Sjuksköterskestudenter utomlands

läs och låt dig inspireras

Vår tid i Kuopio, Finland

2023-03-01

Vi har varit på två veckors fältstudier i Kuopio, Finland med nordplus där vi spenderat vår tid på Savonia univertity of applied science.

Första veckan

Måndagen började med en föreläsning om Finland och om univeritetets sjuksköterskeutbildning. Vi jämförde och diskuterade skillnader och likheter på programmens uppbyggnad tillsammans med två internationella studenter från Mozambique. Därefter gick vi en rundvandring på universitet och resterande delen av veckan spenderade vi på Salvonias KTC. 

Savonias KTC var betydligt större än vårt i Kalmar. Hela träningcentret var uppbyggt för att utföra simuleringar, vilket var  huvudfokuset i deras utbildning. Simuleringarna utfördes kontinuerligt under utbildningen i olika senarion, till exempel på sjukhusavdelning, akutrum och i hem miljö. Det fanns även rekvesita, där peruker, utklädnad, alkohol och mat skulle göra simuleringarna så verkliga som möjligt. Simuleringar utfördes på olika dockor vilket gjorde att de fick träna på patienter i alla åldrar, från spädbarn till vuxna. 

Vi fick delta på en simulation tillsammans med en sjuksöterskeklass som studerade på engelska. Studenterna fick träna på olika akutsituationer där de gick in två och två i ett akutrum för att sedan utföra ABCDE. Vi andra som inte var inne i akutrummet fick sitta i rummet itill och se studenternas moment live på skärmar. Efter varje moment träffades alla tillsammans med läraren och diskuterade hur momentet gått. Vi fick även senare i veckan träna på S-HLR tillsammans med samma klass. 

Under veckan fick vi även delta på en svenska lektion med distrikssjuksköterskestudenter. Vi preseterade lite kort om Kalmar och om vår sjuksköterskeutbildningen. Vi satt sen i mindre grupper och pratade om olika saker som skola, lön, psykisk ohälsa och om studentlivet. Lektionen gjorde att vi fick träffa studenter som kunde ge oss tips på aktiviteter att göra under vår tid i Finland, den gav även studenterna en chans att få använda sina svenskkunskaper. 

Första veckans reflektioner: En kombinationen mellan Kalmars sjuksköterskeutbilngen och Savonias hade varit den ultimata utbidlningen. Detta för att Salvonia Univeriset övar mer i form av simuleringar vilket skapar en helhet, medan vi i Kalmar fokuserar mer på enskilda moment som skapar trygghet. 

Andra veckan

Andra vecka spenderades på Wellness Center, deras motsvarighet till Hälsomottagningen i Kalmar. På Wellness Center samarbetar olika professioner som sjuksköterskestudenter, fysioterapeutstudenter, socionomstudenter och ekonomisstudenter. Moment som utfördes var bland annat vattengympa för äldre med diabetes, dans och andra sociala aktiviteter men även hembesök. Privat personer fick betala för att komma till skolan för att bland annat utföra cykeltest och kroppsundersökningar som till exempel fett och muskelmassa, längd och vikt osv…  De undersökningar som gjordes på plats i skolan är likt de undersökningar vi utför i Kalmar, däremot var savonias utrustning bättre och mer mordern. Ett exempel på detta är deras cykeltest som gav ett träningschema anpassat till individen. 

Vi fick delta på vattengympan för äldre med diabetes. Detta gjorde vi tillsammans med två fysioteraputsstudenter som själva hade fått skapa ett träningsprogram och välja musiken, det fanns flera ABBA låtar med på listan. Vi fick även delta på en “Wellness day” för lärare. Det var fyra stationer med olika moment: avslappning, ergonomi, rörelse och gym. Övningarna var utmanande och lärorika även för oss. Vi fick även chansen att testa cykeltestet. Det sista vi fick göra på Wellness center var att delta på kroppsundersökningar på ett fotbollslag, tyvärr var detta mer för fysioterapueter vilket kanske inte helt gynnar vår utbildning. 

Veckans reflektioner: majoriteten av aktiviterna var endast på finska vilket gjorde det lite svårt för oss att förstå. Många studenter var dock väldigt snälla och översatte och förklarade många aktiviteter för oss på engelska. 

Vart har vi bott?

Vi bodde i en lägenhet på trettonde våningen precis vid tågstationen, detta innebar en fantastisk utsikt över Kuopio. Detta innebar dock en 45 min promenad till skolan varje dag, men det var en fin vandring bestående av mycket snö och vackra granar. 

Vad vi gjort utanför plugget

Vi har försökt att utforska den finska kulturen genom kallbad och bastande. 

Vi gick på musuem och försökte titta in i domkyrkan. Vi hittade många nya saker på K-market som vi testade på. Och sen testade vi även på utelivet. 

I koupio spenderar familjer tid i hamnen där de åker skidor och skridskor på sjön. Där passade vi på att njuta av varm choklad och korv utan bröd, tyvärr fick vi inte till ett eget varv med skidorna på sjön.

Vi besökte även det 75 meter höga utsiktstornet i Koupio, Pujiotower. Vi provade även trationella finska bakelser, Runebergstårta.

Med vänliga hälsningar, Ornella, Alice & Agnes

Intensivkurs i Savolinna, Nyslott

2015-10-10

Det började med att våra lärare la upp en inbjudan om att åka till Nyslott i Finland. Nyslott kallas av finnarna för Savolinna. Savolinna är en stad som är ungefär så stor som Kalmar och är lik Kalmar lite svårare tillgänglig att resa till med kollektivtrafiken. Nyslott har även ett slott som är ungefär lika gammal som Kalmar slott och byggdes också i etapper genom århundraden. Det var faktiskt en gång i tiden svensk. Så mycket likheter med Kalmar.

Det var inte så att jag var intresserad av att åka till Finland först, jag hade mycket att göra i skolan, men sedan dök det upp ytterligare ett mail på nätet då en klasskompis ville åka och sa att det fortfarande behövs 2 personer till för att åka. Då jag frågade en annan klasskompis och på kort varsel bestämde vi oss för att åka med till Finland. Eftersom ingen annan ville åka var detta perfekta sättet att se en del av Europa jag inte hade sett tidigare och komma bort lite från Kalmar och se andra sjuksköterskestudenter!

Vi packade våra väskor och åkte med tåget till Köpenhamn. En lärare från Linneuniversitetet skulle följa med vård resa. Det blev Kristiina Heikkilä som faktiskt ursprungligen är från Finland. Det visade sig vara rätt hjälpsam då Kristiina visste en hel del om Finland som hjälpte oss att få mer ut av vår resa.

Meningen med resan var att tillsammans med andra studenter från Norge, Danmark och Finland diskutera och arbeta med teknologi inom vården, kort och gott, robotar.

Från Köpenhamn flög vi till Helsingfors och tog sedan en hyrbil från flygplatsen till Nyslott.

11156252_10152667364191741_257417646380794207_n

 

Finland är ett land som är del i EU och som på många sätt har kommit länge i arbetet med vården än Sverige. Vi fick reda på att det arbetas med en teknologisk dosa som heter “Mirella”. Mirella kan ställas in för olika sorteras behov i hemmet hos människor med behov av hjälp som lever ute på landet där det inte alltid är så lätt att leverera god vård. Mirella kan läsa av temperaturskillnader i en lägenhet, luftfuktighet, den kan anslutas till sändare i säng och matta bredvid sängen – allt för att på ett kontor kunna se hur personen har det i hemmet. Vi diskuterade både för- och nackdelar med teknologin, men sammanfattningsvis kom vi fram till att nya sätt kommer att behövas i framtiden då behovet av vård- och omsorg håller på att ökas och kommer fortsätta att öka med tiden då fler människor blir äldre och vårdpersonalen redan idag inte räcker till.

Det var mycket spännande att se en annan del av Skandinavien, en del som är till stor del influerad av öststaterna. Vi hann tyvärr aldrig titta på Helsinki (Helsingfors), men det får helt enkelt bli en annan gång. Jag hade turen att kunna grilla marshmallows med de finsak och danska studenterna och fick på vägen hem se denna fantastiska vy:
10257662_10152661867466741_1949204352321124042_o

Som avslutning bjöd skolan på spa på hotellet bredvid studentlägenheterna vi fick bo i under vistelsen. Där passade några finska studenter och ja på att bada iskallt i sjön efter en äkta finsk bastu.

Resan till Nyslott gjorde oss 3 hp rikare i våra betyg och blev betalt av samfundet Nordplus. De organisera var fjärde år en resa till en av de 4 universitet som arbetar tillsammans från Norge, Sverige, Danmark och Finland.

11174379_10152663818266741_2084696266051896641_o

Typisk finsk: lakritsi. Här på en glass.

Lara har varit på intensivkurs i Wasa

2011-05-26

Lara AndréIntensivkurs med skandinaviska kollegor i Wasa- studier kring hälsofrämjande och förebyggande arbete riktat mot ungdomar

 

Innan flyget bar av till Wasa var jag både förväntansfull och lite spänd, jag hoppades på att få fördjupa mina kunskaper i hälsofrämjande och förebyggande arbete och såg farm emot att få knyta nya kontakter med blivande kollegor runt om i norden dock var jag ganska spänd inför att få testa mina norska och danska språkkunskaper.Läs resten av detta inlägg»