Sjuksköterskestudenter utomlands

läs och låt dig inspireras

Simcamp 2023 i Stavanger, Norge!

2023-04-27

Hej allihopa! 

Den 16 april begav vi oss till Stavanger i Norge för att gå en intensivkurs i simulering inom Nordplus regi! Vi fick både delta i simulering och skapa våra egna. Elever och lärare samlades från olika länder och skolor för att delta. Det var vi från Linnéuniversitetet, två skolor från Norge, två skolor från Finland, en skola från Danmark och en skola från Litauen. En lärare och två elever från Tanzania deltog också.

Vilka är vi?

Jo, från vänster ser ni Josefin (som var trött den dagen), Malin, Wilma, Filip och Linus. Wilma, Filip och Linus går termin 4 i Västervik och Malin och Josefin går termin 4 i Ljungby. Vi sökte till denna kurs för att vi tyckte det verkade kul, att öva på våra kunskaper i olika scenarier och träffa människor från andra länder. 

 

Vad är simulering? 

Simulering är ett sätt att återskapa en verklighet i kontrollerad miljö. I vårt fall återskapades patientfall där vi skulle använda oss av bland annat ABCDE, NEWS, ISBAR med mera beroende på patientfall. Dockor kontrollerades av lärarna som kunde simulera vitala parametrar, blinkningar och uppkastningar. I vissa patientfall spelade i elever patienter.

Här är några bilder på de fina simuleringsrummen.

 

Dag 1, Söndag: Under söndagen var det tågtur från Alvesta till Arlanda för två av oss (Malin, Josefin) medan lyxlirarna från Västervik åkte via bil till Arlanda där vi alla möttes upp för att ta flyget till Stavanger. Väl på plats i Stavanger blev det direkt färd mot hotellet och sedan äta mat. För att känna oss hemma och inte få hemlängtan direkt intogs måltiden på McDonalds för att efter en liten rundtur i staden ramla i säng rätt så trötta efter resan. Alla elever bodde på samma hotell med en fantastisk frukost.

 

Dag 2, Måndag: Under måndagen träffades vi alla för första gången på universitetet i Stavanger. Vi gjorde varsin presentation av oss själva och från vilken skola vi kom ifrån. Efter lite fotografering blev det promenad bort till ett järnåldersmuseum där vi fick en guidad tur runt och fick se hur människor bodde under den tiden. Därefter var det samling i grupper igen för att börja skriva våra egna simuleringsfall i grupperna. Sedan fick några av oss en guidad tur via bil med en av de norska eleverna runt i Stavanger medan andra (Malin, Josefin) fick vackert sätta oss på bussen tillbaka till hotellet. Då vi alla var sugna på asiatiskt blev det restaurang med asiatiskt tema och Linus fick njuta ordentligt av fantastiska Bao-buns.

 

Dag 3, tisdag: Under dagen så hade vi vår första simuleringsdag som befann sig på SAFER (Stavanger Acute Medicine Foundation for Education and Research). Vi var uppdelade i fem olika grupper med en deltagare från varje skola i varje grupp. De olika grupperna började med varsitt seminarium, vi hann med 2 på förmiddagen och 2 på eftermiddagen. Efter varje simulation hade vi reflektionstillfälle där vi gick igenom hur scenariot gick och hur det kändes. På vägen tillbaka till hotellet gick vi igenom Gamla Stavanger. Linus hade också sin 29:onde födelsedag den dagen vilket firades med glass, mat och fotboll på en bar under eftermiddagen/kvällen.

 

 

Dag 4, Onsdag: Hela den här dagen gick åt till att planera och sätta iordning rummen till våra egna scenarios som skulle simuleras under torsdagen. Det blev en kort dag och vädret var strålande sol så det blev en kort shoppingtur för några av oss och sedan samlades vi på en uteservering. Där satt vi tills det var dags för middag med hela SimCamp på en italiensk resturang där det serverades pizza på löpande band. Middagen bjöd också på mängder av skratt och ännu ett firande för Timo från Finland som också fyllde 29. Efter middagen gick ett gäng till en karaokebar där vi lättade upp stämningen med ”Baby” av Justin Bieber och ”Mamma Mia” av ABBA!

 

Dag 5, Torsdag: Torsdagen är här och det var dags för oss studenter att simulera de fall som vi själva skapat. En fantastisk lärorik dag både när det gäller agerandet vid mer akuta situationer till dilemman som skapas om fel läkemedel ges till en patient. När simuleringarna var slut blev det en rundtur i Leardals fabrik där dom bland annat tillverkar HLR-dockorna Little Anne. Efter detta blev det en vandring till Preikestolen för Linus, Filip och två från Finland för att beskåda utsikten över berg och fjordar 600m över havet. En tur vi kommer bära med oss länge i livet! Malin, Wilma och Josefin var bekvämt på hotellrummet, åt McDonalds och kollade på svenska humorprogram. Shuffleboard har också varit en rolig aktivitet vi gjort vissa kvällar.

 

Dag 6, Fredag: Sista dagen. Allihopa samlades på förmiddagen på Health campus en bit bortanför universitetet där vi gick igenom vad vi har tyckt om utbildningen och dess upplägg. Vi fick våra diplom, sa hejdå till våra nya vänner och begav oss hemåt.  Vi är väldigt nöjda över utbildningen/resan och vi tycker att vi har fått med oss många saker att ta hem. Nästa år kommer utbildningen med annat tema hållas i Danmark! 

TACK OCH HEJ!

Intensivkurs i Savolinna, Nyslott

2015-10-10

Det började med att våra lärare la upp en inbjudan om att åka till Nyslott i Finland. Nyslott kallas av finnarna för Savolinna. Savolinna är en stad som är ungefär så stor som Kalmar och är lik Kalmar lite svårare tillgänglig att resa till med kollektivtrafiken. Nyslott har även ett slott som är ungefär lika gammal som Kalmar slott och byggdes också i etapper genom århundraden. Det var faktiskt en gång i tiden svensk. Så mycket likheter med Kalmar.

Det var inte så att jag var intresserad av att åka till Finland först, jag hade mycket att göra i skolan, men sedan dök det upp ytterligare ett mail på nätet då en klasskompis ville åka och sa att det fortfarande behövs 2 personer till för att åka. Då jag frågade en annan klasskompis och på kort varsel bestämde vi oss för att åka med till Finland. Eftersom ingen annan ville åka var detta perfekta sättet att se en del av Europa jag inte hade sett tidigare och komma bort lite från Kalmar och se andra sjuksköterskestudenter!

Vi packade våra väskor och åkte med tåget till Köpenhamn. En lärare från Linneuniversitetet skulle följa med vård resa. Det blev Kristiina Heikkilä som faktiskt ursprungligen är från Finland. Det visade sig vara rätt hjälpsam då Kristiina visste en hel del om Finland som hjälpte oss att få mer ut av vår resa.

Meningen med resan var att tillsammans med andra studenter från Norge, Danmark och Finland diskutera och arbeta med teknologi inom vården, kort och gott, robotar.

Från Köpenhamn flög vi till Helsingfors och tog sedan en hyrbil från flygplatsen till Nyslott.

11156252_10152667364191741_257417646380794207_n

 

Finland är ett land som är del i EU och som på många sätt har kommit länge i arbetet med vården än Sverige. Vi fick reda på att det arbetas med en teknologisk dosa som heter “Mirella”. Mirella kan ställas in för olika sorteras behov i hemmet hos människor med behov av hjälp som lever ute på landet där det inte alltid är så lätt att leverera god vård. Mirella kan läsa av temperaturskillnader i en lägenhet, luftfuktighet, den kan anslutas till sändare i säng och matta bredvid sängen – allt för att på ett kontor kunna se hur personen har det i hemmet. Vi diskuterade både för- och nackdelar med teknologin, men sammanfattningsvis kom vi fram till att nya sätt kommer att behövas i framtiden då behovet av vård- och omsorg håller på att ökas och kommer fortsätta att öka med tiden då fler människor blir äldre och vårdpersonalen redan idag inte räcker till.

Det var mycket spännande att se en annan del av Skandinavien, en del som är till stor del influerad av öststaterna. Vi hann tyvärr aldrig titta på Helsinki (Helsingfors), men det får helt enkelt bli en annan gång. Jag hade turen att kunna grilla marshmallows med de finsak och danska studenterna och fick på vägen hem se denna fantastiska vy:
10257662_10152661867466741_1949204352321124042_o

Som avslutning bjöd skolan på spa på hotellet bredvid studentlägenheterna vi fick bo i under vistelsen. Där passade några finska studenter och ja på att bada iskallt i sjön efter en äkta finsk bastu.

Resan till Nyslott gjorde oss 3 hp rikare i våra betyg och blev betalt av samfundet Nordplus. De organisera var fjärde år en resa till en av de 4 universitet som arbetar tillsammans från Norge, Sverige, Danmark och Finland.

11174379_10152663818266741_2084696266051896641_o

Typisk finsk: lakritsi. Här på en glass.

Lara har varit på intensivkurs i Wasa

2011-05-26

Lara AndréIntensivkurs med skandinaviska kollegor i Wasa- studier kring hälsofrämjande och förebyggande arbete riktat mot ungdomar

 

Innan flyget bar av till Wasa var jag både förväntansfull och lite spänd, jag hoppades på att få fördjupa mina kunskaper i hälsofrämjande och förebyggande arbete och såg farm emot att få knyta nya kontakter med blivande kollegor runt om i norden dock var jag ganska spänd inför att få testa mina norska och danska språkkunskaper.Läs resten av detta inlägg»