Choose Europe for Science – ett nytt och viktigt initiativ för akademin

Postat den 9th maj, 2025, 14:25 av blogg

Frankrikes president Emanuel Macron och Europakommissionens ordförande Ursula von der Leyen fångade den 5 maj en möjlighet i den katastrofala utvecklingen av akademisk (o)frihet i USA. Frankrikes president bjöd in företrädare för Europas 64 europauniversitetsallianser till en lansering av uppgraderad politik på det akademiska området – Choose Europe for Science. Eventet tog plats vid fantastiska Sorbonne-universitetet i Paris där även industri, samhällsföreträdare och europeiska politiker deltog.

Macrons och von der Leyens uppgraderade politik innehåller en europeisk lagstiftning för akademisk frihet med fortsatt värnande av öppen vetenskap, som en grundläggande och värdeskapande frihet. Den handlar också om att säkra volymen av forskningssatsningar om minst tre procent av BNP.

En konkret satsning är en fond på 500 miljoner euro med en slags fristadspolitik för att erbjuda ett nytt sammanhang för ledande forskare som får mycket svårt att verka. Det förstärks och toppas med ett långsiktigt ”supergrant” från European Research Council för forskare som flyttar till Europa. Samtidigt föreslås förstärkning av EU-kommissionens program Marie Skodlovska – Curie Actions (MSCA), som är Europas flaggskepp för yngre forskares karriärer. 

”Europe has made its choice: universities are pillars of our way of life, innovation serves humanity, progress thrives on freedom” avslutade Ursula von der Leyen sitt viktiga tal. 

Macron och van der Leyen underströk båda att de förstår sambandet mellan akademisk frihet där forskning och utbildning nyskapar vår kunskap om världen. Detta kräver en omgivning av kreativitet, mänskliga rättigheter och ett öppet vetenskapligt och samhälleligt utbyte. Då utvecklas både studenter, samhälle och näringsliv mer framgångsrikt.

Om de högtidliga orden ska bli till en nödvändig europeisk mobilisering för våra akademier måste de tas på allvar både i EU:s nya ramprogram och av våra nationella politiker. Flera initiativ har speglingar i den svenska politiken, men där behöver bejakandet av europeiskt samarbete bli starkare. Om inte det sker, så krymper vår gemensamma potential för att skapa något gott ur det globala mörkret. 

Frågan är om jag och andra frispråkiga akademiker som tar ställning offentligt är välkomna till USA den närmaste tiden? Vi behöver som andra lärosäten tills vidare inbegripa USA i våra överväganden kring ansvarsfull internationalisering. 

Efter mötet på Sorbonne blev vi som företrädde europauniversiteten inbjudna in till samtal på det franska utbildningsministeriet tillsammans med företrädare för EU-kommissionen. Det var mycket givande att fortsätta samtalet i en lite mindre grupp. 

Överläggningarna i Paris följdes av årets rektorsmöte inom EUniWell. Där deltog förutom Linnéuniversitetets delegation också associerade partners från Växjö och Kalmar. Mitt viktigaste medskick från det mötet är att vi behöver ta vara på potentialen i samarbeten. 

Vi behöver bli bättre på att tänka på att när vi gör något som berör området välbefinnande i vid mening, så gör vi det inte bara som Linnéuniversitetet utan också som EUniWell. Jag tycker att vår EUniWell-flagga bör synas oftare på universitetet för att påminna om att vi är del av en allians som kan öka vår kraft och attraktivitet tiofalt.

/Peter Aronsson, rektor vid Linnéuniversitetet

Det här inlägget postades den maj 9th, 2025, 14:25 och fylls under blogg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *