Sjuksköterskestudenter utomlands

läs och låt dig inspireras

Tack och hej leverpastej!

2018-09-24

Hej!

Nu börjar vår resa här i Kina lida mot sitt slut och vi befinner oss just nu på flygplatsen i Hong Kong för att om några timmar åka hem till Sverige. Det har varit tre fantastiska, spännande, lärorika och minst sagt roliga veckor. Vi är extremt tacksamma över att vi fick möjligheten att göra denna resa då den lärt oss väldigt mycket, fått oss att se saker från nya perspektiv och även lärt oss saker om oss själva och om varandra. Vi har enligt oss själva lyckats kombinera resa med studier väldigt bra och har fått uppleva och se mycket på kort tid.

Vi båda var relativt nya i bloggandets värld men det har varit kul att dela med oss av vår resa och våra upplevelser här och det har varit kul att så många har viljat följa oss och se vad vi har hittat på om dagarna, vilket vi tackar för!

Nu har vi verkligen laddat batterierna och är mer än redo för vårt sista år på sjuksköterskeprogrammet. Vi kunde inte ha fått en bättra start på detta sista år!

Tack och bock för oss, Karolina och Cecilia

Beach Day

2018-09-23

Hejsvejs!

Idag stod utflykt på schemat och vi begav oss på förmiddagen iväg för att åka till badorten Stanley Bay. Det har varit extremt varma dagar här i Hong Kong så vi var mer än taggade på att få en dag på stranden med sol, bad och avkoppling. Vi tog oss dit med färja och buss som bjöd på fin utsikt hela vägen. Enligt väderprognosen skulle vädret idag vara lite sämre, vilket dock inte alls stämde utan snarare tvärtom då vi båda idag har bränt oss trots generös användning av solkräm. 

Dagens pizzalunch.

Mitt under lunchen kom en parad förbipasserandes.

Nu är det kväll här i Hong Kong och vi är precis hemkomna efter en middag ute på restaurang. Imorgon är det sista dagen här och även sista dagen på vår resa. Det känns lite vemodigt och vi kommer att åka hem med blandade känslor.

// Karolina och Cecilia

Ladies market och Symphony of Lights

2018-09-22

Hej!

Dag två i Hong Kong idag. Vi började morgonen med att simma i hotellet simhall. Därefter tog vi en lugn förmiddag och satte oss nere vid hamnen med utsikt över skyskraporna för att läsa. Under denna resan har vi blivit riktiga bokmalare.

Efter lunch tog vi tunnelbanan till Mong Kok och till den omtalade Ladies Market. Där kryllade det av fakeprodukter och massvis med folk.

Efter några timmar här var vi helt slut i huvudet av alla intryck och bestämde oss för att gå en lugn promenad längs med hamnen. Man får inte nog av den fina utsikten.

Sedan var det dags för middag och då testade vi Pan-fried buns på en restaurang här i Hong Kong som har haft en Michelinstjärna. Mumma!

Kvällen avslutades med showen Symphony of Lights där musik och ljus från skyskraporna spelas.

// Karolina och Cecilia

Victoria Peak

2018-09-21

Första dagen vi vaknar upp här i Hong Kong och dagen började som vanligt med frukost, kaffe och massor av vätskeersättning. Vi begav oss ut tidigt för att gå till en marknad som låg några kilometer ifrån vårt hotell. Det var en marknad som bara sålde mineralen jade som vi fått lära oss står för odödlighet. Vi kunde inte låta bli att köpa med oss två smycken då vi sett det så mycket här under vår Kina-resa. Här fick vi även öva på våra prutningskunskaper vilket var första gången för oss båda.

Vi åt sedan en tidig lunch för att sedan bege oss mot Hong Kong Island dit vi åkte med båt. Vi åkte därefter med bergbana upp till Victoria Peak som är ett berg med utsikt över Hong Kong. Där möttes vi av en fantastisk vy som var oslagbar och vi påbörjade vår photoshoot. Dock var det extremt varmt och gassande sol vilket gjorde att vi växlade mellan fotoställe och skugga.

Sedan försvann Cecilia mitt i allt och gissa vart jag hittade henne….

I glassbaren!

Dagen avslutades på en god restaurang och därefter en promenad ner till hamnen med denna fina utsikt.

Nu är vi tillbaka på rummet och ska ha lite fredagsmys med godis och frukt.

// Karolina och Cecilia

Resans sista stopp

2018-09-20

And we are here! Vårt sista stopp för denna resan!

Vi åkte från Wenzhou tidigt imorse och checkade in på hotellet här i Hong Kong i eftermiddags. Ännu en resa som flöt på smidigt. Sedan vi kom fram har vi strosat runt i området och kollat på den fina hamnen mot utsikt över skyskraporna. Vi har även hunnit uppdatera oss på alla sociala medier vi nu varit utan i 16 dagar. När man får lite perspektiv på det är det faktiskt rätt skrämmande hur beroende vi är av sociala medier och hur mycket tid vi lägger på det varje dag. I både Peking och Wenzhou har vi varit utan både Snapchat, Instagram, Facebook, Wazzup osv. Vi har verkligen fått en avvänjningskurs från allt detta, vilket har varit ganska skönt och vi har hela tiden umgåtts med varandra istället för att plocka fram våra mobiler.

Här kommer lite bilder från vår eftermiddag och kväll.

Hong Kong next!

2018-09-19

Hallå!

Idag var sista dagen i Wenzhou och vi fick se vart universitetets sjuksköterskestudenter övar på deras praktiska moment. Det var extremt många lokaler med fin och högteknologisk utrustning. Efter lunch har vi mest tagit det lugnt, druckit god iste, suttit vid skolans flod och läst och pratat. Vid 5-tiden vinkade vi hejdå till Hanna och Alma som begav sig hem mot Sverige och nu är det enbart Karolina och Cecilia kvar. Imorgon bitti bär det vidare av mot Hong Kong och några dagar av sightseeing innan även vi åker hem till Sverige. Vi är väldigt nöjda med vår vistelse här på universitetet i Wenzhou. Vi har fått se jätte mycket av Kinas sjukhusvård, lärt oss om deras kultur och även fått testa på Wenzhous campusliv. Alla lärare och människor har varit väldigt tillmötesgående och snälla. Vi gillar verkligen universitetets område och natur och campuslivet är speciellt men väldigt trevligt. Största utmaningen är dock fortfarande att så få människor pratar engelska vilket ibland kan kännas väldigt tråkigt men även frustrerande.

Dagens iste. Detta har verkligen varit ett vinnande koncept här.

Läsning i skuggan i eftermiddags.

Bild från ikväll.

 

Kinesisk frukt och bakelser

Hejsan!

Under våra veckor här i Kina har vi fått testa mycket nytt. Nya maträtter, nya drickor, nya frukter och nya kakor. Det har varit jätte kul att testa på den kinesiska maten och vi måste säga att den har varit över alla förväntningar vi hade innan vi åkte. Det som varit bäst måste vi dock säga är frukten! Kinesisk pomelo i alla dess färger och även en frukt vi inte har en aning om vad den heter, men är som små mini-äpplen. Också de kinesiska bakelserna är super goda, men inte alls som vi tänker dem i Sverige. Här äter man inte söta saker på samma sätt som vi gör, utan det som är sött här får de från bland annat torkad frukt, och inte från rent vitt socker. Därmed är kinas bakelser inte gjorda på socker på samma sätt som våra, men väldigt goda enligt oss!

Kinesiska bakelser. Vi har under vår vistelse hunnit testa alla på bilden och måste säga att den lila är bäst!

Pomelo.

Okänd med god frukt.

// Karolina och Cecilia

Sista skoldagen i Wenzhou

2018-09-18

Dagen har spenderats på 2nd Affiliated Hospital där vi under förmiddagen fick se akupunktur som är en vanlig behandling i Kina mot bland annat smärtor, ansiktsförlamning och andra symtom. Hanna fick till och med testa akupunktur och det var mer eller mindre smärtsamt vid vissa tillfällen. Här i Kina ser man verkligen akupunktur som en fungerande medicinsk behandling och den utförs endast av läkare. Vi fick uppfattningen om att de alltid vill testa akupunktur först, innan de medicinerar. Detta skiljer sig mycket mot Sverige där vi är mer skeptiska mot dessa metoder. Under eftermiddagen fick vi följa med en sjuksköterska som skulle bedöma patienters förmåga att svälja. Hon gjorde sin bedömning genom att låta patienten dricka vätska med tre olika konsistens och sedan lyssnade hon på halsen med stetoskop. Detta görs ju även i Sverige men utförs då istället av logopeder. Sedan fick vi följa med och se hur deras fysioterapeut arbetar och även här fick vi testa på olika behandlingsmetoder. Det var behandlingar med bland annat laser, ultraljudsvågor osv för att behandla smärta, spänningar och för att rehabilitera förlamningar.

Imorgon blir det Hannas och Almas sista dag i Wenzhou och vi har haft en väldigt intressant och lärorik tid här. Vi har blivit väldigt väl omhändertagna av universitets lärare, sjuksköterskor och studenter. Detta är en resa man sent kommer att glömma. Det som varit intressant är att man sett stora skillnader i vården i de olika länderna. Karolina och Cecilia fortsätter sin resa vidare och åker till Hong Kong på torsdag för att turista där några dagar innan det är dags för att åka hem till Sverige igen.

// Karolina, Alma, Cecilia och Hanna

Tyfon och besök på neonatal

2018-09-17

Halli hallå!

Vi fick under gårdagen flertalet sms där folk undrade om vi var okej då det dragit in en orkan över Kina. Detta var något vi helt missat men vi gick då in och läste om det på nyheterna och förstod att det var ganska allvarligt. Många dödsfall och förödande konsekvenser i bland annat Filippinerna där den var först. Vi hade noterat att det var starkare vindar här i Wenzhou, men inte mer än så. Tydligen ska tyfonen som heter Mangkhut ha dragit in över bland annat Hong Kong, vilket Karolina och Cecilia ska till senare under veckan. Det verkar dock som att tyfonen dragit vidare och det ska nu vara lugnare. Vi är glada att vi inte var där nu utan att vi ska vara här i Wenzhou några dagar till.

Idag har vi iallafall varit på 2nd Affiliated Hospital som ligger i Wenzhou city och dit tog det över en timme att åka med buss. Det har varit en spännande och lärorik dag. Vi besökte sjukhusets barn-och neonatalavdelning (förtidigt födda barn). Vi fick bland annat möta barn som är hjärtsjuka och som har opererats för detta. Vi fick lyssna på deras hjärtan och höra hur både sjuka och friska hjärtan låter. Sedan fick vi en rundtur på neonatal och fick se många pyttesmå bebisar. De största skillnaderna från Sverige är att här får föräldrarna inte vara med sina bebisar, utan får endast komma på besök 3 timmar 2 dagar i veckan. Ytterligare att i Kina tar en sjuksköterska hand om cirka 10-12 förtidigt födda bebisar medan vi i Sverige ofta har en sjuksköterska för ett barn. Här fanns inte de resurserna och sjuksköterskorna på avdelningen här beskrev att de är väldigt stressigt och mycket att göra.

Inte så dålig utsikt från personalrummet på neonatalavdelningen.

// Karolina, Cecilia, Hanna och Alma

Söndagsshopping

2018-09-16

Godmorgon, god eftermiddag eller god kväll.

Idag är det söndag vilket innebär ytterligare en ledig dag. Karolina och Cecilia vaknade som vanligt tidigt och startade därför dagen med ett träningspass. Vi är förvånade över att de inte har aircondition på gymmet då de verkar ha det på alla andra ställen.

Vid lunch möttes vi alla fyra upp för att äta lunch tillsammans på skolans område. Efter det mötte vi upp några kinesiska sjuksköterskestudenter som följde med oss till ett shoppingcenter som låg 15 minuter bort med buss. Där gick vi i lite butiker och blev bland annat förvånade då vi råkade gå förbi en Ikea butik. Det blev en snabb rundtur där inne, men utbudet var väldigt litet och tyvärr fanns inget svenskt godis (vilket gjorde Cecilia besviken). För att kompensera upp för Ikeas godisbesvikelse köpte Cecilia istället karamelliserade popcorn och humöret sköt genast i höjden.

Imorgon är det måndag och dags för skola igen. Då ska vi besöka ett annat sjukhus som ligger lite närmre staden, men som är lite mindre än det vi besökt tidigare i veckan. Då ska vi se hur barnavården fungerar här i Kina.

// Cecilia, Karolina, Hanna och Alma