IoT-lab

Projekt: IoT-lab för SMF

Utforska IoT-labbets Grundläggande och Industriella Workshops

2023-10-16

Som en del av vårt engagemang för teknisk kunskap, på IoT-Lab, erbjuder vi workshops i både grundläggande och industriell IoT. Här kommer en djupdykning i vad dessa involverar och hur de kan gynna ditt företag.

Grundläggande IoT-Workshop

Denna workshop passar nybörjare som vill veta mer om de fundamentala aspekterna av IoT. Under workshopen kommer vi att prata om sensorer, anslutningar och datavisualisering. Målet är att alla deltagare ska utrustas med de nödvändiga färdigheterna för att starta sina IoT-projekt.

Vad Vi Gör: En sneak-peek

Vi börjar med en översikt av IoT där vi diskuterar dess koncept och potential. Sedan dyker vi in i praktiska övningar. Detta innebär att vi kopplar en temperatur- och fuktighetssensor till en mikrokontroller. Vi kommer även att gå igenom hur man läser sensordata och skickar data med hjälp av LoRaWAN. Slutligen kommer vi att utforska visualiseringstekniker för data som kommer från IoT-enheterna. På detta sätt kan man tolka och få insikter från data.

Denna workshop riktar sig till små och medelstora företag som vill utforska möjligheterna med IoT. Så här presenteras ett förutsättningslöst tillfälle att lära sig om de senaste teknikerna. Det handlar om att använda tekniken för att förbättra verksamheten och stimulera tillväxt.

Industrins IoT-Workshop

Var med på vår Industriella Workshop för att förstå hur IoT kan revolutionera branschen. Detta gäller särskilt när man integrerar befintliga industrisystem med ny IoT-teknik. Här kommer du att utforska praktiska tillämpningar av IIOT (Industrial Internet of Things) och även lära dig hur man får värdefulla insikter från att bl.a. integrera Modbus-enheter med LoRaWAN.

Vad Vi Gör: En sneak-peek

Vi inleder med en översikt av IIoT där vi diskuterar dess koncept och potential. Deltagarna får också testa programmering av mikrokontroller för att läsa av en Modbus-enhet. Denna data skickas därefter via LoRaWAN eller LTE för visualisering eller integration i existerande system. Hårdvaran som vi kommer att använda är RAK7431 WisNode, en Modbus RTU-LoRaWAN-brygga. Om så önskas kan LTE användas, men då med ett annat hårdvarupaket.

Liksom den Grundläggande IoT-workshopen riktar sig denna session till mindre och medelstora företag. Man får att lära sig de senaste teknikerna som kan förbättra företagets industriella verksamhetsoperationer. Återigen handlar det om att använda tekniken för att driva företagets tillväxt.

Uppstart av nya pilotcases

2023-10-11

 

Igår hade vi ut och inspark för våra pilotcases. Under förmiddagen presenterades hur vi arbetat med tillämpad IoT tillsammans med Astrid Lindgrens värld, Ölands köksmejeri, C3C och Kallskänken.

På eftermiddagen drog vi igång projekt med fem nya företag.  Denna höst kommer vi att bekanta oss med Jemac, Novacore, Stenungsbageriet Olof, Elektroverkstaden och ETEC. Som det ser ut nu kommer vi bland annat att ägna oss åt el-mätning, smarta pumpsystem, Lagring och packning av emballage samt kommunikation med ugnar. Det ska bli riktigt kul att vara med och få inblick i de varierande områden som företagen verkar inom och utforska hur olika tekniker kan komma till användning inom deras respektive verksamheter.

In- och utspark av pilotcase – IoT- lab för SMF 2.0

2023-10-06

Den 10 oktober bjuder vi in till vår in- och utspark av nya och gamla pilotcase. Under förmiddagen kommer vi att lyssna på resan som de företag som vi har jobbat tillsammans med har gjort under projektets gång och vad utfallet blev. Under eftermiddagen träffar vi de fyra nya företagen som vi startar igång pilotfall med för att diskutera projekten och dess upplägg.

Deltagare på utsparken (Förmiddagen): 

  • Astrid Lindgrens Värld
  • C3C Engineering
  • Ölands Köksmejeri
  • Kallskänken

Deltagare på insparken (Eftermiddagen)

  • Novacore
  • ETEC
  • Jemac
  • Elektroverkstaden

Förmiddagens aktivitet sker över Zoom och under eftermiddagen kommer vi att vara i IoT-labbet i Kalmar.

elmätardongel – Ett kommande projekt i IoT-labbet

2023-10-02

I förra veckan hade vi en inledande workshop tillsammans Jemac Sweden AB i IoT-labbet i Kalmar. Jemac jobbar med att utveckla olika IoT-lösningar, bl.a. har de utvecklat elmätardongeln, en enhet som läser av data från de nya elmätarna. Den här elmätardongeln använder HAN-porten som de nya elmätarna tillhandahåller för konsumenter för att avläsa och rapportera elförbrukning. Avläst data ska sedan skickas cellulärt (CAT-M1) och i och med det kommer en rad utmaningar. Den huvudsakliga utmaningen som diskuterades var utnyttjandet av den nominella strömmen som elmätaren exponerar via HAN-porten. När man använder strömmen från de nya elmätarna idag så är man begränsad till 250mA, och ibland kan enheter som strömförsörjs via HAN-porten vilja dra mer ström än så, särskilt när de vill skicka med olika effekter.

Projektet kommer därför att helt fokusera på strömförbrukningens beteende i varierande miljöförhållanden som kan påverka täckningen. Dessutom kommer vi att spåra och registrera spänning, ström, RSSI och eventuell signalkvalitet. Dessutom övervakar vi när anslutningen försvinner och försöker spåra grundorsaken – oavsett om det är energibrist eller nätverksproblem.

Håll utkik på bloggen för mer information om projektet.