IoT-lab

Projekt: IoT-lab för SMF

Bikupan på taket

Postat den 20th September, 2023, 13:32 av Elin Björck

Nu när sommaren går mot sitt slut har det blivit dags att se till att vårt bisamhälle klarar sig genom de kallare månaderna. För att förbereda kupan har vi, tillsammans med en lokal biodlare tagit bort totalt 27 ramar från bikupan. Vi gjorde detta för att minska binas utrymme, vilket gör det lättare för dem att hålla värmen under vintern.

Drottning på vift

Under sommaren gjorde jag ett misstag som ledde till att bidrottningen hamnade i skattlådan. Detta är inte bra eftersom skattlådan är endast är avsedd för honung och arbetsbin. Om drottningen hamnar i skattlådan, är hon instängd där.

Ibland drar bina själva upp en ny drottning. Om de gjort det denna sommaren har den nya drottningen inte haft möjlighet att para sig. Hon har ju varit instängd i skattlådan. Bidrottningar parar sig en gång under sin livstid. En drottning som inte parat sig kan bara lägga obefruktade ägg, vilka utvecklas till drönare. Ett sådant samhälle överlever inte.

Drottningbyte

För att säkerställa kolonins framtid fattade vi beslutet att byta ut den befintliga drottningen. Detta innebar att vi var tvungna att avliva henne och introducera en ny. Att hitta den gamla drottningen var en utmaning då det fanns en tät population av bin på varje ram, vi hade ju precis tagit bort en majoritet av ramarna. Vi använde en speciell bur för att introducera den nya drottningen, så att kolonin gradvis kunde acceptera henne som sin nya härskare. Samtidigt gav vi bina vinterfoder för att ersätta den honung vi hade tagit.

Honungsskörd: Ett lagarbete

Vi arbetade tillsammans med några av studenterna för att utvinna ca 30 liter honung. Efter att ha tagit bort de honungsfyllda ramarna från bikupan avtäckte vi cellerna för att frigöra honungen. Vi använde vår nya honungsslunga för att utvinna det flytande guldet. Slutligen silade vi den extraherade honungen för att avlägsna eventuella orenheter. Läs en artikel om vår allra första honungsskörd, eller läs om det här i bloggen.

 

Det här inlägget postades den September 20th, 2023, 13:32 och fylls under blogg

Comments are closed.