystem som säkerställer biobränslets kvalitet samt minimerar brandriskerna och arbetsmiljöriskerna.

I det här projektet är huvudfokuset att titta på olika sätt att mäta temperatur, luftfuktighet och vissa brandgaser i biobränslelagren. Genom att automatisera mätningarna med sensorer får man kontinuerlig och exakt data dygnet runt. Detta kan leda till värdefulla insikter om lagring och hantering, samt förhindra bränder och arbetsfara vid hantering av bränslen.