Fuzhou – Infusioner och antibiotikahantering

10:23 by sjukskoterskor

Tjohoo!

Nu börjar praktikdagarna gå mot sitt slut, men vi har fortfarande lite kvar att se i kommunen. Imorgon ska vi på fler hembesök, vilket vi tycker är väldigt kul, eftersom det är så spännande att se hur de bor och lever här i kina. Vi slutar aldrig förvånas över skillnaderna men ibland också likheterna mellan Sverige och Kina. Men mer om hembesök imorgon.

Idag spenderade vi större delen av dagen i infusionsrummet på sjukhuset. Infusionsrummet ser ungefär ut som ett väntrum fast med droppställningar vid varje stol. I kina ges nästan all medicin genom infusion och på både sjukhuset och kommunsjukhuset kan man komma och få sin infusion och sedan går man hem. För att kunna få en infusion behöver man först ett recept från läkarn, sedan går patienten till apoteket för att hämta ut medicinen och tar sedan med det till sjuksköterskan som sedan bereder infusionen. Under tiden får patienten sitta i infusionsrummet och får en värmekudde att värma händerna på. Sedan får patienten infusionen och sjuksköterskan kontrolleran efter en tid hur patienten reagerar på läkemedlet. De största skillnaderna från Sverige är att de inte använder sig av pvk:er när bara infusionen ska ges en gång, utan patienten har nålen i venen under hela tiden som infusionen ges. En annan sak som skiljer sig var att nålen och droppslangen satt ihop från början, så de fanns ingen möjlighet att spola nålen för att se så att den satt rätt innan infusionen startades.

Vi fick även blanda antibiotika i läkemedelsrummet. Det var en väldig skillnad på antibiotikahanteringen här i Kina och i Sverige. De hade tex inga handskar på sig när de blandade, inget underlägg på bordet och slangarna slängdes sedan bland de vanliga avfallet. Som tur var hade vi med oss egna handskar så vi blandade också lite antibiotika och Förklarade hur v har fått lära oss hantera antibiotika.

I övrigt spenderas största delen av dagarna med att planera in all mat som vi MÅSTE äta innan vi åker härifrån. Det hade ju varit tråkigt om man missar att äta något för sista gången!

IMG-20160322-WA0003

IMG-20160322-WA0006

Infusioner på gång!

Snart ses vi// Annsofie, Sofie och Rebecca

Comments are closed.