Att arbeta verksamhetsnära och inspireras vidare

2019-02-14

 Det blev mycket tankar kring att arbeta verksamhetsnära och hur man gör det till en styrka när vi träffades för ett UX-möte i de nya lokalerna på Radix, Universitetskajen i Kalmar, igår. Anna och Tove rapporterade från nätverksträffen i Stockholm och vi hade ett förberedande möte med Emelie från Leganto-gruppen för att få ögonen på vilken typ av UX-undersökningar som kan bli aktuella där. Så kul att också få en testkoll på systemet!

Inför mötet hade vi läst Andrew Asher och Susan Millers “So You Want to Do Anthropology in Your Library? or A Practical Guide to Etnographic Research in Academic Libraries” vilken vi diskuterade och även vävde in i dagesn arbete/diskussioner i stort. Något av det vi tar med oss är hur vi ska lyckas ge UX-arbetet på UB så bra förutsättningar som möjligt, från allt vad gäller planering, tidsramar, rollfördelning osv. Vi har påbörjat resan om att formalisera detta, men vi känner att vi inte har nått fram ännu, utan har några saker som vi kan utveckla här!  Vi resonerade även kring om vi skulle kunna använda kundresan för att utvärdera våra egna undersökningar?

Mer UX-inspo kan vi kanske få från Göteborg som har instagramkontot Greppa UX (greppaux) och som nu också ska starta podd vad vi förstår! Roligt!

 

 

UX:are på chefsmöte

2018-12-12

Intresset för UX är stort och växande i biblioteksvärlden. Många universitetsbibliotek har kommit en bit på väg, och folkbiblioteken vill också med på tåget och tillvarata användarperspektivet i sitt arbete! Heja! Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg kontaktade för en tid sedan oss på Linnéuniversitetet med ett önskemål om att vi skulle hålla en programpunkt om UX på ett chefsmöte och igår, den 11 december, var Tove och Jennie på Kulturkuben i Karlskrona och pratade om grunderna i UX och hur vårt första år med UX har sett ut.

Det var ett femtontal chefer som under förmiddagen arbetat med design thinking och som nu fick en första introduktion till ämnet, metoderna och en bild av det rent praktiska arbetet. Kanske kan det bli mer samarbete av något slag i framtiden?!

Färska tomteskum och planering av nätverksmöte

2018-11-21

Ja, här fokuserar vi på det väsentliga först – hur ovanligt är det inte med färska tomteskum? Vi slår till med en gång såklart! Idag har vi också träffats och planerat nätverksmötet den 27 november där kollegor från Malmö och Göteborg kommer till oss i Växjö för att dela idéer och erfarenheter kring UX och också för att  jobba lite med metoder rent praktiskt! Vi ser så mycket fram emot detta!

Andra saker som vi har lagt tid på under dagen är att planera UX-inslaget på kommande VFU-vecka, fortbildning, vår One Search-uppföljning och lite kommande UX-närvaro på diverse arenor.

Nu har vi slutat gissa!

2018-10-22

Idag presenterade Anna och Tove Sluta gissa – Strategier för att arbeta med UX i vardagen  på konferensen Mötesplats Profession – Forskning. Så roligt att få prata om och sprida det vi har arbetat på under året! Teman vi tar med oss från dagen i UX-sammanhang är bland annat samverkan, god värdegrund, att fördjupa teorier och att fokusera på vårt arbetssätt.

Samverkan
Samverkan känns ovärderligt, på alla möjliga sätt. Vi tänker på att möta andra människor – från andra organisationer och med andra berättelser – på konferens och vi tänker på nätverkande i UX-sammanhang bland annat.

God värdegrund
Vi blir glada av att läsa att vår ingångspunkt att vara öppna och våga göra fel uppskattas på Twitter. Heja oss! (Joo-då, lite hybris kan vi kosta på oss, sådär helt prestigelöst såklart!)

Fördjupa teorin
Vi tar även med oss konstruktiv kritik som kan vara värdefull i framtiden, det gäller till exempel att fördjupa teorierna vi arbetar med och tränga djupare in i UX-världen, både för egen del och vad gäller det vi delar vidare. När vi blir professionella papermakare till exempel! ?

Fokusera på vårt arbetssätt
Mest av allt tar vi dock med oss att vi möttes av intresserade frågor och undringar vad gäller vårt arbetssätt. ”Hur arbetar ni?”, ”Hur har ni gått tillväga när…?” osv. Så det är detta ni vill höra mer om? Vi lovar att fortsätta dela, inte minst här på bloggen!

Tack för alla fina möten!