Sjuksköterskestudenter utomlands

läs och låt dig inspireras

Nurses in Portugal 2023!

2023-03-15

Blogg –  Portugal

Vi bokade flygbiljetter och boende ca 1 månad innan vår resa till Portugal. Boendet och flyg fick vi kolla upp själva och hitta de bästa alternativen, det är bra om man kollar det lite innan då det kostar mindre. Vi hittade en lägenhet mitt i centrum i Beja, den var lagom stor med fint badrum, kök, vardagsrum med tv (Netflix finns), stort sovrum med dubbelsäng, tvättmaskin samt diskmaskin Casa Calmaria Beja med frukost (5296 kr för 1 vecka). I närområdet fanns det mataffärer och restauranger. Vi bokade flygbiljetter ca 4 veckor innan avresan och det kostade oss 2581/pers (totalt 5162). Resdagen var på lördag kl.05:50 på morgonen därför valde vi att åka ner till Köpenhamn redan på fredag kväll då vi tog sista tåget Växjö kl.21:11 → 23:34 framme i Köpenhamn, tågbiljetter kostade 307kr/ pers. Flygplatsen var väldigt lugn och nästan helt tom så vi hittade en bra plats att spendera natten på och kollade på youtube medan vi väntade på vårt flyg. Vi hade inga incheckade bagage utan endast det som ingick i våra flygbiljetter vilket var 10 kg handbagage och 2 kg ryggsäck, eftersom vi skulle ditt endast 10 dagar så det räckte för oss. Flyget avgick 05:50 svenska tid och vi var framme 08:40, det är 1 timmes tidsskillnad i Portugal. Sedan tog vi metro från flygplatsen till Lissabons tågstation där vi tog tåg mot Beja som kostade 11 euro/person.

Tips på restauranger i Beja: Sushi – Boshi Do, burgare – Hamburgueria da Avenida. Tips på mataffär – Pingo Doce, tips på klubb – Country.
Tips på sightseeing i Beja – City Park Beja, Beja Castle och massa annat

När ni kommer dit och träffar de som är ansvariga för international students kommer ni få inbjudan till Whatsapp gruppchatt där ni kan chatta/träffa andra Erasmus studenter. Vi har träffat massa underbara människor och umgåtts med de under tiden vi var i Beja!

Vi har oftast lagat mat hemma och spenderat ca 4000–5000 på mat och dryck tillsammans.

I slutet av veckan, när vi blev klara med vårt fältstudie tog vi en trip till Lissabon i 3 dagar. Vi tog buss från Beja till Lissabon som kostade 292kr (tillsammans). Flyg till Köpenhamn åkte 7:50 och vi var framme runt kl 12 (tänk på tidsskillnaden). Sedan tog vi tåg hem mot Växjö som kostade igen 307kr/pers.

Vi rekommenderar att ni besöker Beja, Portugal! Jättefint, roligt och lärorikt upplevelse!!

 

//Nadja & Nashtiman

Fältstudier i Grekland 3 veckor

2023-03-09

Hemkomna från 3 veckor i Aten

 

Hej! Vi heter Ebba och Denise och har varit i Aten i 3 veckor. Vi tänkte nu berätta lite om vår resa. Vi åkte i kursen “Smärta ur ett livsvärldsperspektiv” och hade fältstudier på en hjärtintensivvårdsavdelning i en vecka.

 

Inför veckan på sjukhuset möttes vi upp av en koordinator från universitetet, som gav oss labbrockar och följde oss till avdelningen på sjukhuset. Inför vår fältstudievecka krävdes det ett rapid covidtest som kunde utföras på ett apotek mitt emot sjukhuset. När vi kom till avdelningen mötte en huvudhandledare för studenter upp oss och visade oss avdelningen. Alla var väldigt välkomnande, bortsett från att kommunikationen sviktade på grund av bristfällig språkkunskap i engelska från deras sida. På avdelningen fick vi se mycket vårdtekniska moment såsom ultraljud av hjärta, röntgen, CVK-inläggning som gjordes på plats och avlägsnande av intubering. På avdelningen visade det sig att de inte hade undersköterskor utan endast sjuksköterskor som hade hand om hela omvårdnaden kring patienterna. Med tanke på att sjuksköterskorna hade en hög arbetsbelastning, så uppfattade vi det som att de inte hade tid att tillämpa ett personcentrerat förhållningssätt i sin yrkesroll. Vi uppmärksammade stora skillnader i verksamheten i förhållande till svensk sjukvård, bland annat att man skriver journalanteckningar på papper och att man inte har en officiell lunchrast utan äter när man har möjlighet. 

 

I och med att vi åkte i kursen “smärta ur ett livsvärldsperspektiv” så observerade vi smärtvården på avdelningen. Vi uppfattade det som att många av de inneliggande patienterna upplevde smärta, men att smärta mer sågs tillhöra vårdtiden i jämförelse med Sverige där man utgår ifrån att ingen ska uppleva smärta varken socialt, fysiskt, psykiskt eller existentiellt. Vi såg däremot att vissa patienter med svår smärta fick smärtlindring i form av smärtmedicin men inga andra alternativa behandlingsmetoder. Vi uppmärksammade inte heller smärtanalyser eller uppföljning av de valda smärtlindrande behandlingsmetoderna. 

 

Efter att fältstudierna hade tagit slut mötte vi upp koordinatorn från universitetet igen för att lämna tillbaka labbrockarna och samtala med en annan koordinator om vår vistelse. De var mycket trevliga och erbjöd sig att hjälpa till vid frågor och funderingar under vår vistelse i Aten. 

 

I stort tycker vi att fältstudierna var mycket givande och lärorika. Vi fick perspektiv på sjukvård genom våra fältstudier som har bidragit till att vi numera ser mer positivt på svensk sjukvård och sjuksköterska som yrkesprofession i Sverige. Vi rekommenderar alla som har möjlighet att åka på fältstudier utomlands, då det ger användbara erfarenheter på sjukvård i andra länder, som du med fördel kan ta med dig i din yrkesprofession som sjuksköterska i Sverige. Och med andra länder menar vi då givetvis i Grekland – eftersom Grekland är ett fantastiskt land med vänliga människor, härligt klimat och god mat. Och Aten som är en underbar stad som vi verkligen rekommenderar alla att besöka – på fältstudier eller för nöjes skull! 

 

Med vänliga hälsningar

 

Ebba Liljekvist – el224rc@student.lnu.se

Denise Johansson – dj222mb@student.lnu.se 

Vår tid i Kuopio, Finland

2023-03-01

Vi har varit på två veckors fältstudier i Kuopio, Finland med nordplus där vi spenderat vår tid på Savonia univertity of applied science.

Första veckan

Måndagen började med en föreläsning om Finland och om univeritetets sjuksköterskeutbildning. Vi jämförde och diskuterade skillnader och likheter på programmens uppbyggnad tillsammans med två internationella studenter från Mozambique. Därefter gick vi en rundvandring på universitet och resterande delen av veckan spenderade vi på Salvonias KTC. 

Savonias KTC var betydligt större än vårt i Kalmar. Hela träningcentret var uppbyggt för att utföra simuleringar, vilket var  huvudfokuset i deras utbildning. Simuleringarna utfördes kontinuerligt under utbildningen i olika senarion, till exempel på sjukhusavdelning, akutrum och i hem miljö. Det fanns även rekvesita, där peruker, utklädnad, alkohol och mat skulle göra simuleringarna så verkliga som möjligt. Simuleringar utfördes på olika dockor vilket gjorde att de fick träna på patienter i alla åldrar, från spädbarn till vuxna. 

Vi fick delta på en simulation tillsammans med en sjuksöterskeklass som studerade på engelska. Studenterna fick träna på olika akutsituationer där de gick in två och två i ett akutrum för att sedan utföra ABCDE. Vi andra som inte var inne i akutrummet fick sitta i rummet itill och se studenternas moment live på skärmar. Efter varje moment träffades alla tillsammans med läraren och diskuterade hur momentet gått. Vi fick även senare i veckan träna på S-HLR tillsammans med samma klass. 

Under veckan fick vi även delta på en svenska lektion med distrikssjuksköterskestudenter. Vi preseterade lite kort om Kalmar och om vår sjuksköterskeutbildningen. Vi satt sen i mindre grupper och pratade om olika saker som skola, lön, psykisk ohälsa och om studentlivet. Lektionen gjorde att vi fick träffa studenter som kunde ge oss tips på aktiviteter att göra under vår tid i Finland, den gav även studenterna en chans att få använda sina svenskkunskaper. 

Första veckans reflektioner: En kombinationen mellan Kalmars sjuksköterskeutbilngen och Savonias hade varit den ultimata utbidlningen. Detta för att Salvonia Univeriset övar mer i form av simuleringar vilket skapar en helhet, medan vi i Kalmar fokuserar mer på enskilda moment som skapar trygghet. 

Andra veckan

Andra vecka spenderades på Wellness Center, deras motsvarighet till Hälsomottagningen i Kalmar. På Wellness Center samarbetar olika professioner som sjuksköterskestudenter, fysioterapeutstudenter, socionomstudenter och ekonomisstudenter. Moment som utfördes var bland annat vattengympa för äldre med diabetes, dans och andra sociala aktiviteter men även hembesök. Privat personer fick betala för att komma till skolan för att bland annat utföra cykeltest och kroppsundersökningar som till exempel fett och muskelmassa, längd och vikt osv…  De undersökningar som gjordes på plats i skolan är likt de undersökningar vi utför i Kalmar, däremot var savonias utrustning bättre och mer mordern. Ett exempel på detta är deras cykeltest som gav ett träningschema anpassat till individen. 

Vi fick delta på vattengympan för äldre med diabetes. Detta gjorde vi tillsammans med två fysioteraputsstudenter som själva hade fått skapa ett träningsprogram och välja musiken, det fanns flera ABBA låtar med på listan. Vi fick även delta på en “Wellness day” för lärare. Det var fyra stationer med olika moment: avslappning, ergonomi, rörelse och gym. Övningarna var utmanande och lärorika även för oss. Vi fick även chansen att testa cykeltestet. Det sista vi fick göra på Wellness center var att delta på kroppsundersökningar på ett fotbollslag, tyvärr var detta mer för fysioterapueter vilket kanske inte helt gynnar vår utbildning. 

Veckans reflektioner: majoriteten av aktiviterna var endast på finska vilket gjorde det lite svårt för oss att förstå. Många studenter var dock väldigt snälla och översatte och förklarade många aktiviteter för oss på engelska. 

Vart har vi bott?

Vi bodde i en lägenhet på trettonde våningen precis vid tågstationen, detta innebar en fantastisk utsikt över Kuopio. Detta innebar dock en 45 min promenad till skolan varje dag, men det var en fin vandring bestående av mycket snö och vackra granar. 

Vad vi gjort utanför plugget

Vi har försökt att utforska den finska kulturen genom kallbad och bastande. 

Vi gick på musuem och försökte titta in i domkyrkan. Vi hittade många nya saker på K-market som vi testade på. Och sen testade vi även på utelivet. 

I koupio spenderar familjer tid i hamnen där de åker skidor och skridskor på sjön. Där passade vi på att njuta av varm choklad och korv utan bröd, tyvärr fick vi inte till ett eget varv med skidorna på sjön.

Vi besökte även det 75 meter höga utsiktstornet i Koupio, Pujiotower. Vi provade även trationella finska bakelser, Runebergstårta.

Med vänliga hälsningar, Ornella, Alice & Agnes