Nätverket

16:32 by anhaab

Idag av alla dagar, en enkel tisdag i november när termometern stod på käcka -5°C, satte vi oss ner i UB3009 i Växjö, Kronobergs län för det allra första mötet i vårt nystartade nätverk som för närvarande består av UX-arbetande personal från Malmö, Göteborg, Karlstad och Linnéuniversitetet. Ett UX-nätverk har länge stått på önskelistan för att ge och få inspiration och inte minst för att utveckla vårt arbete, så det kändes härligt att äntligen vara igång!

Dagen var inspirerande redan från start. Vi lyssnade till hur Linn och Emma från Göteborgs universitet arbetat med framförallt studiemiljöerna på samhällsvetenskapliga biblioteket. En karta med färgpluttar där användare smidigt kunnat markera vilka ytor de tycker om och inte – vilken bra idé! Linda från Malmö berättade om arbetet med att förbättra bibliotekets Discoverysystem, vilket var extra kul att få ögonen på med tanke på vårt egna arbete med OneSearch…!

Efter att lyssnat på varandras UX-upplägg och organisation gav vi oss itu med att testa ett par olika metoder. Metoder  vi provade var en variant av kognitiva kartor, observationer av studiemiljöer och slutligen, det som gav oss vissa indikationer på några delar att undersöka och utveckla ytterligare i framtiden, en “user journey” – användarresa. Användarresan gick till så att de som var nya på vårt bibliotek skulle söka fram en bok och sen hitta den på hyllan. Med tanke på att alla deltagare var bibliotekarier så låter uppgiften i teorin ganska simpel. Verkligheten var en annan! Det visade sig finnas flera ställen på UB, både i katalogen och lokalen, som kan göra det svårt för våra användare. Utvecklingspotential hittade vi i skyltning, i karta och i hyllsystemet. Här kan det finnas grund för en vidare undersökning med våra egentliga användare för att se om samma eller liknande saker uppkommer.

Att ha testat en metod på detta sätt, i ett lösare sammanhang kan göra att det känns enklare i skarpt läge och vi i gruppen fick också möjlighet att känna på hur det är att vara på andra sidan, att fungera som användare, vilket förhoppningsvis kan göra oss mer inkluderande och förstående i mötet med användarna bland annat. “Nu förstår jag vad många steg våra studenter kan ha gått igenom när de kommer till oss i disken och frågar”.

Vi ser fram mot vad vårt fortsatta samarbete i nätverket kan komma att ge! I vår hoppas vi mötas i Göteborg men fram till dess följer en fortsatt god dialog kring UX-metoder, -frågor och idéer!

 

Comments are closed.