Tyfon och besök på neonatal

10:03 by sjukskoterskor

Halli hallå!

Vi fick under gårdagen flertalet sms där folk undrade om vi var okej då det dragit in en orkan över Kina. Detta var något vi helt missat men vi gick då in och läste om det på nyheterna och förstod att det var ganska allvarligt. Många dödsfall och förödande konsekvenser i bland annat Filippinerna där den var först. Vi hade noterat att det var starkare vindar här i Wenzhou, men inte mer än så. Tydligen ska tyfonen som heter Mangkhut ha dragit in över bland annat Hong Kong, vilket Karolina och Cecilia ska till senare under veckan. Det verkar dock som att tyfonen dragit vidare och det ska nu vara lugnare. Vi är glada att vi inte var där nu utan att vi ska vara här i Wenzhou några dagar till.

Idag har vi iallafall varit på 2nd Affiliated Hospital som ligger i Wenzhou city och dit tog det över en timme att åka med buss. Det har varit en spännande och lärorik dag. Vi besökte sjukhusets barn-och neonatalavdelning (förtidigt födda barn). Vi fick bland annat möta barn som är hjärtsjuka och som har opererats för detta. Vi fick lyssna på deras hjärtan och höra hur både sjuka och friska hjärtan låter. Sedan fick vi en rundtur på neonatal och fick se många pyttesmå bebisar. De största skillnaderna från Sverige är att här får föräldrarna inte vara med sina bebisar, utan får endast komma på besök 3 timmar 2 dagar i veckan. Ytterligare att i Kina tar en sjuksköterska hand om cirka 10-12 förtidigt födda bebisar medan vi i Sverige ofta har en sjuksköterska för ett barn. Här fanns inte de resurserna och sjuksköterskorna på avdelningen här beskrev att de är väldigt stressigt och mycket att göra.

Inte så dålig utsikt från personalrummet på neonatalavdelningen.

// Karolina, Cecilia, Hanna och Alma

Comments are closed.