IoT-lab

Projekt: IoT-lab för SMF

Open Lab med fokus på matsvinn

2021-10-28

Igår (onsdag 27/10) anordnades vårt andra Open Lab i vårt IoT-labb där företag och organisationer bjuds in för att testa idéer och labba tillsammans med våra forskare. Denna gången var fokus på matsvinn, visste ni att det är ett av våra största miljöproblem?!

Dialoger om hur man kan använda IoT-teknik för att minska matsvinnet fördes och konkreta idéer för vad som går att göra tillsammans med tex kommuner. Är du ett företag som på något sätt arbetar med detta så vill vi komma i kontakt med dig! Här finns så mkt att göra och stora vinster att göra både ekonomiskt och inte minst miljö/klimatmässigt.

Hur arbetar ni för att minska matsvinnet?

Nästa Open Lab sker den 24/11 på tema Drönare, robotar och tillämning av dessa, inbjudan kommer att läggas upp på https://lnu.se/iotlabforsmf under nästa vecka så passa på att anmäl dig om du arbetar med detta, har konkreta idéer som du skulle vilja utforska tillsammans med forskare och studenter eller bara är nyfiken på att lära dig mer!

Vattenmätning i Ragnarsbo

2021-10-26

I torsdags var Fredrik Ahlgren tillsammans med Simon Vestlund och Mustafa Omareen på besök hos Bertil Aspernäs i Ragnarbo som har behov av att mäta vattenmängden i ett stort antal av de 27 brunnar han har på sina åkrar.

Vattenmätning är en typisk utmaning där IoT-tekniken kan lösa komplexa problem, i Bertils fall så finns vissa av brunnarna längs med en väg där han ganska enkelt kan se vattenmängden, men det finns även flera andra brunnar under mark där han behöver tekniskt stöd för att kunna följa vattennivåerna i realtid.

Besöket hos Bertil är en uppföljning av tidigare dialoger och nu kommer vi att tillsätta en grupp från projektet IoT Lab för SMF som kommer att hjälpa Bertil med att hitta en lösning på problemen. Med en blandning av kompetenser kring val av sensorer, mätning, datainsamling kommer vi att arbeta tillsammans med Bertils och hans erfarenheter och kunskaper. (anmärkning – detta samarbete blev inte av utan har avslutats)

Vill du veta mer se filmen från besöket.

Känner du till några smarta lösningar som skulle kunna hjälpa Bertil och IoT-gänget? Eller har du ett eget problem som du skulle vilja att vi arbetar tillsammans med oss för att lösa, tveka då inte att höra av dig. Tillsammans blir vi starkare.

Hack för hopp och hälsa!

2021-10-20

Den 7:e oktober var vi en del av Hackaton, “Hack för hopp och hälsa”. Där genomförde vi Workshops och inspirationsföreläsning i IoT för deltagare.

Resultat och ytterligare information finner ni här: https://www.ehealtharena.se/aktuellt/succe-for-hackathonet-hack-for-hopp-och-halsa/

 

Digitaliserat vatten – vad är det?

2021-10-19

I fredags anordnade vi ett lunchseminarium med fokus på Digitaliserat vatten i samverkan med företaget Novotek och Kalmar vatten, eventet var en del av den nationella satsningen Digitalidag.

Från Linnéuniversitetet berättade Fredrik Ahlgren om IoT i ett bredare perspektiv och om vilka möjligheter som finns inom IoT för bland annat mätning av vattennivåer inom jordbruket. Vidare berättade Novotek och Kalmar vatten om hur man genom att digitalisera processerna inom VA kan samla och analysera all data för att därefter användas för mer preventivt underhåll, mindre kemikalieanvändning eller för att bara på ett mer innovativt sätt överblicka anläggningarna. Med användaren i fokus, utvecklas ett effektivt sätt att bearbeta gamla konfigurationer och föra över dem till nya moderna system, på anläggningen eller i molnet, allt säkert och kvalitetssäkrat. Dessa båda presentationer spelades in och ni kan ta del av inspelningen här.

Efter presentationerna fortsatte vi med en frågestund/dialog (som inte spelades in) med massor med idéer, utmaningar och stort intresse från de medverkande deltagarna. Här finns oändliga möjligheter till samverkan mellan akademi, industri och offentlig sektor – vi följer upp detta och hoppas kunna komma igång med konkreta samarbeten inom kort.

Är du också intresserad av digitaliserat vatten? Vi lägger ett särskilt fokus inom projektet IoT för SMF på just vattenmätning etc så vi träffar dig gärna för en dialog om möjlig samverkan.

Premiär för Linnéuniversitetet LIVE med fokus på IoT

2021-10-15

Igår var det premiär för Linnéuniversitetets nya satsning “Linnéuniversitetet LIVE” och först ut var vår projekledare Fredrik Ahlgren som berättade om smarta städer med hjälp av Internet of Things – sakernas internet. Med hjälp av sensorer kopplar vi upp våra städer för att nyttja våra resurser på ett mer hållbart sätt, samt för att underlätta i planeringen av våra städer och samhällen. Det kan exempelvis vara sensorer för hushållning av vatten och smartare bevattning av växter, trafikmätningar för smartare nyttjande av våra vägar och minskade utsläpp. Fredrik visade och introducera Internet of Things, dess möjligheter samt berätta om projektet ”IoT-lab för SMF”.

Vår främsta målgrupp för projektet är ju egentligen små och medelstora företag (SMF) och ska vi vara helt ärliga så var det inte så många SMF men desto fler från offentlig verksamhet och andra delar av unversitetet. Vi ser detta som viktiga forum att nå ut med information om vad vi gör inom projektet och inom IoT i stort – man vet aldrig vad dessa kontakter kan leda.

Linnéuniversitetet LIVE rullar nu vidare på torsdagar  då Linnéuniversitet välkomnar er till campus i Kalmar och erbjuder uppdateringar och presentationer om forskning, specifika utbildningar, samarbetsprojekt och pågående utvecklingsarbeten. Varje tillfälle inleds med en programpunkt på 20-30 minuter följt av frågestund, samtal och mingel. I övrigt kommer programmet variera till innehåll och form.