Sjuksköterskestudenter utomlands

läs och låt dig inspireras

Sista dagarna!

2018-10-23

Hejdär!

Nu sitter vi på ett supermysigt beach resort i Puerto Galera och inväntar omelett- och pannkaksfrukost! Vi checkade in i lördags eftermiddag efter att ha lämnat Baguio med buss strax efter midnatt natten till lördagen.

I torsdags och fredags förra veckan var vi en dag på medicinavdelningen och en dag på kirurgavdelningen på universitetssjukhuset. Vi var där tillsammans med tio sjuksköterskestudenter och en lärare från skolan som handledde studenterna. Vår dag på medicinavdelningen började med att vi blev tilldelade varsin patient och fick en snabb genomgång om hur dagen brukar se ut. Sedan var det en nattsjuksköterska som rapporterade över alla patienter till dagpersonalen och därefter var arbetet igång. Först skulle morgonmedicinen delas ut och vitala parametrar tas. För att se vilka mediciner patienten skulle ha fick man titta på små “medicinkort” vilka fanns i lådor tillhörande varje patient. På kortet stod det vilken medicin som skulle tas och hur ofta. Men det var ofta som alla mediciner inte kunde ges då det är patienten själv som betalar för sin medicin och finns inte möjligheten till det så uteblir medicinen. Under förmiddagen rondade läkarna och tog beslut om patientens vård. Läkarna skrev in eventuella läkemedelsjusteringar och en ny kortfattad bedömning av patientens tillstånd på patientens “chart” (en mindre patientjournal i pappersformat) vilken sjuksköterskorna sedan läste. Det var endast läkare med under ronden och informationsöverföringen till sjuksköterskorna skedde främst genom anteckningarna i patientens “chart”. Sedan följdes dagen av läkemedelsutdelning, omvårdnad, vätskebalansräkning och nya kontroller av vital parametrar. Upplägget för dagen var i stort sett detsamma på kirurgavdelningen men då hade vi två patienter var tillsammans med varsin annan sjuksköterskestudent.

Efter vår duty på kirurgavdelningen begav vi oss till en föreläsningssal för att hålla vår presentation om Sverige och svensk sjukvård för en förstaårsklass. Vi inledde med att beskriva Sverige som land, bland annat statsskick och landskapen i Sverige för att sedan gå in på hur sjukvården bedrivs utifrån landsting och kommun. Vi beskrev hur olika vårdinstanser fungerar och samverkar med varandra och avslutade med att visa flera bilder från svenska sjukhusmiljöer och Linnéuniversitetet. Till sist ställde studenterna flertal frågor om svensk sjukvård och sjuksköterskeutbildning. Det var höga jubel i klassrummet när vi svarade på bland annat vad en sjuksköterska i Sverige tjänar och att utbildningen i Sverige är gratis.
Sedan fick vi våra papper påskrivna om att vi var godkända!

Nu ska vi slappa sista dagen här innan vi tar en tidig båt mot Batangas imorgon för att sedan flyga hemåt imorgon kväll!

Sjuksköterskestudenterna vi var på kirurgavdelningen med.

 

Här kommer vi spendera resten av dagen!

Köket i vårt dorm, här lagas god mat tre gånger om dagen.

Förstaårsklassen som vi höll vår presentation för.

Allt gott,
Evelina och Stina

Hypertension club

2018-10-17

Hejsan!

Nu var det ett tag sedan vi skrev här senast. Det är ett späckat schema vi har här i Filippinerna så vi är ganska trötta när vi väl har lite tid över. Sedan vi senast skrev har vi haft praktik på akuten i tre dagar och varit iväg på våra två sista community duty i Kapangan.

Vi var på akuten på universitetssjukhuset Saint Louis University Hospital of the sacerd heart. Akuten bestod av ett rum med tolv sängar för kirurg-, medicin- och pediatrikpatienter. Det fanns en triage utanför entrén till sjukhuset men den behövdes inte användas under våra tre dagar då det inte var så många patienter. En patient kunde därför, i stort sett, bara gå in på akuten och lägga sig i en ledig säng och så kom det därefter en intern (läkarstudent) och bedömde patienten. Därefter brukade en sjuksköterskestudent komma för att ta de vitala parametrarna. Att arbeta som sjuksköterska i Filippinerna innebär ett mer assisterande arbete än vad det är i Sverige. Det var tex. läkaren som satte pvk:er och kopplade dropp, gipsade frakturer samt tog blodprover. Rapporteringen av en patient var inte heller vad den är i Sverige. Här är det en intern/läkare som pratar med patienten och sjuksköterskan får stå och lyssna på vad som säges till patienten och vilka åtgärder som skall göras.

Av de patienter som kom in fick vi se många olika fall. En äldre patient kom in medvetslös med taxi och hjärt- och lungräddning påbörjades direkt, dessvärre gick det inte att rädda patienten och räddningsinsatserna avslutades efter en timma. En patient i 12-års åldern kom in med en bruten underarm (den buktade som ett s), här gipsades först armen och innan gipset hade stelnat så knäckte ortopeden tillbaka benet och ett rejält knak hördes!

Våra två sista hemsjukvårdspraktiker har varit i Kapangan. Här har vi, likt tidigare gånger, varit ute och träffat patienter i byarna. Vi har även hjälpt de andra sjuksköterskestudenterna i att starta en ”hypertoni- och diabetesklubb”. I Filippinerna är just hypertoni ett stort problem som börjar gå nedåt i åldrarna och många av de personer som bor ute på landet har inte alltid råd med blodtryckssänkande mediciner. Syftet med klubben är att invånarna ska bli motiverade till att göra livsstilsförändringar för att förbättra deras hälsa och sänka blodtrycket. På det första mötet fick de information om varför sjukdomen uppkommer, hur den ter sig och vad de kan ändra i sin livsstil för att påverka blodtrycket. Mycket information handlade om kostförändringar, som att minska salt- och fettintaget. Vi bidrog till dagens aktiviteter med en liten uppvärmning för att få igång kroppen samt visade en taktil handmassage för avslappning.

Nu har vi bara två dagars praktik kvar här i Baguio, en dag på medicinavdelningen och en dag på kirurgavdelningen. Vi ska även hålla en presentation för sjuksköterskestudenterna om det svenska sjukvårdssystemet. Sedan har vi ledigt i fyra dagar innan vi flyger tillbaka till Sverige!

Ett hus som en av patienterna bor i.

Vi gick genom ett odlingslandskap när vi skulle besöka en patienterna, här en risodling.

På vandring till patienter i Kapangan, många branta stigar.

Hypertension club inleddes med bön och nationalsång.

Vi besökte en lågstadieskola i Kapangan, här är ett av klassrummen.  

Allt gott!

Stina & Evelina

Community duty, OP och aktivitetsdag på universitetet!

2018-10-06

Hejsvejs!

Den här veckan har vi varit på community duty och operationsenheten på universitetssjukhuset. På community duty var vi i en ny by, Pito, där vi vandrade ca två timmar till familjerna vi skulle besöka. Det var en lång vandring med mycket vacker natur! Flera av de familjer vi besökte där var utan tillgång till både el och vatten. Vi träffade bland annat en äldre kvinna och hennes son i 30-årsåldern. Sonen har epilepsi och hade för några veckor sedan fått en kramp och ramlat med foten in i eldstaden där de lagar sin mat, och var nu i behov av sårvård. Familjen hade väldigt ont om pengar och behandling för sonens epilepsi var därmed begränsad. Sjuksköterskorna som arbetar i området besöker familjen en gång i veckan för omläggning av såret och samtalar med dem en stund.

Väl på operationsenheten blev det en hel del väntan första dagen. Det var två planerade operationer på förmiddagen, en cholecystektomi och en inläggning av ett bukdrän. Sedan var nästa operation först efter ca fyra timmar, så vi passade på att se hur patienterna togs omhand på post-OP och läste i varsin bok en stund. På eftermiddagen var vi med på en ögonoperation där kirurgen skrapade bort och ersatte patientens lins. Patienten fick lokalbedövning och var vaken under operationen samt fick instruktioner av kirurgen att exempelvis titta mot lampan. När den nya linsen var på plats fick vi båda kika i mikroskopet som kirurgen tittat i under hela operationen, mycket spännande!
Dag två på operationsenheten inleddes med ett planerat kejsarsnitt som skakade om oss en aning! Vi tyckte båda att det såg rätt våldsamt ut när bebisen skulle ut ur det relativt lilla snittet, men allt gick bra för både mamman och barnet. En överväldigande upplevelse! Sedan följdes dagen av två AV-fistelloperationer, en orchidektomi, en mastektomi, en armbågsledsoperation och en omskärelse av en endagars gammal pojke. Omskärelse av pojkar beskrevs av vår handledare som en del av kulturen här och gjordes enligt henne av hygieniska skäl. Vi upplevde båda att det var svårt att ta in att en operation utförs utan egentliga medicinska orsaker. Det var dessutom svårt att se den lilla pojken ligga vaken och skrika under ingreppet som endast utfördes med lokalbedövning.
Utöver omskärelsen, som upplevdes svårhanterlig, så var det på det hela taget var det två händelserika, spännande dagar på OP!

Idag skulle vi haft vår tredje dag på OP men vår huvudhandledare frågade ifall vi hellre ville vara med under en aktivitetsdag på universitetet, detta då OP-dagen enbart skulle inneburit städning. Aktivitetsdagen tog plats i gymnastiksalen på universitetsområdet och inleddes i morse med en mässa på ca en och en halv timme. Därefter fortsatte en uppvisning av kampsporter och en tävling i bästa hejarklack. Det var mycket fartfyllt och energiskt, studenterna hade skapat fina utstyrslar med olika teman där de olika programmen hade ett koreograferat hejarklacksnummer. Dagen bjöd på mycket sång, musik och dans!

Ha det finfint!

Stina och Evelina