Sjuksköterskestudenter utomlands

läs och låt dig inspireras

3 veckor i Grekland varav 1 veckas fältstudie

2023-09-20

Hej!

Vi är nu hemkomna efter 3 otroliga veckor i Grekland. Till en början var vi 3 tjejer (Matilda, Vanda och Emilia) som båtluffade på öarna Milos, Ios och Paros under 2 veckor. Den tredje och sista veckan gjorde Emilia och Vanda fältstudie på Laiko Hospital i Aten och då åkte Matilda tillbaka till Sverige. Vi kommer nu berätta om vår resa i tur och ordning…

 

Vi anlände sent på kvällen i Aten den 26/8 och checkade in på ett boende genom Booking hos en familjs källare. Familjen var helt fantastisk och hämtade oss från flygplatsen samt körde oss till metron dagen efter. Därefter blev vår första destination ön Milos som vi åkte till med färja. Färjorna kostar mellan 500-1000 kr/person beroende på avstånd samt destination och köps online.

Milos var en fantastisk ö med en lugn och harmonisk atmosfär, en stor favorit hos alla tre! Sarakiniko Beach är ett måste, men även restaurangen Oh! Hamos. Missa inte heller den fantastiska solnedgången i Plaka!

Nästa destination blev ön Ios som har ett högre tempo och ett fartfyllt uteliv. Om ni tycker det är roligt med fest och utekvällar kan vi absolut rekommendera Ios.

 

Den sista ön som vi besökte var Paros. Denna ön kan man uppleva det mesta på såsom fina stränder, fantastiska resturanger och härliga barer. Här tycker vi att en båttur är ett måste för att se alla öar samt stränder/klippor runtom ön.  Vi åkte med Captain Ben som vi alla tyckte var en stor höjdpunkt under resan.

Till sist åkte vi tillbaka till Aten med färja. Vi hade glömt att boka boende så vi fick göra det samma morgon som avfärd, vilket resulterade i att vi hittade ett boende i ett området Omonia där vi spenderade helgen. Vi fick reda på i efterhand att det är ett väldigt otryggt område i Aten som man absolut ska undvika, men vi hade turen med oss och allt gick bra. Sedan åkte Matilda tillbaka till Sverige. Emilia och Vanda bytte boende till ett område som heter Ilisia med 10 min gång till Laiko hospital. Området var väldigt fint, fräscht med härliga cafeér. Vi betalade ca. 1000 kr/person för hela veckan vilket var väldigt billigt och bra. Däremot var det inte det fräschaste boendet, men men… vi fick vad vi betalade för.

Ställen som vi åkte till i Athen;

  • StränderSirocco beach i Glyfada. Detta var den finaste stranden i Glyfada som vi var på och det var otroligt smidigt att ta sig dit. Vi åkte med buss 140 som gick direkt från Laiko till Glyfada och tog ca 1.5 timme. Bussarna gick ungefär vart 20:e minut.
  • Akropolis – ett måste att åka till i Athen. Vi tog oss dit via metron (biljetter köps på stationen). Det är även gratis att gå in på Akropolis om man är under 25 år och från EU, så glöm inte legg/pass!
  • Bra resturanger; Dexameni – en tapas-resturang. Glöm inte att generellt att äta massor av mousakka och gyros! Är ni sugna på glass måste ni testa gelato på “Django gelato Athens”.
  • Barer/Klubbar – en riktigt häftig klubb var Diego samt den bästa baren var absolut Drachmi

 

Om fältstudien;

Vi hade kontakt och mötte upp en jättetrevlig tjej som var studentansvarig och heter Eleni. Hon gav oss i varsin bussarong men vi fick ha våra egna byxor och skor. Sedan följde hon oss in på avdelningen som var en hjärtintensiv.

Positiva tankar;

  • Det var nyttigt att se skillnaden i vården från olika länder i sitt framtida yrkesliv och känner tacksamhet för den svenska sjukvården.
  • Vi fick se väldigt kritiskt sjuka patienter som var exemplevis i respirator, behövde defibrilleras och var nedsövda.
  • Sjuksköterskorna och läkarna hade ett otroligt bra teamwork. Om sjuksköterskorna inte hann något t.ex. blodprover, så tog läkaren dem.
  • Dom utförde undersökningar och ingrepp på plats i avdelningen t.ex. röntgen, inläggning av CVK, sätta pleuradrän m.m. Detta gjorde att vi fick se många tekniska moment. Både läkare och sjuksköterskor är så otroligt kunniga inom många områden!
  • Dom jobbar så hårt och är otroligt snabba i sitt arbete, så imponerande!

Mindre positiva tankar samt skillnader mot Sveriges sjukvård;

  • Den ekonomiska krisen som Grekland har speglade sig på avdelningen. De hade exempelvis inga nålar med stickskydd, inga riktiga material för blodprov, de var väldigt snåla med inkontinensskydd samt har inga patientkläder.
  • Vi upplevde att de inte var så duktiga med integritet. Många patienter var helt nakna och det var dörrar av glas ut mot “receptionen” vilket gjorde att anhöriga m.m. såg rakt in till de andra patienterna.
  • Vi upplevde att de basala hygienrutinerna var väldigt mycket sämre än i Sverige. Dels att sjukvårdspersonalen exempelvis kunde ha lösnaglar, smycken, utsläppt hår, privata kläder som t.ex. bussarong och jeans m.m. Personalen använde sällan förkläden i patientnära kontakt och kunde även sätta sig i patientsängarna under diverse undersökningar.
  • Det var en märkbart stressig miljö. De har inga undersköterskor vilket förklarar en hel del och vi har stor förståelse för att personalen inte hade tid att visa och förklara grejer för oss.
  • De dokumenterar och skriver alla journaler på papper.

Vi är verkligen så otroligt tacksamma för denna upplevelsen samt möjligheten och rekommenderar verkligen alla att göra detsamma. Vi skulle även rekommendera att passa på att resa runt i Grekland i samband med fältstudien, men vi tyckte även att en veckas fältstudie är tillräckligt.

 

Vi gjorde även en instagram där ni kan få se mer från vår resa; vemigrekland.

Tack för oss och tveka inte att höra av er om ni har några frågor!

vm222hm@student.lnu.se

es225kr@student.lnu.se

 

Nurses in Portugal 2023!

2023-03-15

Blogg –  Portugal

Vi bokade flygbiljetter och boende ca 1 månad innan vår resa till Portugal. Boendet och flyg fick vi kolla upp själva och hitta de bästa alternativen, det är bra om man kollar det lite innan då det kostar mindre. Vi hittade en lägenhet mitt i centrum i Beja, den var lagom stor med fint badrum, kök, vardagsrum med tv (Netflix finns), stort sovrum med dubbelsäng, tvättmaskin samt diskmaskin Casa Calmaria Beja med frukost (5296 kr för 1 vecka). I närområdet fanns det mataffärer och restauranger. Vi bokade flygbiljetter ca 4 veckor innan avresan och det kostade oss 2581/pers (totalt 5162). Resdagen var på lördag kl.05:50 på morgonen därför valde vi att åka ner till Köpenhamn redan på fredag kväll då vi tog sista tåget Växjö kl.21:11 → 23:34 framme i Köpenhamn, tågbiljetter kostade 307kr/ pers. Flygplatsen var väldigt lugn och nästan helt tom så vi hittade en bra plats att spendera natten på och kollade på youtube medan vi väntade på vårt flyg. Vi hade inga incheckade bagage utan endast det som ingick i våra flygbiljetter vilket var 10 kg handbagage och 2 kg ryggsäck, eftersom vi skulle ditt endast 10 dagar så det räckte för oss. Flyget avgick 05:50 svenska tid och vi var framme 08:40, det är 1 timmes tidsskillnad i Portugal. Sedan tog vi metro från flygplatsen till Lissabons tågstation där vi tog tåg mot Beja som kostade 11 euro/person.

Tips på restauranger i Beja: Sushi – Boshi Do, burgare – Hamburgueria da Avenida. Tips på mataffär – Pingo Doce, tips på klubb – Country.
Tips på sightseeing i Beja – City Park Beja, Beja Castle och massa annat

När ni kommer dit och träffar de som är ansvariga för international students kommer ni få inbjudan till Whatsapp gruppchatt där ni kan chatta/träffa andra Erasmus studenter. Vi har träffat massa underbara människor och umgåtts med de under tiden vi var i Beja!

Vi har oftast lagat mat hemma och spenderat ca 4000–5000 på mat och dryck tillsammans.

I slutet av veckan, när vi blev klara med vårt fältstudie tog vi en trip till Lissabon i 3 dagar. Vi tog buss från Beja till Lissabon som kostade 292kr (tillsammans). Flyg till Köpenhamn åkte 7:50 och vi var framme runt kl 12 (tänk på tidsskillnaden). Sedan tog vi tåg hem mot Växjö som kostade igen 307kr/pers.

Vi rekommenderar att ni besöker Beja, Portugal! Jättefint, roligt och lärorikt upplevelse!!

 

//Nadja & Nashtiman

Fältstudier i Grekland 3 veckor

2023-03-09

Hemkomna från 3 veckor i Aten

 

Hej! Vi heter Ebba och Denise och har varit i Aten i 3 veckor. Vi tänkte nu berätta lite om vår resa. Vi åkte i kursen “Smärta ur ett livsvärldsperspektiv” och hade fältstudier på en hjärtintensivvårdsavdelning i en vecka.

 

Inför veckan på sjukhuset möttes vi upp av en koordinator från universitetet, som gav oss labbrockar och följde oss till avdelningen på sjukhuset. Inför vår fältstudievecka krävdes det ett rapid covidtest som kunde utföras på ett apotek mitt emot sjukhuset. När vi kom till avdelningen mötte en huvudhandledare för studenter upp oss och visade oss avdelningen. Alla var väldigt välkomnande, bortsett från att kommunikationen sviktade på grund av bristfällig språkkunskap i engelska från deras sida. På avdelningen fick vi se mycket vårdtekniska moment såsom ultraljud av hjärta, röntgen, CVK-inläggning som gjordes på plats och avlägsnande av intubering. På avdelningen visade det sig att de inte hade undersköterskor utan endast sjuksköterskor som hade hand om hela omvårdnaden kring patienterna. Med tanke på att sjuksköterskorna hade en hög arbetsbelastning, så uppfattade vi det som att de inte hade tid att tillämpa ett personcentrerat förhållningssätt i sin yrkesroll. Vi uppmärksammade stora skillnader i verksamheten i förhållande till svensk sjukvård, bland annat att man skriver journalanteckningar på papper och att man inte har en officiell lunchrast utan äter när man har möjlighet. 

 

I och med att vi åkte i kursen “smärta ur ett livsvärldsperspektiv” så observerade vi smärtvården på avdelningen. Vi uppfattade det som att många av de inneliggande patienterna upplevde smärta, men att smärta mer sågs tillhöra vårdtiden i jämförelse med Sverige där man utgår ifrån att ingen ska uppleva smärta varken socialt, fysiskt, psykiskt eller existentiellt. Vi såg däremot att vissa patienter med svår smärta fick smärtlindring i form av smärtmedicin men inga andra alternativa behandlingsmetoder. Vi uppmärksammade inte heller smärtanalyser eller uppföljning av de valda smärtlindrande behandlingsmetoderna. 

 

Efter att fältstudierna hade tagit slut mötte vi upp koordinatorn från universitetet igen för att lämna tillbaka labbrockarna och samtala med en annan koordinator om vår vistelse. De var mycket trevliga och erbjöd sig att hjälpa till vid frågor och funderingar under vår vistelse i Aten. 

 

I stort tycker vi att fältstudierna var mycket givande och lärorika. Vi fick perspektiv på sjukvård genom våra fältstudier som har bidragit till att vi numera ser mer positivt på svensk sjukvård och sjuksköterska som yrkesprofession i Sverige. Vi rekommenderar alla som har möjlighet att åka på fältstudier utomlands, då det ger användbara erfarenheter på sjukvård i andra länder, som du med fördel kan ta med dig i din yrkesprofession som sjuksköterska i Sverige. Och med andra länder menar vi då givetvis i Grekland – eftersom Grekland är ett fantastiskt land med vänliga människor, härligt klimat och god mat. Och Aten som är en underbar stad som vi verkligen rekommenderar alla att besöka – på fältstudier eller för nöjes skull! 

 

Med vänliga hälsningar

 

Ebba Liljekvist – el224rc@student.lnu.se

Denise Johansson – dj222mb@student.lnu.se 

Hemkomna från två veckors fältstudier i Aten!

2022-09-16

Tjena tjena!

Första veckan har vi spenderat på TOMY som är en verksamhet som den svenska vårdcentralen och som vi har förstått det på personalen finansieras av EU som ett projekt för bättre välfärd och minskade vårdköer i Grekland. Tyvärr fick vi bara se två stycken patientmöten under veckan, däremot var personalen på plats väldigt inspirerande och engagerad när de berättade för oss om både deras egen verksamhet men även om hur sjukvården i Aten ser ut överlag! Vi har lagt märke till väldigt många skillnader mellan grekisk och svensk sjukvård än så länge, bland annat journalföring. Sjuksköterskorna på TOMY berättade att det finns ett journalsystem för läkare men inte som sjuksköterskorna har fått tillgång till, så de har istället skapats och excel-dokument som de manuellt skriver i varje patient i med bland annat namn, besöksorsak och hälsohistoria. Dessutom har sjukhusen sitt eget journalsystem i form av pappersjournal så läkarna på TOMY kan inte se om de vårdats på sjukhuset och är varför. Dock måste vi säga att det verkligen får detta att fungera väldigt bra med de förutsättningar som finns och har en extremt positiv inställning! I början av veckan fick vi även besöka ett dagcenter för äldre, KIFI Zografou. Här kan de äldre både socialisera sig, spela spel, träna “hjärngympa” samt få hjälp med sina fysiska besvär. Besökarna som kommer är äldre personer med fysiska funktionsnedsättningar eller demens. 

Andra veckan  spenderades på sjukhuset Laiko på hjärtintensiven! Ingen av oss har tidigare jobbat med varken hjärt- eller intensivvårdspatienter så det var väldigt spännande och lärorikt. Det första vi la märke till var det otroliga samarbetet mellan sjuksköterskorna och läkarna! Då avdelningen inte hade några undersköterskor fick sjuksköterskorna även det ansvar som undersköterskan i vanliga fall har, detta kunde leda till att sjuksköterskan inte hann med sina ordinarie arbetsuppgifter men då såg läkarna till att backa upp. Under vår tid på avdelningen såg alla till att vi fick se så mycket som möjligt, läkarna tog till och med sin rond på engelska för att vi skulle hänga med! Vi fick se bland annat angiografi, extubering, insättning av CVK samt ekokardiografi. Det var en väldigt lärorik och roliga vecka som vi kommer ta med oss mycket ifrån!

Från “receptionen” på avdelningen som fungerade som både receptionsdisk och personalrum

Vart har vi bott?
Vi har bott i ett område ungefär två km utanför centrum som heter Pangrati, lägenheten vi hyrde var minst sagt lyxig för två studenter då vi fick varsitt sovrum med varsitt badrum! Vi hade även tvättmaskin och balkong. Vi har för det mesta tagit oss fram till fots och därmed snittat 15000 steg om dagen, mest för vi tyckte det kändes lite knepigt med kollektivtrafiken då det inte fanns någon fungerande app eller hemsida där man kunde se tider eller köpa biljetter. Efter några dagar märkte vi dock att man kunde se tidtabellen på google maps vilket är ett stort tips till alla som vill dit!


Här har ni en liten tjuvkik på lägenheten!


Gatan vi bodde på

Vad har vi mer gjort då?
Under dessa två veckor har vi inte bara haft fältstudier utan även hunnit turista en hel del!


Akropolis


Herodes-teatern


Akropolis museum


Penarrubia beach, hit åkte vi så fort vi fick chansen! Tog ungefär 40 min med buss från vårt kvarter.


Båda bilderna är utsikt från Lycabettus!

Hoppas detta inlägg inspirerade någon till att också söka fältstudier i detta fantastiska land, vi kan verkligen rekommendera det både för att få nya perspektiv och utvecklas inom professionen samtidigt som man har svinroligt!

/Carro och Saga
SSK T5 Kalmar