IoT-lab

Projekt: IoT-lab för SMF

Workshop med Svenska Våg AB, Växjö

2022-02-25

Idag var vi på besök hos svenska våg för en första workshop tillsammans. Målet med dagens workshop var att testa att koppla upp en våg.

Många av dagens vågar, framför allt industriella vågar, har ett eller flera kommunikationsgränssnitt. Den vågen vi använde på workshopen idag hade ett RS-485 gränssnitt, ett av några som vi har jobbat med i IoT-labbet.

Vi kopplade in och konfigurerade en RS-485/LoRaWAN brygga och skickade över viktvärden till The Things Network (TTN) och visualiserade sedan värdena i Datacake (IoT plattform för lagring och visualisering av sensordata).

På bilden ovan kan man se hur viktvärdet av de fyra vikterna (ja, fyra vikter om man tittar noga!) visas både i displayen till vänster och i den röda rutan på skärmen (3003g, men fel enhet, ska vara g och inte V)

Workshops är en av våra kompetenshöjande aktiviteter i projektet IoT-lab för SMF, där vi inleder med en kort presentation om IoT och hur tekniken kan användas. Därefter börjar den praktiska biten där deltagarna lär sig hur man kopplar en sensor till en mikrokontroller, hur man avläser mätvärden, hur man kan skicka data och slutligen hur man kan visualisera den.

Är du och din verksamhet sugna på en workshop? Kontakta oss, så kommer vi ut till er med all nödvändig utrustning och håller en workshop!

/ David Mozart

Släppta restriktioner

2022-02-23

Under de senaste två månaderna så har projektet levt under mer restriktiva former, då de flesta aktiviteterna bygger på att vi träffar personer har vi fått tänka i nya banor. Den senaste Openlab day genomfördes på plats den 15: december, och just det tillfället resulterade i en smittspårningskedja med en lite orolig start på julledigheten för många medarbetare och gäster på den dagen. Vi genomförde exempelvis workshop på distans med Holtab i Tingsryd, något mer tidsödande men ändå lyckat. Vår Openlab day i januari kördes helt online på temat hårdvara, och vi genomförde en öppen workshop för de (tyvärr) ganska får deltagarna som medverkade.

Nu när restriktionerna har släppt så har vi åter igen börjat rikta oss utåt. En riktad satsning med e-post till alla näringslivschefer i alla våra 20 kommuner (Kronoberg och Kalmar) samt information till alla som har medverkat. Vi gjorde också en kort inspelning som beskriver projektet.

https://youtu.be/V9DUtrvWwKA

Idag (onsdag 23:e mars) blir det ett platsbesök och initiering av pilotcase på Stens Chark i Åseda, och på fredag (25:e) så genomför vi en workshop i Växjö, bland annat med Svenska Våg. Låter det intressant? Hör av er. Utöver detta är vi också ute på en lunchföreläsning på TietoEvry ute på Svensknabben.

Vi har nu åtta pilotprojekt i gång och börjar nu märka av en betydligt högre arbetsbelastning. Att få jobba med så pass många företag och olika problem är en ynnest för hela teamet. Värt att nämna är att vi nu har installerat sensorer på hela Kalmar Dämme, tillsammans med institutionen för Biologi och företaget Flowbic AB.

https://youtu.be/hoeM0eITZug

Nästa vecka är det besök från Sensative i Lund, och vi kommer ha Openlab-day och föreläsning på temat öppna standarder. Mer information kommer, missa ej detta.

 

/Fredrik Ahlgren