Fuzhou – En dag på rehabkliniken och en solig dag i parken.

14:58 by sjukskoterskor

Vi var på Rehabkliniken igår, fredag. Våra ergonomilärare hade svimmat om de varit med oss, kan vi lova! På Linnéuniversitet så lär vi oss om hur man ska arbeta ergonomiskt och använda hjälpmedel osv för att underlätta för både patienten och personalen; det ska vara både tryggt för patienten och ergonomiskt för personalen.

Vi kan ju börja med att berätta att i Kina så är det mycket familjemedlemmar som främst tar hand om patienterna. De tvättar dem, hjälper dem på toaletten, fixar mat åt dem osv. Inne på rehab var det fullt ös, massor av folk, en blandning av läkare, sjuksköterskor och anhöriga. Och vad vi nu menar med att det är oergonomiskt så kan vi berätta, att om en patient skulle från sängen till rullstolen, så bar en släkting dem. Vi såg en kvinna bära på sin mamma, från ena sidan av rummet till en säng på andra sidan. De båda kvinnorna var ungefär lika stora, och vi såg hur mamman började glida ur kvinnans famn medan hon rusade genom rummet. Bredvid den sängen hon skulle till sitter det två stycken läkare eller sjuksköterskor och bara glor på medan kvinnan nästan tappar sin mamma, huvudet först, ner i golvet, men lyckas precis få ner henne på sängen (eller britsen) och sedan bökar runt för att få sin mamma i en ok ställning Men avdelningen var väldigt bra annars, varje patient hade en sjukgymnast vars vid sin sida. De hade väldigt intressanta metoder och vi fick även själva prova på lite saker. T.ex. fick Sofie och Rebecca prova på TENS – plattor på armen och halsen. Annsofie fick prova en sak som slår på ryggen för att stimulera lungorna.

Huvudsjuksköterskan på avdelningen och de studenter som vi gick med var väldigt nyfikna på hur vi har det i Sverige. Så vi satt i ungefär en timme och berättade om alla hjälpmedel vi har, undersköterskornas jobb, vad en sjuksköterska gör osv. Det ar väldigt lärorikt och intressant. De hade många frågor till oss om vården i Sverige och vi frågade dem en massa.

Idag, lördag, har vi strosat runt på upptäcktsfärd i stan. Det är en väldigt stor stad! Vi hoppade in i en taxi för att ta oss till en park, som låg bredvid floden. Där promenerade vi och satte oss och käkade lunch och blev solbrända. Vi besökte även “Iland of Love”, en liten ö som ligger mitt i floden under en av de stora broarna som korsar vattnet. Det var en mysig liten park för bara fotgängare. Vi köpte varsin glaserade Havthorn pinnar och vandrade över den lilla bron till ön och gick ett varv. Det spelades harmonisk musik ur högtalare, hängde röda lantern i buskar och träd och det var grönt och fint. En liten oas mitt i staden. Det blev även ett varv på en stor marknad som vi hittade.

IMG_1639_PS

I fredags blev vi bjudna på lunch av vår students engelska lärare.

IMG_1655_PS

Han guidade oss runt i ett tempel. (Skönt med 2 h långa raster!)

IMG_1662_PS

IMG_1667_PS

IMG_1680

“The white tower”, som man ska gå tre varv runt för att få tur i tre år.

e1fd3af8-4e2c-4e54-81fb-6c6470a7fcb8

Här har vi Sjuksköterskorna på Rehab!

Asx3SJvoTwo9p78NTTe9gkdUett0zt5OYw14WZoIxFAL

Rebecca får prova TENS på halsen.

49ae60d8-878b-476f-8000-2ee060c20c3a

Det fick även Sofie göra.

12720f17-5705-4ec0-8b67-fb70540c569b

Annsofie provar någon slags resmaskin, där en patient som inte riktigt orkar stå på sina ben blir fastspänd och hissas upp i stående ställning en stund. Detta görs innan de börjar stå och gå träna.

DSC_0256

Två glada små barn med sin mamma på moped.

DSC_0221

Här säljs det både glaserade Havtorn, jordgubbar och andra bär.

DSC_0175

På promenad längst flodkanten i solen.

DSC_0163

12524182-4e26-4110-b2fb-7bf52a891a1c

 

DSC_0203

DSC_0271

En liten del av den röriga marknaden som besöktes.

 

Många kramar från Soliga och varma Kina!

Rebecca, Annsofie och Sofie

 

Comments are closed.