Sjuksköterskestudenter utomlands

läs och låt dig inspireras

Sammandrag av min VFU i hemsjukvården Skottland, Paisley. Del 3

2016-10-25

Då kommer del 3 här 🙂

Blir ju alldeles för långt blogginlägg om allt ska vara på samma inlägg haha 🙂

Så men vad har då jag gjort under min tid i hemsjukvården? Allt möjligt 🙂 Men stolpar upp det lite så blir det lättare att hänga med.

  • Insulingivning.
  • Heparingivning efter operation, dokumentationen går till på samma sätt som jag beskrev som för insulin.
  • Utfört såromläggninar på bensår, både venösa och arteriella.
  • Haft stödjande samtal med palliativa patienter som precis fått reda på att de kommer att dö och diskuterat vad vi kan göra.
  • Varit på palliativt vårdmöte på GP Surgery med sjuksköterskor och doktorer där man diskuterar palliativa patienter, behandlingar, omvårdnad m.m. för att patienterna ska få en så bra tid i livet slutskede som möjligt.
  • Beställt inkontinensskydd och uppdaterat vårdplaner.
  • Spolat katetrar och gjort urinprovstester för att se eventuella UVI:er eller för höga Ph-värden.
  • Haft stödjande samtal med anhöriga där någon i familjen har avlidit.
  • Tagit bort stygn och klammers.
  • Lagt om op. sår efter hysterektomi som gått upp och inte velat läka.
  • Lagt om op. sår efter magoperation där buken varit helt öppen på mitten på grund av att huden spruckit upp då såret inte läkt inifrån. Så då har man lagt om med aquasel och använt en speciell vaccumapparat som suger bort sårvätska och håller buköppningen tajt så det kan läka inifrån och ut.
  • Utfört bowel management på svårt sjuka MS-patienter.
  • Lagt om skjuvsår och trycksår samt pratat trycksårsprevention och gemensamt bedömt om patienten behöver luftmadrass och avlastande luftsittkudde.
  • Instruerat och visat Carers på ett nursing home (typ äldreboende) hur man använder sig av vändschema då en patient var immobiliserad i sin säng.
  • Assisterat vid manligt och kvinnligt kateterbyte och vid picclineskötsel.
  •  Utfört såromläggningar på nekrotiserande sår.
  • Utfört såromläggningar på amputerade extremiteter.
  • och mycket mycket mer

Omläggningsmaterialen skiljer sig inte åt så mycket, men man använder det på ett mer utvärderande effektivt sätt och ekonomiskt sätt än vad jag upplevt innan. Man har NaCl i sprayform, färdigpaketerade omläggningsset med handskar, rengöringsskål, torks, plastpåse, förkläde, uppläggningsduk i både rent och sterila förpackningar. Sedan håller man noga på att det är hands off principen som gäller och basal omvårdnad ska patienten kunna sköta själv även om det är sjuksköterskan som skriver ut den där krämen till exempel. Som sjuksköterska gör man det man ska men sedan när själva tillståndet eller sjukdomsymtomet är hävt så ska patienten skrivas ut ur hemsjukvården tills dess att läkaren vill något annat.

Det var lite smått och gott från min VFU-tid i Skottland.

Ska ta och lägga till lite bilder med men det kommer. Det har varit väldigt kul och mycket upplevelser så det är verkligen något jag rekommenderar andra studenter att göra 🙂

Kram Maria

Sammandrag av min VFU i hemsjukvården i Skottland, Paisley. Del 2

Hej igen!

Då kommer del 2 på mitt sammandrag av min VFU i Skottland!

I del 1 glömde jag faktiskt nämna några saker som faktiskt förvånade mig en del när jag beskrev de olika sjuksköterskeroller som fanns. Som färdig sjuksköterska i Skottland får du inte göra vissa saker som vi faktiskt hemma i Sverige delegerar ut till undersköterskor och omsorgspersonal.

  • Kompressionslindning. Du får inte utföra kompressionslindning som student eller färdig sjuksköterska utan att ha gått en kvalificeringskurs på det. Det får inte heller delegeras, utan sjuksköterska som ska utföra uppgiften måste ha gått kvalificeringskursen annars får du inte utföra momentet på grund av att kompressionslindning kan skada mer än hjälpa om det utförs på ett felaktigt sätt.
  • Såromläggning, enbart sjuksköterskor som gör. Undersköterskor och omsorgspersonal (carers) får inte och delegeras inte sådana uppgifter alls. Carers och sjuksköterskor arbetar inte ihop och har inte det samarbetet som vi i Sverige har utan det är strikt skilda yrkesgrupper och professioner.
  • Kateterisering på manliga patienter kräver kvalificeringskurs efter sjuksköterskeutbildningen. Kateterisering på kvinna får göras efter grundutbildningen.
  •  Venprov, kapillärt blodsockerprov, insulingivning är det endast sjuksköterskor som gör. Som jag tidigare skrev så anses det inte heller vara säkert om man överlåter ansvaret till någon som inte har den medicinska kompetensen eller rätt utbildning för det. Så varje morgon och kväll det första och sista sjuksköterskorna gör är att mäta blodsocker och ge insulin. Blodsockermätare är personlig till sjuksköterskan och kalibreras en gång i månaden.
  • Venprov får inte sjuksköterskestudenter göra utan att ha en sjuksköterska som övervakar så allt går rätt till och det är knappt då man som student får utföra venprovtagning.

Vid insulingivning så mäter alltid blodsockret innan man ger så det blir korrekt dos. Sedan används sällan insulinpennor, det jag sett är att man alltid drar upp insulinet manuellt ur ampull och sedan ger man subcutant (s.c.) i magen, låren och överarmarna vilket hela tiden dokumenteras så man alltid vet vart man ska sticka nästa gång. Själva journalföringen är på papper och insulinordinationen finns nedskriven av läkare. Sedan skriver man alltid upp vad man gett, batchnr, ordinerad dos, given dos, hur den getts (s.c), vart den gavs, klockslag, datum, och vem som gett. Signaturen ska också förtydligas på samma papper av sjuksköterskans fullständiga namn så man kan se vem signaturen står för.

Det är nog det som är den största skillnaden mot Sverige. Yrket har en högre status och arbetsuppgifterna delegeras inte ut till andra då det anses överlag kunna skapa försämrad patientvård och säkerhet. Carers gör enbart basal omvårdnad, Microlax och liknande ges av sjuksköterskor och kallas för bowl management och ingår inte i en carers uppgift då det klassas som en form av läkemedel och inte ska ges utan bedömning.

Jag hade som sagt min VFU i Paisley, Skottland vilket var en jätterolig upplevelse och mycket bra för min utbildning. En del av området som jag och min handledare täckte var Figgy Park (Ferguslile Park) Tannahill Centre (hälsocentralen) låg i det området och dit promenerade jag varje dag från UWS ca 1,7km vilket i och för sig var nyttigt för mig 😛 Det jag ville berätta var att det området är det mest fattiga, nedgångna, kriminella området i hela Storbritannien. Ibland var sjuksköterskorna tvungna att ha polisbeskydd för att kunna ta sig säkert till en patient. Ibland var vi på grund av säkerhetsrisk vara två till en patient för att kunna skydda oss själva. Jag kunde ofta höra på kvällarna eller i princip varje kväll hur polishelikoptrar hovrade och åkte runt över det området.

En sjuksköterska sa att jag inte var klok som gick till praktiken då det var ett mycket farligt område där man inte skulle gå själv, helst inte alls. Andra sa att det var livsfarligt att vra ute och gå efter att det blivit mörkt. Ibland kunde jag tycka att de överdrev litegrann men de slutade aldrig att varna mig. Kanske för att jag inte lyssnade haha 😉

Men det var en sak som sjuksköterskan Anne sa som jag kände var så tragiskt. Hon berättade hur de ibland hade hand om 5:e generationens missbrukare, ingen lyckades att att ta sig därifrån utan det bara fortsatte generation efter generation. Det kunde jag känna är hemskt i ett så rikt och välutvecklat land som Storbritannien. Vissa var så fattiga att man fick gå till speciella affärer där man fick ta 5 matvaror gratis per vecka. Att vara arbetslös är jättehårt och deras system mer liknar det som finns i USA än det här hemma i Sverige. Varje människa jag pratade med hade hört talas om Sveriges socialsystem och hur vi tog hand om våra medborgare och att allting var så bra. Allt är inte jättebra men jämför man, och jämför med de barn och familjer som växer upp i sån slags slum och fattigdom så är vi svenskar lyckligt lottade över det system vi har. Jag gick förbi ett Nursery (dagis/förskola) i  det området men det såg mer ut som ett grått deprimerat fängelse än en plats för 1 – 4 åringar. Hos en patient blev vi varnade för bugs, husloppor/vägglöss och patienten var helt täckt röda märken efter bett, då hade min handledare redan satt sig ner på heltäckningsmattan..Jag valde att stå upp haha 🙂

Sedan var alla patienter som jag träffade även i det området, hur trevliga som helst. Varje patient vi än besökte var tacksam och trevlig mot oss. Några blev ledsna när det fick höra att jag skulle åka hem igen så min sista vecka blev lite av ett hejdå-tåg. Jag sprang in in en mataffär en gång för jag var tvungen att köpa lunch. När jag står i kassan kommer en dam bakom mig och lägger upp sina varor. Jag har vid det här laget lärt mig att man alltid ska vara artig och hövlig mot alla så jag säger trevligt hello till damen. Damen svarar hello tillbaka lika trevligt och jag ska precis vända mig om när hon lite försiktigt skrattar till och tar mig i armen och säger: “Jag ser att du är sjuksköterska så känner mig så dum över mina varor för de är ju inte nyttiga alls men jag vet att det är dumt så du behöver inte säga nåt. Bara kolla inte vad jag handlar” och så skrattar hon lite försiktigt igen. Jag blev lite förvånad men fann mig rätt snabbt och skämtade tillbaka till damen. Det var lite kul men även en tankeställare på att har man sina arbetskläder på sig så har man hela tiden ögonen på sig och förutses göra det som är korrekt oavsett var man befinner sig.

Det kommer mera i del 3 🙂

Kram Maria

 

Sammandrag av min VFU i hemsjukvården i Skottland, Paisley. Del 1

2016-10-22

Hej på er!

Oj vad dålig jag har varit på att uppdatera bloggen! Tiden gick så fort i Paisley att det tyvärr kom på efterkälken.

Tannahill health center, där började vi varje dag med att planera dagen.

 

Första veckan vet ni om hur jag har haft det. Andra veckan började jag i hemsjukvården. Jag skulle börja på Tannahill health center precis i kanten av Ferguslile park eller Figgy park som de kallar det själva 🙂 Min handledare heter Alana Hunter och hon hade precis gjort klart sin vidareutbildning till distriktsjuksköterska. I Skottland finns det flera nivåer av att vara sjuksköterska än hur det är hemma i Sverige. Jag tänkte först beskriva lite kortfattat om sjuksköterskenivåerna och hur själva hemsjukvården fungerar innan jag går in på vad jag har gjort för något.

20161010_085831Tannahill health center, där började vi varje dag med att planera dagen.

  • Registered nurse – Grundutbildad sjuksköterska, har förskrivningsrätt på bandage, omläggningsmaterial, salvor, krämer m.m.
  • Staff nurse – Grundutbildad sjuksköterska men har oftast längre erfarenhet än registered nurse men jobben är samma.
  • District nurse – Vidareutbildad till distriksjuksköterska – men de har även förskrivningsrätt precis som doktorer så de kan skriva ut alla sorters mediciner, antibiotika och smärtstillande (opioider).
  • Certified Hospice and palliative nurse – Vidareutbildad sjuksköterska mot palliativ vård och hospicevård. Kräver 2 års arbetslivserfarenhet som sjuksköterska sedan ska du klara en examination innan du kan få examensbeviset.
  • Ambulanssjuksköterska, endast utbildade ambulanssjuksköterskor får jobba där, inga andra sjuksköterskor även fast man har gått olika akutsjukvårdsutbildningar så måste man ha den utbildningen, inga undantag.

Det är dom kategorierna som jag träffade på i hemsjukvården. Det finns ännu fler men det var lite av en djungel att förstå hur mycket extrautbildningar och extrakurser man var tvungen att gå för att vara kvalificerad till att få utföra vissa arbetsuppgifter. Många av dem har gått flera vidareutbildningar och kvalifikationskurser så de flesta var väldigt kunniga med stor specialistkompetens.

20160914_102416

På promenad i Paisley men upptäckte efter 4 km att jag var på väg ut ur Paisley så fick vända. Denna vägen åkte vi dock mycket i hemsjukvården. Bakom ser man ett av lägenhetshusen, där hade vi patienter men vad förvånad man blev när man såg att folk rökte inne i ett tiovåningshus. Brandsäkerhetstänk lika med noll vissa gånger.

 

Hemsjukvården ingår i Skottlands offentliga sjukvårdssystem NHS, sjuksköterskorna får betalt av deras kommun (council) men kommunen får i sin tur pengar av regeringen som står för lönekostnaden. Hemsjukvården är precis som i Sverige uppdelad i olika zoner, hemma har vi kommunbaserad hemsjukvård, här finns det dock fler hemsjukvårdsteam än hemma inom samma område. Varje hemsjukvårdsteam eller avdelning har ett område som de ska täcka, varje sjuksköterska är bunden till en viss GP Surgery som man får sina remisser och patienter ifrån. GP Surgery motsvarar hälsocentraler i Sverige. Där jobbar doktorer och även en del sjuksköterskor samt läkarassistenter. Doktorerna går alltid i privatkläder med en vit rock och har alltid ett stetoskop hängandes runt halsen. Är det en kvinnlig doktor så har jag alltid sett dem med klackskor och kjol/klänning, männen går alltid med skjorta och slips. Det kan vara olika men det är så jag har sett det varje gång vi har åkt till the Surgery. Läkarna har sina egna kontor/ undersökningsrum och har ett visst antal patienter bundna till sig. Patienterna har samma läkare hela tiden och man träffar inte en massa olika utan det är alltid sin egen läkare man får träffa och de tar hand om alla slags sjukdomar. Är det problem med underlivet, huvudet, magproblem, psykiskt eller något fysiskt så går man med det till sin husläkare. Doktorerna gör även hembesök till dem som inte kan ta sig till mottagningen eller är för sjuka för att orka.

Det som förvånade mig mycket var att distriktsjuksköterskor kunde skriva ut läkemedel och alla sorters läkemedel precis som läkare. Det fanns heller inget kontrollsystem på opioidpreparat eller andra sorters starka mediciner som hemma i Sverige. Här kontrollräknar man inte och man för inte journal på starkt beroendeframkallande preparat överhuvudtaget.

20160929_151605

Blev överraskad och firad på min 30-årsdag med tårta och sång av alla i mitt hemsjukvårdsteam. Supergulliga och trevliga kollegor!

 

Som sjuksköterska i hemsjukvården har du din egna bil och du har en sjuksköterskeväska med allt man kan tänka sig behöva vid ett hembesök. De har även ett förråd i bagagen med omläggningsmaterial, förkläden, katetrar allt som man kan behöva om patienten inte har tillräckligt med material hemma. Sjuksköterskor har som sagt förskrivningsrätt på omläggningsmaterial, katetrar och de skrivs som ett recept och sedan kommer materialet som patienten behöver antingen till apoteket så de kan hämta ut det själva eller så kommer det hem med bud till dem om de är oförmögna till att lämna hemmet. Allt som skrivs på recept är gratis för patienten så alla mediciner, omläggningsmaterial med mera är gratis. Sjuksköterskorna har även egna jobbtelefoner som används för att ringa patienter eller till kollegor med men inga patienter kan ringa dem utan det finns ett nummer som de kan ringa och lämna meddelande på som sjuksköterskorna sedan lyssnar av, skriver upp meddelandet, vem som tagit emot samtalet, klockslag och vidtagen åtgärd. Telefonsvararen lyssnas av flera gånger per dag och på bestämda tidpunkter. En surfplatta har de även med sig hela tiden där de är uppkopplade mot sitt system och kan registera besök och vidtagna åtgärder, omläggningar efter varje patientbesök, uppdatera vårdplanen och bocka av besöken. De kan också se hur många patienter som finns kvar så de kan hjälpas åt om någon blir klar fortare.

Vårdplan finns alltid och det är sjuksköterskan som skriver vårdplan och följer upp. När en patient inte längre är i behov av hemsjukvård så skrivs de ut ur systemet. Sjuksköterskorna har inga bestämda egna patienter utan alla hjälps åt inom samma område så det varierar vilka patienter man har. Det finns heller inga bestämda tider när man ska vara hos en patient, förutom diabetespatienterna förstås som behöver sitt insulin. Patienterna får hålla tillgodo med att man kommer någon gång under dagen. En särskild journalmapp finns alltid hos patienten, där finns villkoren för hemsjukvård uppskrivna och samtyckesdokument som patienten får skriva på. Vårdplan och eventuella medicinordinationer med tillhörande journalblad som ifylles och signeras efter varje gång.

Det är mycket som är annorlunda men samtidigt väldigt lika. Svårt att nästan beskriva i ord men sjuksköterskorna är otroligt duktiga och sliter, ofta hinner de knappt gå på toa eller ens äta lunch, en dag åt vi luch vid 15.00 alltså kl. 16.00 svensk tid. Då var man så hungrig så det nästan snurrade i huvudet. Det liknade mycket hemma men sen var jag i centrala Paisley och i bostadsområden där det var extra hög arbetsbelastning. Andra team kunde ha det mycket lugnare.

20160926_145519

Huset och ingången till vårt kontor på eftermiddagen på Dykebar Hospital. Vi fick hålla oss tillgodo med sjukhusets gamla Psykiatriavdelning. En avdelning som var väldigt väldigt gammal. Fantasin kunde skena iväg ordenligt i den miljön, då det påminde mycket om skräckfilmer om psykiatri eller galna doktorer haha!

20160928_134836

En av dessa trappuppgångar som var väldigt kalla och ruggiga med härlig hospitaliseringsmiljö 😛

20161010_084608

På promenaden till Tannahill varje morgon så gick jag alltid över samma bro. Det syns inte så bra på bild men det var otroligt fint att se utsikten.

Det var del 1 och en liten översiktlig beskrivning av hur hemsjukvården i stort ser ut här i Skottland. Jag kommer säkert på ännu mer men i del 2 som kommer så kommer jag förklara mer om vad jag som student har fått göra här 🙂

Kram Maria

 

Xièxiè Kina!

2016-10-13

Då var det dags för oss att lämna Kina, och vi gör det med blandade känslor. Vilken upplevelse det har varit!

Att som sjuksköterskestudent få ta del av den kinesiska hälso- och sjukvården och kulturen  har varit roligt, spännande och utmanande. Det har även medfört ett bagaget fullt med erfarenheter som man kommer ta med sig i sin framtida yrkesprofession. Vi visste inte vad vi skulle förvänta oss av den kinesiska hälso- och sjukvården, men vi blev positivt överraskade över att skillnaderna inte är enorma. Men även ledsna över att se hur patienter tvingas betala sjukvården själva och hur mycket ansvar och arbete alla sjuksköterskor har. Vi är tacksamma över att vi bor i ett land som Sverige.

Tillsammans med våra ansvariga lärare, handledare och studenter på sjukhuset har diskussioner kring sjukvården och kulturen ägt rum. Vi har skrattat, diskuterat, frågat, tyckt olika mm. Vi har tagit del av varandras erfarenheter och även lärt av varandra. Vi har även lärt oss att hantera utmaningar, allt från kulturskillnader, språk och arbetssätt. Med ett varmt bemötande har alla ansvariga i Kina tagit hand om oss, hjälpt oss vid frågor och funnits där – vi vill rikta ett stort tack till dem. Även ett tack till Linnéuniversitetets internationella samordnare Judy Chow som har varit till hands i Sverige.

Kina är ett fantastiskt land med sitt sätt att vara. Allt från att äta med pinnar, till att trängas i fullproppade bussar, till att göra allt för att hjälpa utländska männiksor trots bristande kunskaper i engelska, till att äta smårätter/tapas vid varje måltid, till det stora billiga utbudet, till den lite smått kaotiska trafiken, till att kineserna vågar ta för sig, till att försöka göra sig förstådd med kroppsspråk och gester, till att ta en tupplur lite överallt… ja listan kan göra lång.

Men det allra bästa vi upplevt med Kina är att alla här är sig själva och alla har en plats. Oavsett land, kultur, religion, språk så är vi alla människor – jämlika. Med ett bredare perspektiv och förståelse för kulturella skillnader beger vi oss hemåt till kära Sverige.

Är du själv student och tycker om att möta och lära dig av olika kulturer så tycker vi att ni ska ta tillvara på denna chans och praktisera utomlands. Vi hoppas att ni tycker det har varit kul att följa med oss på denna resa!


/ Adisa & Emilia, Sjuksköterskestudenter termin 6,  Linnéuniversitetet Växjö.

Nu börjar slutet närma sig!

2016-10-12

Hej! 

Nu är vi inne på vår sista vecka här i Kina. Det har varit fullt ös på praktiken där vi får prova på allt från att blanda läkemedel, sätta dropp, ta anammeser, sätta PVK, ta blodprover och kontrollera vitala pranetrar mm. Under tisdagen fick vi besöka operationsavdelningen/kranskärlsröntgen där patienter får insättning av stent eller ballongvidgning (avdelningar vi varit på behandlar just denna patientgrupp), det var intressant och se hur läkare och sjuksköterskor arbetar här. Imorgon är det vår sista praktikdag, och på fredag är det dags för slutbedömning för att därefter sätta oss i flygplanet hem mot Sverige. Det har varit en spänannde och lärorik tid här i Kina, men som man säger – borta bra men hemma bäst! 

Vi lunchar varje dag i sjukhusets restaurang i källaren. Det finns flera olika maträtter, men de varierar sällan. Så man har ätit sig mätt på räkor, kyckling och ris!

Emilia och Adisa inne på operationsavdelningen/kranskärlsröntgen

Såhär såg det ut! Två läkare inne i salen där de gör ett snitt antingen i handleden eller i ljumsken, för att därifrån genom artären med hjälp av en slang komma upp till hjärtats kranskärl. Genom att spruta in en speciell vätska ser man kärlen och därmed upptäcker eventuella förträngningar . Om förträngningar ses lägger läkarna in en stent (nät som håller kärlet öppet) eller så vidgar de kärlet med en ballong. De kommunicerar genom mikrofon/högtalare för att rådfråga läkare på andra sidan, pga strålning är det få inne i op-salen. Patienten är vaken under hela ingreppet.


Såhär ser röntgenbilden ut på hjärtsts kranskärl när vätskan sprutas in. Just denna patient fick tre stycken stent insatta.


/ Adisa & Emilia

Neurologi + Traditionell Kinesisk medicin

2016-10-09

Hej! 

Nu är denna praktikhelg över och några erfarenheter rikare är vi! Under lördagen spenderade vi dagen på neurologiavdelningen, där fick vi se hur sjuksköterskorna arbetar och vårdar patienter (främst patienter som har fått stroke). De flesta avdelningarna (av de vi varit på) ser rätt så lika ut på det sjukhus vi praktiserat på, men arbetsuppgifterna varierar självklart beroende på avdelning. På hjärt/kärl avdelningen arbetar det mycket med övervakning av hjärtat och tillsyn samt kontoll av vitala parametrar. På neurologi är det betydligt mer medicinbehandling (främst infusioner), kontoll av vitala parametrar och motoriken, här arbetar även fler fysioterapauter. 

Såhär ser det ut när sjuksköterskan ska dela ut morgonmedicinen

Allt detta är enbart morgonmedicinen!

Detta är en uppblåsbar strumpa som används i förebyggande syfte för blodproppar – sätter igång blodcirkulationen.

Emilia sätter PVK. Här i Kina använder man fler nålar än i Sverige. T.ex. Vid dropp är det vanligt att man kopplar en nål från slangen och sticker in i patienten och fixerar lite med tejp. I Sverige använder man PVK och kopplar in dropp (här sticker man in en nål i PVKn och tejpar fast). Att spola med Natriumklorid gör man inte här heller, man rengör huden med jod och såklart ska munskyddet på (men inga handskar behövs). 


Gruppbild från neurologiavdelningen!
Under söndagen besökte vi “The old hospital” för att se lite hur man använder traditionell kinesisk medicin. I Kina kombinerar man sjukvården med den sjukvård som vi har i Sverige (vetenskapligt bevisat) och traditionell kinesisk medicin (läkekonst). Detta skiljer sig mycket från den Svenska hälso- och sjukvårdssystemet, patienterna får själva välja om de vill vända sig till det men det finns även läkare som hänvisar patienter till att söka sig till dessa metoder. Den traditionella kinesiska medicinen har följt med flera tusen år i generationer och lever än idag, vissa väljer att tro att metoderna funkar medan vissa inte gör det, oftast beror det lite på om man själv varit uppvuxen med det hemma eller inte. Oftast vänder sig patienter hit vid kroniska sjukdomar där ingen behandling finns/hjälper. Den traditionella kinesiska medicinen består allt från olika typer av massager, örter, akupunktur, kost mm. Den traditionella kinesiska medicinen fokuserar mycket på ett helhetssyn, dvs. man ser inte enbart en sjukdom/problem och försöker behandla det, utan man tar hänsyn till hela människan både vad det gäller kropp, psyke, miljö och hälsohistoria. Även Yin och Yang är en viktig del, det förklarar samspelet mellan två motpoler som skapar liv, och målet är att skapa balans mellan dessa två. Vi tyckte det var väldigt spännande att se hur de arbetar med dessa metoder här i Kina!

Sjukhuset är ett äldre sjukhus som man märker. Här är det även billigare att vårdas och det är inte “lika bra läkare” som på det stora nya sjukhuset vi praktiserar på.

Här har vi en läkare som masserar patienter – för att genom massage sätta igång cirkulationen och eliminera smärta. Här “masserar” han Adisa – och det kändes! Han fokuserade mycket på just de punkter som känns mest på ryggen.

Här har vi en patient som har bortdomningar i ansiktet, denna patientgrupp är vanlig inom akupunktur. Här kommer patienter in på löpande band, när ena patienten är klar med sin behandling väntar nästa på sin tur. Man kopplar små kablar på nålarna för att små elektriska vågor ska stimulera.

Här får en patient en B12 vitamin dos!

Såhär ser cupping ut! Små koppar som sugs fast (vakum) och som ska stå i 10-15 minuter. Detta är väldigt vanligt och används för att lindra smärta.

Och såklart skulle Adisa prova på! Och ja, det stannar kvar lite skrämmande märken efteråt. Ju mörkare/tydligare de är desto mer allvarigt/komolicerat är tillståndet – men Adisas var “its good!”. 

Vid lunch tog vår handledare för dagen oss ut på promenad i en park vid sjukhuset.

Efter promenaden fick vi unna oss lite massage (vi blev lite sugna när vi såg all behandling patienterna fick i sjukhuset). Massagen var ganska hårt och de visste precis vart de skulle trycka för att vi skulle känna det, men vi tror att vi behövde detta efter de hårda sängarna vi sover på här!

Det är även många fysioterapeuter som arbetar här. Här ser vi olika maskiner/bristar som stabiliserar/sträcker ut nacke/rygg. Denna patient hade problem med diskarna i ryggraden – då spänner man fast patienten över och nedre rygg, för att därefter sätta igång maskinen som förflyttar bristen underifrån ifrån varandra och vid sidled (sträcker ut). Vi tyckte det såg lite läskigt ut, men patienten hade inte ont!

Såklart var vi tvugna att känna på en akupunturnål!


Man använder även mycket örter/rökelser i behandlingen, här förklarar läkaren att genom denna ört (som vi tyvärr glömt bort vad den hette) kan man stimulera olika punkter med värmen från den, som i sin tur har en läkande effekt. Läkaren gjorde även en häslokontroll genom att känna på vår puls i handleden och titta på tungan – han kom fram till att vi är “cold body” (som gärna samlar på oss vätska inne kroppen), han rekomenderade oss att äta mindre “cold food”… Vi får nog läsa på mer om detta!


Med andra ord har det varit en spännande helg. Imorgon är det vår sista praktikvecka innan vi beger oss tillbaka till Sverige på fredag! 
/Adisa & Emilia

Ledighet + Shanghai!

2016-10-07

Hej alla! 

Eftersom det är Kinas nationaldag (1 oktober) så firar alla Kineser och har lite ledighet. Vilket även vi fick i en vecka! Vi har tagit det lugnt och passat på att sola liten när vädret tillåter. Dessutom har vi varit i centrala Wenzhou, ätit gott, shoppat och.. shoppat! Kläderna är rätt så billiga här så man kan inte låta bli att handla en massa, om vi lyckas få plats med allt i resväskan återstår att se:)

På onsdagen satte vi oss på tåget (snabbtåg 300km/h) och åkte till Shanghai! Vi var lite nervösa över hur allt skulle gå, tanken på språkbarriärerna, men allt gick kanon. Väl framme i Shanghai passade vi på att besöka The Bund, åka upp i Shanghai Tower, strotsa runt i Yu Garden och andra gator i Shanghai, och såklart shoppa! Vi övernattade i ett hotell för att hinna med så mycket som möjligt, torsdagen dagen efter gick vi längst Nanjing Road (lååång shoppinggata) och där fick vi äntligen sätta oss ner och äta en macka på Subway! Vid eftermiddagen var det dags att åka hemåt. Shanghai är en väääääldigt stor och vacker stad, det hade krävts flera dagar för att hinna utforska staden. Så vi är så glada att vi fick möjlighet och passade på att åka dit 🙂

Nu kommer en bildbomb!  

En av gatorna i Wenzhou

Tågstationen i Shanghai!

När vi väl hittade Exit så var det dags att ta taxi in till Centrum. Vilket även många andra ville. Så här fick vi köa en stund, och ja det var varmt och kvavt!

Utsikt från The Bund


Två glada tjejer utanför den höööga byggnaden vi snart ska åka upp i!

Hissen åkte upp vädligt snabbt som ni kan se på bilden. Lock om öronen minst sagt!


Magisk utsikt!

Det var fullt med folk längst gatorna, för de som inte gillar att trängas är det bäst att stanna hemma! Speciellt under nationaldagsveckan då många (flera hundra miljoner) kineser passar på att resa och besöka familj/släkt.

Yu garden

Såhär kan det se ut i en restaurang!


Nanjing road


Imorgon börjar sista praktikveckan! På lördagen ska vi besöka neurologiavdelningen och på söndagen ska vi besöka ett annat sjukhus där vi kommer få lära oss lite om traditionell kinesisk medicin (som vi ser fram emot!). Därefter från måndagen ska vi tillbaka till medicinavdelningen inom hjärt/kärl fast på en annan del som vi inte tidigare varit.


Såhär ser det ut just nu hos oss. Regn och lite blåsigt, enligt väderprognosen ska det bli lite åskoväder.. Det återstår att se! 

Nu ska vi försöka komma på vad vi ska äta till middag (lättare sagt en gjort, varje dag). Vi saknar köttbullar, makaroner, ostmacka… Ja ni förstår!

/Adisa & Emilia

Summering av veckan

2016-10-02

Måndag 26/9
Veckorna rullar på och vi märker att vi kommer mer och mer in i den “kinesiska vardagen”, men tiden går fort! Länge har vi kämpat med att hitta ett riktigt ordentligt och gott kaffe, men det är omöjligt här verkar det som, sen en dag fick vi testa detta kaffe som fungerade som en kaffekokare i ett miniformat. Detta var nog det närmaste vi kunna komma det svenska kaffet där hemma, så himla gott!
20160926_095640 20160926_142358

 

Tisdag 27/9
I början av veckan var det extra varmt ute och man kunde känna att det hängde något i luften. Det var en tyfon påväg, vilket man kan se på bilden här nedan. Natten mellan Tisdagen och Onsdagen blåste det och regna som in i bomben och det var inte lätt att sova den natten, mopederna som stod parkerade nedanför byggnaden tjöt stup i kvarten för att de hade vält och stormen förde sådant oväsen att man vakna till med jämna mellanrum. Hemma i Sverige verkar regn och blåst vara något vanligt, men här i Kina aktar man sig. Stanna inomhus för allt i världen!
20160927_162859

 

Onsdag 28/9
Efter praktiken denna dag ville Miss Qui bjuda oss på middag inne i centrum av Wenzhou stad. Då det var rusningstrafik var det omöjligt att komma enkelt fram i trafiken, Sveriges rusningstrafik är långt ifrån Kinas vill vi lova, men vi kom fram till slut. Kommer inte riktigt ihåg vad restaurangen hette, men maten var riktigt god och personalen var vänliga, när man skulle genom en dörr för att komma till toaletterna var de noga med att hålla upp dörren åt en! Ses väldigt sällan i Sverige.
20160928_172442 20160928_180147 20160928_184818

 

Torsdag 29/9
Då veckan började närma sig sitt slut började vi fundera på vad vi skulle göra under vår lediga vecka här i Wenzhou och vi bestämde oss för att åka till Shanghai på Onsdag nästa vecka! Vi fick hjälp av två kinesiska studenter här på Campus med att fixa tågbiljetter! Vi har även bokat hotell så vi kommer sova över där en natt för att sedan ta tåget tillbaka till Wenzhou dagen efter. Längtar!
20160929_210507

 

Fredag 30/9
Mot slutet av dagen fick vi möjlighet att besöka sjukhusets egna KTC där även nyexaminerade sjuksköterskor och läkare gjorde sina kliniska examinationer. När kinesiska sjuksköterskestudenter har tagit examen måste de genomgå olika tester i form av kliniska examinationer för att kunna börja arbeta som sjuksköterskor på sjukhuset, vilket vi i Sverige saknar.
received_1469027769781241T

Efter praktiken tog vi bussen till en jättestor galleria som hette MixC, 7 våningar högt med garanterat minst 30 butiker per våning! Det kändes som en evigheten att ta sig från sjunde våningen och ut genom entren. Efter vi hade tittat runt blev vi överlyckliga när vi hittade Subway som så klart stängde för dagen, haha.
20160930_160836 20160930_161519 20160930_161701 20160930_165317 20160930_172326 20160930_181357

 

Lördag 1/10
Idag tog vi bussen in till centrum tillsammans med en kinesisk student som bodde där inne. Hon bjöd oss på middag och visade oss runt. Efter det följde hon oss till innerstaden där de flesta butiker låg. Gågatorna var oändligt långa och antalet butiker och människor tog aldrig slut! Omöjligt att hinna med allt på en dag så därför tänker vi sticka in någon mer dag nästa vecka för att fortsätta titta lite till. (:  20161001_110533 20161001_110858 20161001_110909 20161001_111415 20161001_111537 20161001_111905 20161001_112117 20161001_115443 20161001_124510 20161001_145347