Sjuksköterskestudenter utomlands

läs och låt dig inspireras

Xièxiè Kina!

2016-10-13

Då var det dags för oss att lämna Kina, och vi gör det med blandade känslor. Vilken upplevelse det har varit!

Att som sjuksköterskestudent få ta del av den kinesiska hälso- och sjukvården och kulturen  har varit roligt, spännande och utmanande. Det har även medfört ett bagaget fullt med erfarenheter som man kommer ta med sig i sin framtida yrkesprofession. Vi visste inte vad vi skulle förvänta oss av den kinesiska hälso- och sjukvården, men vi blev positivt överraskade över att skillnaderna inte är enorma. Men även ledsna över att se hur patienter tvingas betala sjukvården själva och hur mycket ansvar och arbete alla sjuksköterskor har. Vi är tacksamma över att vi bor i ett land som Sverige.

Tillsammans med våra ansvariga lärare, handledare och studenter på sjukhuset har diskussioner kring sjukvården och kulturen ägt rum. Vi har skrattat, diskuterat, frågat, tyckt olika mm. Vi har tagit del av varandras erfarenheter och även lärt av varandra. Vi har även lärt oss att hantera utmaningar, allt från kulturskillnader, språk och arbetssätt. Med ett varmt bemötande har alla ansvariga i Kina tagit hand om oss, hjälpt oss vid frågor och funnits där – vi vill rikta ett stort tack till dem. Även ett tack till Linnéuniversitetets internationella samordnare Judy Chow som har varit till hands i Sverige.

Kina är ett fantastiskt land med sitt sätt att vara. Allt från att äta med pinnar, till att trängas i fullproppade bussar, till att göra allt för att hjälpa utländska männiksor trots bristande kunskaper i engelska, till att äta smårätter/tapas vid varje måltid, till det stora billiga utbudet, till den lite smått kaotiska trafiken, till att kineserna vågar ta för sig, till att försöka göra sig förstådd med kroppsspråk och gester, till att ta en tupplur lite överallt… ja listan kan göra lång.

Men det allra bästa vi upplevt med Kina är att alla här är sig själva och alla har en plats. Oavsett land, kultur, religion, språk så är vi alla människor – jämlika. Med ett bredare perspektiv och förståelse för kulturella skillnader beger vi oss hemåt till kära Sverige.

Är du själv student och tycker om att möta och lära dig av olika kulturer så tycker vi att ni ska ta tillvara på denna chans och praktisera utomlands. Vi hoppas att ni tycker det har varit kul att följa med oss på denna resa!


/ Adisa & Emilia, Sjuksköterskestudenter termin 6,  Linnéuniversitetet Växjö.

Neurologi + Traditionell Kinesisk medicin

2016-10-09

Hej! 

Nu är denna praktikhelg över och några erfarenheter rikare är vi! Under lördagen spenderade vi dagen på neurologiavdelningen, där fick vi se hur sjuksköterskorna arbetar och vårdar patienter (främst patienter som har fått stroke). De flesta avdelningarna (av de vi varit på) ser rätt så lika ut på det sjukhus vi praktiserat på, men arbetsuppgifterna varierar självklart beroende på avdelning. På hjärt/kärl avdelningen arbetar det mycket med övervakning av hjärtat och tillsyn samt kontoll av vitala parametrar. På neurologi är det betydligt mer medicinbehandling (främst infusioner), kontoll av vitala parametrar och motoriken, här arbetar även fler fysioterapauter. 

Såhär ser det ut när sjuksköterskan ska dela ut morgonmedicinen

Allt detta är enbart morgonmedicinen!

Detta är en uppblåsbar strumpa som används i förebyggande syfte för blodproppar – sätter igång blodcirkulationen.

Emilia sätter PVK. Här i Kina använder man fler nålar än i Sverige. T.ex. Vid dropp är det vanligt att man kopplar en nål från slangen och sticker in i patienten och fixerar lite med tejp. I Sverige använder man PVK och kopplar in dropp (här sticker man in en nål i PVKn och tejpar fast). Att spola med Natriumklorid gör man inte här heller, man rengör huden med jod och såklart ska munskyddet på (men inga handskar behövs). 


Gruppbild från neurologiavdelningen!
Under söndagen besökte vi “The old hospital” för att se lite hur man använder traditionell kinesisk medicin. I Kina kombinerar man sjukvården med den sjukvård som vi har i Sverige (vetenskapligt bevisat) och traditionell kinesisk medicin (läkekonst). Detta skiljer sig mycket från den Svenska hälso- och sjukvårdssystemet, patienterna får själva välja om de vill vända sig till det men det finns även läkare som hänvisar patienter till att söka sig till dessa metoder. Den traditionella kinesiska medicinen har följt med flera tusen år i generationer och lever än idag, vissa väljer att tro att metoderna funkar medan vissa inte gör det, oftast beror det lite på om man själv varit uppvuxen med det hemma eller inte. Oftast vänder sig patienter hit vid kroniska sjukdomar där ingen behandling finns/hjälper. Den traditionella kinesiska medicinen består allt från olika typer av massager, örter, akupunktur, kost mm. Den traditionella kinesiska medicinen fokuserar mycket på ett helhetssyn, dvs. man ser inte enbart en sjukdom/problem och försöker behandla det, utan man tar hänsyn till hela människan både vad det gäller kropp, psyke, miljö och hälsohistoria. Även Yin och Yang är en viktig del, det förklarar samspelet mellan två motpoler som skapar liv, och målet är att skapa balans mellan dessa två. Vi tyckte det var väldigt spännande att se hur de arbetar med dessa metoder här i Kina!

Sjukhuset är ett äldre sjukhus som man märker. Här är det även billigare att vårdas och det är inte “lika bra läkare” som på det stora nya sjukhuset vi praktiserar på.

Här har vi en läkare som masserar patienter – för att genom massage sätta igång cirkulationen och eliminera smärta. Här “masserar” han Adisa – och det kändes! Han fokuserade mycket på just de punkter som känns mest på ryggen.

Här har vi en patient som har bortdomningar i ansiktet, denna patientgrupp är vanlig inom akupunktur. Här kommer patienter in på löpande band, när ena patienten är klar med sin behandling väntar nästa på sin tur. Man kopplar små kablar på nålarna för att små elektriska vågor ska stimulera.

Här får en patient en B12 vitamin dos!

Såhär ser cupping ut! Små koppar som sugs fast (vakum) och som ska stå i 10-15 minuter. Detta är väldigt vanligt och används för att lindra smärta.

Och såklart skulle Adisa prova på! Och ja, det stannar kvar lite skrämmande märken efteråt. Ju mörkare/tydligare de är desto mer allvarigt/komolicerat är tillståndet – men Adisas var “its good!”. 

Vid lunch tog vår handledare för dagen oss ut på promenad i en park vid sjukhuset.

Efter promenaden fick vi unna oss lite massage (vi blev lite sugna när vi såg all behandling patienterna fick i sjukhuset). Massagen var ganska hårt och de visste precis vart de skulle trycka för att vi skulle känna det, men vi tror att vi behövde detta efter de hårda sängarna vi sover på här!

Det är även många fysioterapeuter som arbetar här. Här ser vi olika maskiner/bristar som stabiliserar/sträcker ut nacke/rygg. Denna patient hade problem med diskarna i ryggraden – då spänner man fast patienten över och nedre rygg, för att därefter sätta igång maskinen som förflyttar bristen underifrån ifrån varandra och vid sidled (sträcker ut). Vi tyckte det såg lite läskigt ut, men patienten hade inte ont!

Såklart var vi tvugna att känna på en akupunturnål!


Man använder även mycket örter/rökelser i behandlingen, här förklarar läkaren att genom denna ört (som vi tyvärr glömt bort vad den hette) kan man stimulera olika punkter med värmen från den, som i sin tur har en läkande effekt. Läkaren gjorde även en häslokontroll genom att känna på vår puls i handleden och titta på tungan – han kom fram till att vi är “cold body” (som gärna samlar på oss vätska inne kroppen), han rekomenderade oss att äta mindre “cold food”… Vi får nog läsa på mer om detta!


Med andra ord har det varit en spännande helg. Imorgon är det vår sista praktikvecka innan vi beger oss tillbaka till Sverige på fredag! 
/Adisa & Emilia

Ledighet + Shanghai!

2016-10-07

Hej alla! 

Eftersom det är Kinas nationaldag (1 oktober) så firar alla Kineser och har lite ledighet. Vilket även vi fick i en vecka! Vi har tagit det lugnt och passat på att sola liten när vädret tillåter. Dessutom har vi varit i centrala Wenzhou, ätit gott, shoppat och.. shoppat! Kläderna är rätt så billiga här så man kan inte låta bli att handla en massa, om vi lyckas få plats med allt i resväskan återstår att se:)

På onsdagen satte vi oss på tåget (snabbtåg 300km/h) och åkte till Shanghai! Vi var lite nervösa över hur allt skulle gå, tanken på språkbarriärerna, men allt gick kanon. Väl framme i Shanghai passade vi på att besöka The Bund, åka upp i Shanghai Tower, strotsa runt i Yu Garden och andra gator i Shanghai, och såklart shoppa! Vi övernattade i ett hotell för att hinna med så mycket som möjligt, torsdagen dagen efter gick vi längst Nanjing Road (lååång shoppinggata) och där fick vi äntligen sätta oss ner och äta en macka på Subway! Vid eftermiddagen var det dags att åka hemåt. Shanghai är en väääääldigt stor och vacker stad, det hade krävts flera dagar för att hinna utforska staden. Så vi är så glada att vi fick möjlighet och passade på att åka dit 🙂

Nu kommer en bildbomb!  

En av gatorna i Wenzhou

Tågstationen i Shanghai!

När vi väl hittade Exit så var det dags att ta taxi in till Centrum. Vilket även många andra ville. Så här fick vi köa en stund, och ja det var varmt och kvavt!

Utsikt från The Bund


Två glada tjejer utanför den höööga byggnaden vi snart ska åka upp i!

Hissen åkte upp vädligt snabbt som ni kan se på bilden. Lock om öronen minst sagt!


Magisk utsikt!

Det var fullt med folk längst gatorna, för de som inte gillar att trängas är det bäst att stanna hemma! Speciellt under nationaldagsveckan då många (flera hundra miljoner) kineser passar på att resa och besöka familj/släkt.

Yu garden

Såhär kan det se ut i en restaurang!


Nanjing road


Imorgon börjar sista praktikveckan! På lördagen ska vi besöka neurologiavdelningen och på söndagen ska vi besöka ett annat sjukhus där vi kommer få lära oss lite om traditionell kinesisk medicin (som vi ser fram emot!). Därefter från måndagen ska vi tillbaka till medicinavdelningen inom hjärt/kärl fast på en annan del som vi inte tidigare varit.


Såhär ser det ut just nu hos oss. Regn och lite blåsigt, enligt väderprognosen ska det bli lite åskoväder.. Det återstår att se! 

Nu ska vi försöka komma på vad vi ska äta till middag (lättare sagt en gjort, varje dag). Vi saknar köttbullar, makaroner, ostmacka… Ja ni förstår!

/Adisa & Emilia

Summering av veckan

2016-10-02

Måndag 26/9
Veckorna rullar på och vi märker att vi kommer mer och mer in i den “kinesiska vardagen”, men tiden går fort! Länge har vi kämpat med att hitta ett riktigt ordentligt och gott kaffe, men det är omöjligt här verkar det som, sen en dag fick vi testa detta kaffe som fungerade som en kaffekokare i ett miniformat. Detta var nog det närmaste vi kunna komma det svenska kaffet där hemma, så himla gott!
20160926_095640 20160926_142358

 

Tisdag 27/9
I början av veckan var det extra varmt ute och man kunde känna att det hängde något i luften. Det var en tyfon påväg, vilket man kan se på bilden här nedan. Natten mellan Tisdagen och Onsdagen blåste det och regna som in i bomben och det var inte lätt att sova den natten, mopederna som stod parkerade nedanför byggnaden tjöt stup i kvarten för att de hade vält och stormen förde sådant oväsen att man vakna till med jämna mellanrum. Hemma i Sverige verkar regn och blåst vara något vanligt, men här i Kina aktar man sig. Stanna inomhus för allt i världen!
20160927_162859

 

Onsdag 28/9
Efter praktiken denna dag ville Miss Qui bjuda oss på middag inne i centrum av Wenzhou stad. Då det var rusningstrafik var det omöjligt att komma enkelt fram i trafiken, Sveriges rusningstrafik är långt ifrån Kinas vill vi lova, men vi kom fram till slut. Kommer inte riktigt ihåg vad restaurangen hette, men maten var riktigt god och personalen var vänliga, när man skulle genom en dörr för att komma till toaletterna var de noga med att hålla upp dörren åt en! Ses väldigt sällan i Sverige.
20160928_172442 20160928_180147 20160928_184818

 

Torsdag 29/9
Då veckan började närma sig sitt slut började vi fundera på vad vi skulle göra under vår lediga vecka här i Wenzhou och vi bestämde oss för att åka till Shanghai på Onsdag nästa vecka! Vi fick hjälp av två kinesiska studenter här på Campus med att fixa tågbiljetter! Vi har även bokat hotell så vi kommer sova över där en natt för att sedan ta tåget tillbaka till Wenzhou dagen efter. Längtar!
20160929_210507

 

Fredag 30/9
Mot slutet av dagen fick vi möjlighet att besöka sjukhusets egna KTC där även nyexaminerade sjuksköterskor och läkare gjorde sina kliniska examinationer. När kinesiska sjuksköterskestudenter har tagit examen måste de genomgå olika tester i form av kliniska examinationer för att kunna börja arbeta som sjuksköterskor på sjukhuset, vilket vi i Sverige saknar.
received_1469027769781241T

Efter praktiken tog vi bussen till en jättestor galleria som hette MixC, 7 våningar högt med garanterat minst 30 butiker per våning! Det kändes som en evigheten att ta sig från sjunde våningen och ut genom entren. Efter vi hade tittat runt blev vi överlyckliga när vi hittade Subway som så klart stängde för dagen, haha.
20160930_160836 20160930_161519 20160930_161701 20160930_165317 20160930_172326 20160930_181357

 

Lördag 1/10
Idag tog vi bussen in till centrum tillsammans med en kinesisk student som bodde där inne. Hon bjöd oss på middag och visade oss runt. Efter det följde hon oss till innerstaden där de flesta butiker låg. Gågatorna var oändligt långa och antalet butiker och människor tog aldrig slut! Omöjligt att hinna med allt på en dag så därför tänker vi sticka in någon mer dag nästa vecka för att fortsätta titta lite till. (:  20161001_110533 20161001_110858 20161001_110909 20161001_111415 20161001_111537 20161001_111905 20161001_112117 20161001_115443 20161001_124510 20161001_145347

Dumplings!

2016-09-25

Hej!

Nu är helgen över och imorgon börjar praktikvecka nummer två. Helgen har varit lugn, under lördagen passade vi på att sola lite i solen, kändes en aning konstigt att ligga där medan alla andra går runt med paraplyer för att skydda sig:)

Idag söndag blev vi (och personal från universitetet) bjudna hem till Ms. Qui, där fick vi prova på att göra dumplings och äta massa god mat och prata om de olika skillnaderna mellan Sverige och Kina. När vi kom hem blev det en liten shoppingtur i den lokala gallerian. Vi kan även säga att vi har nu äntligen kommit in i “tidsskillnaden”, Kina ligger sex timmar i förväg. Och de första dagarna var en aning jobbiga då vi gick runt som zombies:) 

Den ena fyllningen var med biff och någon grönsak, och den andra ägg och grönsaker. 


Dumplings tillagas genom att lägga dem i kokande vatten.


Ms. Qui’s utsikt från balkongen. Då växjö sällan bygger på höjden tycker vi detta är amazing!


Vid matbordet fanns det gott och blandat, bl.a. Majs, anka, dumplings, kål, räkor, melon..

/Adisa & Emilia

Slutet av veckan

2016-09-24

Torsdag 22/9
I början av veckan fick vi lära oss hur ett ankomstsamtal gick till på avdelningen genom att gå genom ett dokument de hade via en tv-skärm som vi sedan själv fick möjlighet att öva på senare under veckan. I Torsdags valde de ut en lämplig patient till oss som vi kunde föra ett ankomst samtal med. Samtalet upplevdes som lite rörigt eftersom de har mycket mer frågor att ställa än vad vi är vana vid i Sverige. Här gick man in lite mer djupgående kring patientens bakgrund och situation, vilket vi i Sverige ofta kompletterar genom att fråga patienterna i efterhand när väl detta blir aktuellt.

Fredag 23/9
Började morgonen genom att följa sjuksköterskan i hennes morgonarbete där vi fick möjlighet att ta blodsocker och blodprov på patienterna. Efter det satte vi oss ner för att gå igenom vår uppgift vi hade för denna veckan vilket bland annat innebar att bedöma en patients tillstånd och vilka möjliga risker som finns efter en pacemaker operation samt vilka möjliga åtgärder man som sjuksköterska kan göra. När det var dags för lunch bjöd vår lärare oss på mat i sjukhusets VIP-matsal som var en finare matsal med finare mat som var lite dyrare. På eftermiddagen hade vi en föreläsning om etik och moral och hur man som sjuksköterska bör tänka i sitt arbete. De gick även igenom hur viktigt det är som sjuksköterska att ha mål i livet, både privat och i arbetslivet samt att blicka framåt. De visade ett gäng tecknade bilder med budskap om hur man bör se på saker och ting.

Nu väntar två dagars ledighet innan det är dags för vår andra praktikvecka! Då blir det nya lärare och nya sjuksköterskestudenter. Vi ska fortfarande vara inom Kardiologi, men på en annan avdelning där de tar hand om patienter med hjärtsvikt.

När handledaren bjöd oss på lunch!

Här brukar vi sitta och ta en kopp kaffe under lunchen!


Sjuksköterskorna arberar mycket ute i hallen (de har inga personalrum, förutom deras vilorum). De har en vagn med lite olika saker i (blodprovsmaterial, blodtryck, omläggningar etc) samt en sådan här datorvagn där de dokumenterar information om patienten.
Hej så länge!

Från sjukhus till primärvård/hemsjukvård

2016-09-21

Hej! 

Vi kan väl börja med att säga att vi äntligen fått WiFi inne i rummet, så nu slipper man använda segt mobilnätverk. I Kina är sociala sidor så som facebook, google/gmail, instagram etc. blockerade. Men som tur är har vi lyckats hitta program som gör det möjligt att åt dessa sidor, tack vare andra studenter! Gårdagen spenderades på sjukhuset där vi fick se hur sjuksköterskorna tar hand om patienterna som ska iväg på operation för pacemaker/ballongutvidgning/stent samt en djupare genomgång av dokumentationshanteringen. 

Vi har bl.a. uppmärksammat följande saker som är annorlunda i Kinas sjukhus jämfört med Sverige:

  • Sjuksköterskorna använder jod när de ska desinficera. Både vid PVK och såromläggningar.
  • Hanskar används väldigt sällan, men däremot används munskydd bl.a. vid insättning av PVK.
  • EKG apparaten har små “sugproppar” som man sätter fast den vid, dessa byts inte mellan patienterna.
  • Däremot byts stasband mellan varje patient (det är som tjocka gummiband).
  • Endast intravenös medicin signeras.
  • Anhöriga tar hand om all basal omvårdnad.
  • Patienten betalar för all sjukvård, även material (olika försäkringar finns)
  • Dokumentationen vid ankomst av ny patient är mer omfattande än i Sverige. 
  • I Sverige försöker vi undvika nålar så ofta det går för att minska stickskador. Här används oftast nålar, t.ex. vid droppaggregat. Då tejpar dem fast nålen intill patientens hud tills det är klart.
  • Här kan man få tid hos läkare ganska snabbt och självständigt, det är ofta hit patienter vänder sig i första hand innan de fortsätter inom primärvården.

Idag (onsdag) var vi på besök inom primärvården/hemsjukvården. Vi fick följa med en sjuksköterska på hembesök, hon gjorde kontuerliga besök och mätte blodtryck hos patienter med Hypertoni. Sjuksköterskorna utgår från vårdcentralen och därifrån gör hembesök, med andra ord är det inte som i Sverige där vårdcentralen är en organisation för sig själv och hemsjukvården för sig. Vid de regelbundna månadsbesöken kan sjuksköterskan besöka upp till 50-60 patienter per dag. Det är många patienter på få sjuksköterskor här. Patienterna klassas efter skalor 1,2,3 som avgör hur ofta hembesöken görs – varje måndag, varannan eller var tredje (beroende på blodtrycket och patientens sjukdomstillstånd). Vårdcentralen upplevdes även mer som ett litet sjukhus med olika avdelningar (traditionell kinesisk medicin, vaccination, barn, gravida, fysioterapi, infusion). 
Nog med text! Här kommer bilder som är lite roligare: 


Studenterna påväg till skolan! Såhär kan det se ut på morgonen och efter lunch. I Kina är det vanligt att man tar en liten siesta under lunchen (förklarar den långa 1,5h lunchen vi har på schemat). Som ni ser används paraply flitigt här för att skydda sig mot solen (finns även paraplyställningar på mopederna).


Varje kväll dansar damer till musik ute på torget vid gallerian – motion helt enkelt! Adisa hade gärna varit med, tyvärr kan hon inte dansstegen..(alla kan dansstegen utantill)


Matmarknaden vid campus!


Obligatorisk selfie!


Obligatorisk turistbild!


Här bredvid vårdcentralen bor äldre med kroniska sjukdomar

Emilia in action!


Vårdcentralen

Området vi gjorde hembesök på

När sjuksköterskan kontrollerade blodtrycket hos patienter var det lätt hänt att fler samlades och passade på att kontrollera sitt!

Här i vårdcentralen sitter patienterna och får infusioner (2-3timmar)

Akupunktur-maskin (traditionell kinesisk medicin)

I denna mekanism lägger man i torkade örter som är rullade i ett papper (som en cigarett) och tänder på – därefter kommer värme och ånga från den som man lägger på huden där man har ont – för att motverka/dämpa smärtan


På denna brits behandlar man patienter med nack- och ryggvärk


Adisa, läraren Jun, sjuksköterskan & Emilia utanför vårdcentralen

Det var allt från oss för denna gång! 

PS. Vi ber om ursäkt för eventuells stavfel (slarvfel) då vi bloggar från mobilen!

/Adisa & Emilia

Uppdatering från Wenzhou!

2016-09-19

Hej alla!
Nu har saker och ting äntligen börjat falla på plats, vi börjar bli bekanta med området och våra kära väskor kom igår.

Vi har gått runt i området och ätit lite olika maträtter, dessutom har vi varit på besök i det fina Universitetet (Wenzhou Medical University). Vi har även fått träffa på både lärare, studenter och handledare. 

Här kommer liten sammanfattning med bilder;


Utsikten från vår balkong daytime!


En utav skolrestaurangerna här. Finns flera olika runt om i campusområdet. Studenterna laddar ett kort men pengar och handlar med det, finns flera olika maträtter/kök.


Vi tog ett säkert kort och plockade på oss färska ingredienser som de tillagade åt oss. Detta kostade ca 25kr! Fjällräven har nått Kina!


Framåt kvällen blev vi sugna på mackor. Detta var det vi lyckades hitta, söta bullar med yoggi!Första dagen vi var påväg till universitetet, det är väldigt många studenter här!En dag åt vi mat som “passade” oss bättre, väldigt gott!Finns en matmarknad med en massa olika restauranger/snabbmat! 


Vi har lärt känna en student från Sydafrika som heter Michaela, hon bor i samma byggnad som oss. Hon ställde upp med att visa oss goda matställen – och detta mina vänner var gudomligt! 


Vi hittade Florence Nightingale i skolan! Idag (tisdag) var det dags för försts besöket i sjukhuset där vi ska vara. Sjukhuset är väldigt stort och fräsch (byggdes 2013). Vi kommer vara på Kardiovaskulär medicinavdelning. Många av patienterna har någon hjärt- kärlsjukdom och en del vårdas här efter ballongvidgning/stent samt patienter som fått pacemaker.

Mycket av sjukhussystemet är likt i Sverige men ändå skiljer det sig åt. Det är betdyligt fler antal patienter per rum, och våra motsvarande “undersköterskor” finns inte (om inte man betalar för det) annars är det anhöriga som hjälper med den basala omvårdnaden. Detta innebär även att sjuksköterskan får göra mycket av det som våra undersköterskor brukar göra bl.a. Ta blodprover, vital parametrar etc. 

Patienterna klassas efter en skala, om det är en patient som är kritisk/mycket omvårdnadsbehov får de en specifik färg. Ovanför sängarna finns det en liten tavla där skala och omvårdnadsbehov står, samt ansvarig läkare och sjuksköterska. Dessutom hänger patienternas läkemedelslista vid deras säng. Här signerar inte sjuksköterskorna när de ger medicin oralt, endast intravenöst. Patienterna är annars uppkopplade på apparater där EKG, puls, blodtryck, saturation & andningsfrekvens mäts, som sjuksköterskorna övervakar vid deras sjuksköterskestation (likt en receptionsdisk i hallen). 

Efter förmiddagen fick vi teoretisk genomgång av ballongvidgning/stent samt pacemaker. Därefter gick vår handledare igenom ett patientfall med oss, där vi tog del av en patients journal, för att därefter diskutera evetuella diagnoser. Därefter fick vi träffa denna patient som då hade fått en pacemaker. Hon visade även de rutiner sjuksköterskor gör vid en ny patient vilket är bl.a. Anamnes, fallrisk, trycksår, smärtskala, vitala parametrar. Vid dessa apparater checkar patienterna in sig själva!Jag och Emilia tillsammans med vår sjuksköterskestudent och handledare!Utanför sjukhusetHär kör många mopoed som ni kan se!

Det har med andra ord varit en lång helg med mycket nytt! Nu väntar oss praktik fram till fredag, på onsdag ska vi besöka hemsjukvården. Hoppas ni alla har det bra hemma i Sverige!

/Adisa & Emilia

Framme i Wenzhou!

2016-09-17

Hej!

Nu är vi framme i Wenzhou. Hela resan har gått bra, trots många flygtimmar. När vi väl landade så fick vi tyvärr information om att våra väskor inte har kommit. På flygplatsen mötte Miss Li oss, en före detta student. Vi körde direkt till det stoora campusområdet, åt mat och handlade lite prylar som vi behöver. Med adra ord var det en väldigt lång dag för oss igår med mycket som skulle ordnas, dessutom ska vi inte prata om VÄRMEN! Cirka 30grader är det här, så vi längtade till att ta en dusch och lägga oss i sängarna (som för övrigt är liite för hårda). Men tanken på hur trötta vi var så fick vi oss en god och låång sömn:) Idag har vi ätit i en av skolrestaurangerna som finns i området samt handlat lite. Det är fortfarande varmt med idag har det regnat i stort sett hela dagen. 

Nu sitter vi i rummet och är sugna på kaffe, så vi ska bege oss ut för att se om vi lyckas hitta en god kopp kaffe:) 
/Adisa &Emilia

Utsikten från balkongen. Klockan är 18.25 här nu!


Nu börjar resan!

2016-09-15

Hej! 

Nu är det dags för oss (Adisa och Emilia) att påbörja resan till Kina! Vi läser sjätte terminen sjuksköterskeprogrammet i Växjö och kommer nu ha praktik utomlands. Vi kommer att vara i staden Wenzhou i Kina under fyra veckor. Just nu sitter vi på tåget påväg till Köpenhamns flygplats, hela resan kommer ta lång tid och vi hoppas att vi lyckas komma fram hela vägen. 

Hoppas ni vill följa med oss på denna resa, hur bra bloggerskor vi är återstår att se!:) 
/ Adisa & Emilia


Emilia ställde upp på en bild!