Sjuksköterskestudenter utomlands

läs och låt dig inspireras

Hemsjukvården i Skottland vecka 2

2016-09-28

Hej!

Förra veckan flyttade jag (Linn) in till Maria här på UWS (University of the West of Scotland) campus i Paisley. Jag ska spendera 5 veckor här i hemsjukvården tillsammans med “the district nurses”.

Linn i skottska nationaldräkten:

20160925_191826

Skottland är ett fint land och skottarna är hur trevliga som helst. De är hjälpsamma och glada och förklarar gärna när det är något man inte förstår. Mitt health center vi utgår ifrån ligger någon mil utanför centrum så jag måste ta bussen till praktikplatsen. Arbetstiderna här är 9-17 så det är helt okej ändå! Det är dock inte lätt att åka buss i detta landet och det är i princip omöjligt att förstå vad de medelålders busschaufförerna säger. Det står inte någonstans vart man är eller vad hållplatserna heter och de kör jättefort jämfört med i Sverige. Jag brukar säga till chauffören vart jag ska hoppa av så får han ropa till när vi är framme.

Entren till kontoret:

20160921_151542

Trots att skottska vården inte skiljer sig så mycket från den svenska har några skillnader konstaterats:

  • Kommunbilar finns inte. Sjuksköterskorna kör runt till patienterna i sina egna privata bilar och får sedan bensinpengar i efterhand på lönen.
  • Arbetsgivaren har dock försett alla sjuksköterskor med en varsin surfplatta med internet, vilket gör att de dokumenterar i bilen efter varje besök. Jättebra! Surfplattan gör även att de ser vart kollegorna har besökt precis, och vilka de eventuellt är försenade med.
  • De har även fått en egen arbetsryggsäck fylld med diverse förnödenheter en sjuksköterska kan behöva i arbetet samt en arbetstelefon de får ta med hem.
  • De bestämmer redan dagen innan vem som ska åka till patienterna, så de behöver inte ses på kontoret innan de kör ut. De börjar arbeta direkt hemifrån och ringer till varandra för att kolla läget framåt lunchtid.
  • Motsvarigheten till undersköterskor här kallas för “carers”. De samarbetar inte med sjuksköterskorna över huvud taget. Om man har maximal hjälp från carers så har man besök 4 gånger om dagen. Om man behöver mer hjälp än det så får man ha anhöriga eller vänner som hjälper till.
  • All sjukvård, mediciner och hjälpmedel är helt gratis.

 

Förutom att prakticera har vi även hunnit med att anamma den skottska livsstilen lite, och turista. I helgen åkte vi bland annat på bussresa till St Andrews och Anstruther som The International Office på universitetet anordnade för utbytesstudenter.

Bussresegänget:

trip

Slottsruin från 1100-talet i St andrews:

20160923_130506

Klaustrofobiska flyktgångar under slottet:

received_10154156169776137

Ruiner av mäktig katedral från 1200-talet med tillhörande läskig gammal kyrkogård:

20160923_124415

Äta ute här är rätt billigt i förhållande till sverige! Skottsk frukost:

20160923_115323

Vi åt även vad som skulle vara skottlands bästa fish ‘n chips i Anstruther. Men det var inte särskilt gott. Man fick ingen sås till. Resturangen:

20160923_154404

Från Paisley där vi bor tar det bara en kvart med tåget in till Glasgow, Storbritanniens fjärde största stad. Arkitekturen både i Paisley och Glasgow är häftig. Det känns som att man går runt i en Harry Potter film. Moderna konstmuseet i Glasgow:

20160919_145759

Det är kyrkor överallt. Verkligen överallt. Här är grannkyrkan, Paisley Memorial Church, där universitetsstudenterna har sin examenshögtid:

20160918_191738

Det finns även en hel del pubar. Det kan hända att vi har besökt en eller två…20160922_201716

Vi har det bra helt enkelt! Trots att det oftast ösregnar.

Vänliga hälsningar Linn och Maria 🙂

received_10154156169296137

Dumplings!

2016-09-25

Hej!

Nu är helgen över och imorgon börjar praktikvecka nummer två. Helgen har varit lugn, under lördagen passade vi på att sola lite i solen, kändes en aning konstigt att ligga där medan alla andra går runt med paraplyer för att skydda sig:)

Idag söndag blev vi (och personal från universitetet) bjudna hem till Ms. Qui, där fick vi prova på att göra dumplings och äta massa god mat och prata om de olika skillnaderna mellan Sverige och Kina. När vi kom hem blev det en liten shoppingtur i den lokala gallerian. Vi kan även säga att vi har nu äntligen kommit in i “tidsskillnaden”, Kina ligger sex timmar i förväg. Och de första dagarna var en aning jobbiga då vi gick runt som zombies:) 

Den ena fyllningen var med biff och någon grönsak, och den andra ägg och grönsaker. 


Dumplings tillagas genom att lägga dem i kokande vatten.


Ms. Qui’s utsikt från balkongen. Då växjö sällan bygger på höjden tycker vi detta är amazing!


Vid matbordet fanns det gott och blandat, bl.a. Majs, anka, dumplings, kål, räkor, melon..

/Adisa & Emilia

Slutet av veckan

2016-09-24

Torsdag 22/9
I början av veckan fick vi lära oss hur ett ankomstsamtal gick till på avdelningen genom att gå genom ett dokument de hade via en tv-skärm som vi sedan själv fick möjlighet att öva på senare under veckan. I Torsdags valde de ut en lämplig patient till oss som vi kunde föra ett ankomst samtal med. Samtalet upplevdes som lite rörigt eftersom de har mycket mer frågor att ställa än vad vi är vana vid i Sverige. Här gick man in lite mer djupgående kring patientens bakgrund och situation, vilket vi i Sverige ofta kompletterar genom att fråga patienterna i efterhand när väl detta blir aktuellt.

Fredag 23/9
Började morgonen genom att följa sjuksköterskan i hennes morgonarbete där vi fick möjlighet att ta blodsocker och blodprov på patienterna. Efter det satte vi oss ner för att gå igenom vår uppgift vi hade för denna veckan vilket bland annat innebar att bedöma en patients tillstånd och vilka möjliga risker som finns efter en pacemaker operation samt vilka möjliga åtgärder man som sjuksköterska kan göra. När det var dags för lunch bjöd vår lärare oss på mat i sjukhusets VIP-matsal som var en finare matsal med finare mat som var lite dyrare. På eftermiddagen hade vi en föreläsning om etik och moral och hur man som sjuksköterska bör tänka i sitt arbete. De gick även igenom hur viktigt det är som sjuksköterska att ha mål i livet, både privat och i arbetslivet samt att blicka framåt. De visade ett gäng tecknade bilder med budskap om hur man bör se på saker och ting.

Nu väntar två dagars ledighet innan det är dags för vår andra praktikvecka! Då blir det nya lärare och nya sjuksköterskestudenter. Vi ska fortfarande vara inom Kardiologi, men på en annan avdelning där de tar hand om patienter med hjärtsvikt.

När handledaren bjöd oss på lunch!

Här brukar vi sitta och ta en kopp kaffe under lunchen!


Sjuksköterskorna arberar mycket ute i hallen (de har inga personalrum, förutom deras vilorum). De har en vagn med lite olika saker i (blodprovsmaterial, blodtryck, omläggningar etc) samt en sådan här datorvagn där de dokumenterar information om patienten.
Hej så länge!

Från sjukhus till primärvård/hemsjukvård

2016-09-21

Hej! 

Vi kan väl börja med att säga att vi äntligen fått WiFi inne i rummet, så nu slipper man använda segt mobilnätverk. I Kina är sociala sidor så som facebook, google/gmail, instagram etc. blockerade. Men som tur är har vi lyckats hitta program som gör det möjligt att åt dessa sidor, tack vare andra studenter! Gårdagen spenderades på sjukhuset där vi fick se hur sjuksköterskorna tar hand om patienterna som ska iväg på operation för pacemaker/ballongutvidgning/stent samt en djupare genomgång av dokumentationshanteringen. 

Vi har bl.a. uppmärksammat följande saker som är annorlunda i Kinas sjukhus jämfört med Sverige:

  • Sjuksköterskorna använder jod när de ska desinficera. Både vid PVK och såromläggningar.
  • Hanskar används väldigt sällan, men däremot används munskydd bl.a. vid insättning av PVK.
  • EKG apparaten har små “sugproppar” som man sätter fast den vid, dessa byts inte mellan patienterna.
  • Däremot byts stasband mellan varje patient (det är som tjocka gummiband).
  • Endast intravenös medicin signeras.
  • Anhöriga tar hand om all basal omvårdnad.
  • Patienten betalar för all sjukvård, även material (olika försäkringar finns)
  • Dokumentationen vid ankomst av ny patient är mer omfattande än i Sverige. 
  • I Sverige försöker vi undvika nålar så ofta det går för att minska stickskador. Här används oftast nålar, t.ex. vid droppaggregat. Då tejpar dem fast nålen intill patientens hud tills det är klart.
  • Här kan man få tid hos läkare ganska snabbt och självständigt, det är ofta hit patienter vänder sig i första hand innan de fortsätter inom primärvården.

Idag (onsdag) var vi på besök inom primärvården/hemsjukvården. Vi fick följa med en sjuksköterska på hembesök, hon gjorde kontuerliga besök och mätte blodtryck hos patienter med Hypertoni. Sjuksköterskorna utgår från vårdcentralen och därifrån gör hembesök, med andra ord är det inte som i Sverige där vårdcentralen är en organisation för sig själv och hemsjukvården för sig. Vid de regelbundna månadsbesöken kan sjuksköterskan besöka upp till 50-60 patienter per dag. Det är många patienter på få sjuksköterskor här. Patienterna klassas efter skalor 1,2,3 som avgör hur ofta hembesöken görs – varje måndag, varannan eller var tredje (beroende på blodtrycket och patientens sjukdomstillstånd). Vårdcentralen upplevdes även mer som ett litet sjukhus med olika avdelningar (traditionell kinesisk medicin, vaccination, barn, gravida, fysioterapi, infusion). 
Nog med text! Här kommer bilder som är lite roligare: 


Studenterna påväg till skolan! Såhär kan det se ut på morgonen och efter lunch. I Kina är det vanligt att man tar en liten siesta under lunchen (förklarar den långa 1,5h lunchen vi har på schemat). Som ni ser används paraply flitigt här för att skydda sig mot solen (finns även paraplyställningar på mopederna).


Varje kväll dansar damer till musik ute på torget vid gallerian – motion helt enkelt! Adisa hade gärna varit med, tyvärr kan hon inte dansstegen..(alla kan dansstegen utantill)


Matmarknaden vid campus!


Obligatorisk selfie!


Obligatorisk turistbild!


Här bredvid vårdcentralen bor äldre med kroniska sjukdomar

Emilia in action!


Vårdcentralen

Området vi gjorde hembesök på

När sjuksköterskan kontrollerade blodtrycket hos patienter var det lätt hänt att fler samlades och passade på att kontrollera sitt!

Här i vårdcentralen sitter patienterna och får infusioner (2-3timmar)

Akupunktur-maskin (traditionell kinesisk medicin)

I denna mekanism lägger man i torkade örter som är rullade i ett papper (som en cigarett) och tänder på – därefter kommer värme och ånga från den som man lägger på huden där man har ont – för att motverka/dämpa smärtan


På denna brits behandlar man patienter med nack- och ryggvärk


Adisa, läraren Jun, sjuksköterskan & Emilia utanför vårdcentralen

Det var allt från oss för denna gång! 

PS. Vi ber om ursäkt för eventuells stavfel (slarvfel) då vi bloggar från mobilen!

/Adisa & Emilia

Uppdatering från Wenzhou!

2016-09-19

Hej alla!
Nu har saker och ting äntligen börjat falla på plats, vi börjar bli bekanta med området och våra kära väskor kom igår.

Vi har gått runt i området och ätit lite olika maträtter, dessutom har vi varit på besök i det fina Universitetet (Wenzhou Medical University). Vi har även fått träffa på både lärare, studenter och handledare. 

Här kommer liten sammanfattning med bilder;


Utsikten från vår balkong daytime!


En utav skolrestaurangerna här. Finns flera olika runt om i campusområdet. Studenterna laddar ett kort men pengar och handlar med det, finns flera olika maträtter/kök.


Vi tog ett säkert kort och plockade på oss färska ingredienser som de tillagade åt oss. Detta kostade ca 25kr! 



Fjällräven har nått Kina!


Framåt kvällen blev vi sugna på mackor. Detta var det vi lyckades hitta, söta bullar med yoggi!



Första dagen vi var påväg till universitetet, det är väldigt många studenter här!



En dag åt vi mat som “passade” oss bättre, väldigt gott!



Finns en matmarknad med en massa olika restauranger/snabbmat! 


Vi har lärt känna en student från Sydafrika som heter Michaela, hon bor i samma byggnad som oss. Hon ställde upp med att visa oss goda matställen – och detta mina vänner var gudomligt! 


Vi hittade Florence Nightingale i skolan! 



Idag (tisdag) var det dags för försts besöket i sjukhuset där vi ska vara. Sjukhuset är väldigt stort och fräsch (byggdes 2013). Vi kommer vara på Kardiovaskulär medicinavdelning. Många av patienterna har någon hjärt- kärlsjukdom och en del vårdas här efter ballongvidgning/stent samt patienter som fått pacemaker.

Mycket av sjukhussystemet är likt i Sverige men ändå skiljer det sig åt. Det är betdyligt fler antal patienter per rum, och våra motsvarande “undersköterskor” finns inte (om inte man betalar för det) annars är det anhöriga som hjälper med den basala omvårdnaden. Detta innebär även att sjuksköterskan får göra mycket av det som våra undersköterskor brukar göra bl.a. Ta blodprover, vital parametrar etc. 

Patienterna klassas efter en skala, om det är en patient som är kritisk/mycket omvårdnadsbehov får de en specifik färg. Ovanför sängarna finns det en liten tavla där skala och omvårdnadsbehov står, samt ansvarig läkare och sjuksköterska. Dessutom hänger patienternas läkemedelslista vid deras säng. Här signerar inte sjuksköterskorna när de ger medicin oralt, endast intravenöst. Patienterna är annars uppkopplade på apparater där EKG, puls, blodtryck, saturation & andningsfrekvens mäts, som sjuksköterskorna övervakar vid deras sjuksköterskestation (likt en receptionsdisk i hallen). 

Efter förmiddagen fick vi teoretisk genomgång av ballongvidgning/stent samt pacemaker. Därefter gick vår handledare igenom ett patientfall med oss, där vi tog del av en patients journal, för att därefter diskutera evetuella diagnoser. Därefter fick vi träffa denna patient som då hade fått en pacemaker. Hon visade även de rutiner sjuksköterskor gör vid en ny patient vilket är bl.a. Anamnes, fallrisk, trycksår, smärtskala, vitala parametrar. 



Vid dessa apparater checkar patienterna in sig själva!



Jag och Emilia tillsammans med vår sjuksköterskestudent och handledare!



Utanför sjukhuset



Här kör många mopoed som ni kan se!

Det har med andra ord varit en lång helg med mycket nytt! Nu väntar oss praktik fram till fredag, på onsdag ska vi besöka hemsjukvården. Hoppas ni alla har det bra hemma i Sverige!

/Adisa & Emilia

Första veckan – avklarad!

2016-09-17

20160916_162521120160913_1417292

Hej! 

Nu skriver jag igen, tänkte berätta om första veckan innan det händer ännu mer intressanta saker här 🙂 Först och främst måste jag säga, känner någon ssk-student sig intresserad av att åka som utbytesstudent så gör det! Hur kul och intressant som helst, dock kommer mina ynka 4 veckor som är kvar gå fort förbi så om ni har möjlighet åk iväg för en längre period 🙂

Denna veckan har jag som sagt haft teori med andra ssk-studenter och varit och hälsat på hos kommunsjuksköterskorna där jag kommer att vara de närmsta fyra veckorna. Teorilektionerna ska jag berätta om först och främst. Min första lektion handlade om basic life support, Cate min handledare (som även är lärare på uws och ssk i botten) sa att det är som första hjälpen hemma och det kan du ju, japp absolut tänkte jag, helt trygg i det. För övrigt lektionsalarna som kan liknas vid KTC hemma men på universitetet ligger på 6:e och 7:e våningen i ett höghus med jättefin utsikt över Paisley. I alla fall jag kom till lektionen, och då var det ju avancerad scenarioträning! Haha så snopen jag blev. Först gick Claire (Läraren) igenom hur man intuberar, när det är nödvändigt och när man eventuellt kan behöva gå via näsan istället. Sedan var det dags för olika scenarion där vi i mindre grupper fick göra ett scenario. Resten av klassen fick titta på och skriva upp reflektioner kring vad man gjort och vad man borde gjort och sen gick vi igenom alla scenarion med Claire när alla hade fått göra ett scenario. Alla scenarion var olika och handlade om akuta trauman, fallskada mot huvudet, hur håller man, hur gör man för att inte göra skadan värre, hlr, vem gör vad, vem kontaktar man, orsaken till varför hjärtstoppet skedde och vad det berodde på, vilka moment ska ske när osv. De andra scenarion var det bland annat en kvinna som fick en plötslig hjärtinfarkt, en annan hade opererats och inte ätit på 2 veckor och fick rostbiff vilket orsakade luftvägsstopp. Lektionen gick i princip ut på att tänka hur man förebygger allvarliga incidenter och när de sker, vad gör man och vad ska man tänka på, vad är orsak och primär orsak. Jättekul att det var scenarioträning! Deras dockor här är rätt häftiga med då de blinkar med ögonlocken haha. Sen var det samma som hemma med hjärtstartaren så det kommer jag inte beskriva något.

Nästa lektion för dagen handlade om hur man tar OBS. Alltså när patienten kommer in, vilka observationer gör du, vad undersöker du, vitala parametrar, andas patienten symmetriskt med lungorna, fungerar cirkulationen i perifera extremiteterna, är patienten klar eller förvirrad, har patienten samma styrka i sina händer, fötter, mediciner, historia bakgrund, Och alltihop ska tas i rätt ordning! A-E. Vilket innebär på svenska, Finns det någon livsfara i patientens närhet som man måste ha koll på, Sedan Gör man bedömning Luftvägar, andning, cirkulation, några handikapp, allmän check över skador, fungerar eliminationen, smärta m.m. Sedan historik med mediciner, familj, alleriger. Varje kategori innehåller frågor som man måste ställa till patienten vilket ger en klar överblick över vad man har att göra med och så man kan skriva en bra rapport. Denna lektion var också uppbyggd som scenarioträning där man två och två fick gå in till en patient medan övriga klassen satt i ett annat rum och såg på via direktkamera på en stor tv. Vi fick sitta och checka av vad man gjorde och inte gjorde sedan gick man igenom det med hela klassen. Dockan hade hela tiden olika vitala parametrar och sen kunde även dockan helt plötsligt bli akutsjuk med fallande blodtryck och medvetslöshet. Men riktigt kul och man skrattade rätt mycket med varandra.

Dagen efter hade jag teori i Moving and Handling, vilket också roligt men det var mer som hemma med ergonomin. Här skulle vi också träna i scenarion där patienterna på olika hade handikapp eller opererats eller ramlat ur sängen och hur vi bäst skulle hantera situationen. Men det kändes mer som hemma i Sverige och det var inte så mycket nytt som dök upp där. Ergonomi är väldigt viktigt var man än befinner sig 🙂

Sjävklart har jag hunnit med lite annat också, vårt studentboende här anordnade i onsdags kväll en bussresa t o r till Glasgow på kvällen för oss internationella studenter, jättekul att träffa andra som inte är härifrån. Jag var ensam svensk dessvärre men studenter från spanien, frankrike, belgien och norge var med på bussen så riktigt kul! Dock låter inte franska så bra när ett gäng killar sjunger det lite glada i hatten, speciellt inte på en buss men roligt hade vi! Sedan ska jag iväg imorgon tror jag och kolla in museum och konstmuseum i Glasgow, tror jag ska till katedralen med men det får mina lokala “guider” avgöra som ska turista mig runt haha 🙂

Ska försöka förstå mig på hur jag laddar upp korten med, de blir snurrade av någon anledning, men ska försöka mig på det senare 🙂 Håll till godo med lejonet och Paisley Abbey så länge 😉 Det finns sådana lejon överallt i hela Paisley med olika motiv, superfina! Mina lokala vänner härifrån tyckte dock att lägga flera hundra tusen pund på statyer var onödigt men jag tycker de livar upp lite 🙂 20160916_1632071

Ha det så jättebra hemma i Sverige (hörde allt hur varmt ni haft det)

Kram Maria

Framme i Wenzhou!

Hej!

Nu är vi framme i Wenzhou. Hela resan har gått bra, trots många flygtimmar. När vi väl landade så fick vi tyvärr information om att våra väskor inte har kommit. På flygplatsen mötte Miss Li oss, en före detta student. Vi körde direkt till det stoora campusområdet, åt mat och handlade lite prylar som vi behöver. Med adra ord var det en väldigt lång dag för oss igår med mycket som skulle ordnas, dessutom ska vi inte prata om VÄRMEN! Cirka 30grader är det här, så vi längtade till att ta en dusch och lägga oss i sängarna (som för övrigt är liite för hårda). Men tanken på hur trötta vi var så fick vi oss en god och låång sömn:) Idag har vi ätit i en av skolrestaurangerna som finns i området samt handlat lite. Det är fortfarande varmt med idag har det regnat i stort sett hela dagen. 

Nu sitter vi i rummet och är sugna på kaffe, så vi ska bege oss ut för att se om vi lyckas hitta en god kopp kaffe:) 
/Adisa &Emilia

Utsikten från balkongen. Klockan är 18.25 här nu!


Nu börjar resan!

2016-09-15

Hej! 

Nu är det dags för oss (Adisa och Emilia) att påbörja resan till Kina! Vi läser sjätte terminen sjuksköterskeprogrammet i Växjö och kommer nu ha praktik utomlands. Vi kommer att vara i staden Wenzhou i Kina under fyra veckor. Just nu sitter vi på tåget påväg till Köpenhamns flygplats, hela resan kommer ta lång tid och vi hoppas att vi lyckas komma fram hela vägen. 

Hoppas ni vill följa med oss på denna resa, hur bra bloggerskor vi är återstår att se!:) 
/ Adisa & Emilia


Emilia ställde upp på en bild! 

Första veckan!

2016-09-13

Hej allihopa!

Jag ska alldeles strax gå och hämta ut mitt id-pass på universitetet, så jag får tillgång till biblioteket, olika studentaktiviteter och såklart så jag kan identifiera mig på min vfu-plats! Men först tänkte jag skriva några rader om min första vecka här. Nästa vecka kommer jag att börja på The Tannahill centre, community nursery så då blir det att jobba 8-16 har jag för mig att de sa. Men den här veckan har jag hämtat ut mina snygga uniformer som jag ska ha och sen kommer vi att besöka The Tannahill Centre på onsdag så jag vet var jag ska vara och träffa de som jobbar där. På torsdag har jag teori med övriga sjuksköterskestudenter som går sin sista termin och då ska vi tränas i basic life support. Klassrummen ser ut som avancerade sjukhussalar med gott om utrymme. Litegrann som våra KTC lokaler men mycket större. På fredag är det dags för nästa teori och träning i moving and handling. Lite ergonomi och påminnelser om hur man ska göra är aldrig fel, sen kanske de gör saker annorlunda än vad man är van vid hemma så det ska bli kul. Speciellt att få träffa andra ssk-studenter. Universitetet här är dock jättestort! Området är större än vad jag trodde och så säger dom här att det är rätt litet.. Jag kommer gå vilse idag haha 🙂 Cate min huvudhandledare gav mig en snabb genomgång av hela universitetet igår men får se hur mycket jag kommer komma ihåg idag. För övrigt är alla väldigt trevliga och vänliga här vilket gör det lite lättare att lära känna människor. Undrar man något så kan man fråga vem som helst och på universitetet finns guider som gärna hjälper till om det är något. Cate sa även till mig att jag kunde vara med på deras teorilektioner tillsammans med de andra sjuksköterskestudenterna så det ska jag nog göra. Kan vara intressant att lära sig lite nytt och få reda på lite mer och få diskutera med andra blivande sjuksköterskor.

Jag återkommer när det finns mer att berätta kring praktiken här men nu har jag ändå gjort mitt första inlägg 😉

Ha det jättebra hemma i Sverige <3

Kram Maria