Sjuksköterskestudenter utomlands

läs och låt dig inspireras

Sista veckorna på Kenyatta University

2019-02-12

Hej!

Long time no see!

Vad har hänt sen senaste inlägget? Vi har besökt Giraffe Center i Nairobi där de tar hand om giraffer av vissa utrotningshotade arter.  Väl inne i Nairobi passade vi även på att besöka den kända Masai Market. En stor marknad som kändes riktigt autentisk med massa färgglatt krimskrams. Vi tar oss enklast runt utanför området med Uber. Säkert, smidigt och relativt billigt.

Förra helgen åkte vi iväg till Masai Mara för safari! Wow så häftigt! Fantastisk natur och vi fick se hela big five och även leoparder och cheetahs. Mycket lyckat! Vi åkte med ett företag där allt var inkluderat. Vi hade även unnat oss ett lite schysstare boende där vi kunde ta en varm dusch för första gången på veckor, äta massa god mat från bufféer, svalka oss i en pool och massa annat härligt.

Hur har det gått på sjukhusfronten? Förra veckan spenderade vi även den på Kirwara sub-county hospital. Då det är ett väldigt litet sjukhus var det inte mycket nytt – förutom att vi fick vara med på två förlossningar! Så häftigt! Det gick otroligt fort, men sjuksköterskan var väldigt pedagogisk och förklarade hela processen för oss med allt från värkar, till hur man känner hur öppen livmodertappen är, till hur moderkakan ska de ut. Då vi aldrig tidigare upplevt en förlossning kan vi inte jämföra hur det ser ut i Sverige, men vi kan tänka oss att det är betydligt mycket mer renlighet, vilket det var stor brist på under dessa förlossningar. De använder sterila handskar, men osterliserar dessa ganska omgående då de tar i allt med handskarna. Det var även mycket blod som rann ut över hela golvet som sjuksköterskan plaskade i och inte heller hann hon  ta av sig sin privata jacka. Bägge mammorna och deras bebisar mådde bra.

Vi har försökt komma till andra sjukhus för att få andra perspektiv på sjukvården här i Kenya, men det har varit otroligt omständigt. Dr Kabue, som ansvarar för ssk-utbildningen, har inte lyckats fixa något annat åt oss tyvärr. Detta är något vi är lite besvikna över, då vi hade önskat få en bredare bild över sjukvården här, t.ex. på sjukhus där patienter är inneliggande.

Detta är vår sista vecka, och då Dr Kabue har varit svårtillgänglig har det varit svårt för oss att veta vart vi ska åka, vi har därför tillbringart de senaste två dagarna till att komma ikapp i kursen global hälsa .

På torsdag beger vi oss härifrån mot Diani Beach på Mombasakusten för lite sol och bad.

Blandade bilder här ovan

Glada hälsningar,

 

Emma och Sanna

 

Kirwara sub-county hospital

2019-02-01

Waaaooow! Första veckan avklarad på Kenyatta University. Det har varit en vecka med mycket intryck, en lagom mängd frustration men också nya lärorika upplevelser.

Veckan började med att vi mötte upp Dr. Kabue, som är ”rektor” på school of nursing på KU. Hon visade oss runt i deras lokaler samt presenterade oss för de klasser som vi kommer att tillbringa vår tid med här i Kenya. Hon visade också oss busshållsplatsen där vi under veckan skulle ta skolbussen ifrån till sjukhuset. Bussen vi har åkt med har tagit cirka 2 timmar till och 2 timmar från sjukhuset, vilket gör att det har blivit sena kvällar.

”Sjukhuset” som vi tillbringat första veckan på är en liten klinik ute på landsbygden som främst riktar sig till kvinnor, barn, födsel och HIV-behandling. Detta var minst sagt ett uppvaknande då det arbetar helt annorlunda än vad vi är vana vid i Sverige. Exempelvis så journalföring de allting i stora pärmar och saker som exempelvis sekretess och personcentrerad vård existerar ej.

På barnavårdscentralen stod mammorna i kö i ett litet rum för att få mäta, ta vikt och ge vaccin till sitt barn. Rummet var inrett med bänkar längst med väggarna som mammorna satt och väntade på för att få vaccinera sitt barn. Alla Vaccin var förvarade i en liten kylbox där läkemedel låg ihopblandade. Personalen signerade inte heller läkemedlet de gav utan skrev bara upp det i en barnbok som mammorna får vid barnets födsel. Trots den höga förekomsten av HIV uppmärksammade vi att det inte var någon i personalen som använde handskar vid hantering av olika provtagningar.

Mottagningen var generellt väldigt ohygieniskt och det var väldigt stor brist på material. Gick något sönder så var chansen att det ersattes med nya saker inte så stor.

Skillnaden på Deras utbildning och våran är att de läser 4 år. I dessa 4 åren ingår en större del mödravård och förlossningsvård.

Dr, Kaube’s tanke är att vi ska vara med studenterna och inte med sjuksköterskorna vilket gör att vi har svårt att se vad det riktiga arbetet innefattar.

Studenterna har under denna veckan haft sina ”kliniska examinationer” vilket har gjort att vi har haft svårt att veta vår roll. På grund av dessa examinationer har det blivit väldigt långa dagar då vi måste vänta tills studenterna är klara innan bussen lämnar sjukhuset. Det har varit tider mellan 06.30-21, de senaste dagarna vilket vi inte anser är hållbart.

Trots långa dagar har vi försökt anpassa oss till den afrikanska mentaliteten där stress och passa tider inte existerar. (haha)

idag (Fredag) har vi försökt komma i kapp med vår sömn, plugg och tvätthög. Vi båda läser kursen Global hälsa som är internetbaserad. Imorgon har vi planerat en dagstripp in till Nairobi där Masai Market och Giraffe centre väntar.

 

 

KENYATTA UNIVERSITY 2019

2019-01-27

Jambo!

Nu är vi ääääntligen på plats i Nairobi, Kenya. Vi blev uppplockade av en chaufför på flygplatsen som tog oss till universitetsområdet som är gigantiskt. Efter många timmar av oklara besked förstod vi till sist var vi skulle bo. Emma bor 3 km ifrån mig på ett annat hostel så ni kan förstå avstånden här.

Eftersom vi blev avsläppta av en chaufför hade vi ingen aning om var vi hade varandra på campuset, det hade varit skönt att bli visade runt av någon från universitetet. Som tur var, träffade vi två underbara tjejer på hostelet som inte bara tog sig tid att förklara saker för oss utan även visade oss runt. De visade oss hur man skaffade simkort till mobilen, var vi kunde handla mat och hur saker och ting fungerar på området. Vi visste exempelvis inte att vi inte fick lämna området utan ett papper som visar att vi får vara på universitetsområdet.

Efter rundturen var vi helt slut. Men Bec och Gilda som tjejerna heter lagade mat till oss i deras lilla studentrum. SÅ SNÄLLA!

Hostelet är väldigt basic & det sätter verkligen perspektiv på vårat bekväma liv i Sverige. Mitt hostel (Sanna) heter Old Aberdares där jag har ett litet rum med handfat och säng. Toaletter (lokal toa = hål i golvet) och dusch delar man med andra studenter på universitetet.  Hostelet som jag bor på är till för alla universitetsstudenter så det är väldigt blandat med kulturer.

Emmas hostel heter Annex Hostel och har lite mer bekvämligheter, så som en RIKTIG toalett, kök och Tv. Det är fortfarande delad dusch och toalett men detta hostelet riktar sig mer till internationella studenter och kostar lite mer att bo på.

Anledningen till att vi inte kunde bo ihop på samma hostel var för att det var fullt, vilket var lite synd med tanke på avståndet emellan oss och att jag (Sanna) inte har ett kök att laga mat i. De andra studenterna löser det genom att dem har köpt ett stormkök.

Efter att vi löste ett simkort fick vi tag på personen som stod för vår ankomst, på Whats app, klockan 18.00 lokal tid och vi landade klockan 07.00 på morgonen.

Han plockade då upp oss ganska sent på Emmas hostel och visade oss runt på universitetsområdet. Detta kände vi hade varit skönt att göra iallafall under dagen så vi inte hade känt oss så bortglömda och vilsna.

Nu sitter vi på ett ställe som finns på universitetsområdet där dem har Wi-FI och servering av mat. En måltid kostar ca 400 shilling (40 kronor) vilket anses som väldigt dyrt bland lokalbefolkningen. En normal måltid på enklare ställen kostar cirka 10 – 20 shilling.

Sammanfattningsvis har det varit ett stormigt första dygn med mycket nya intryck och förhoppningsvis kommer vi trivas!