Sjuksköterskestudenter utomlands

läs och låt dig inspireras

Vår tid i Kuopio, Finland

Postat den 1st March, 2023, 14:01 av sjukskoterskor

Vi har varit på två veckors fältstudier i Kuopio, Finland med nordplus där vi spenderat vår tid på Savonia univertity of applied science.

Första veckan

Måndagen började med en föreläsning om Finland och om univeritetets sjuksköterskeutbildning. Vi jämförde och diskuterade skillnader och likheter på programmens uppbyggnad tillsammans med två internationella studenter från Mozambique. Därefter gick vi en rundvandring på universitet och resterande delen av veckan spenderade vi på Salvonias KTC. 

Savonias KTC var betydligt större än vårt i Kalmar. Hela träningcentret var uppbyggt för att utföra simuleringar, vilket var  huvudfokuset i deras utbildning. Simuleringarna utfördes kontinuerligt under utbildningen i olika senarion, till exempel på sjukhusavdelning, akutrum och i hem miljö. Det fanns även rekvesita, där peruker, utklädnad, alkohol och mat skulle göra simuleringarna så verkliga som möjligt. Simuleringar utfördes på olika dockor vilket gjorde att de fick träna på patienter i alla åldrar, från spädbarn till vuxna. 

Vi fick delta på en simulation tillsammans med en sjuksöterskeklass som studerade på engelska. Studenterna fick träna på olika akutsituationer där de gick in två och två i ett akutrum för att sedan utföra ABCDE. Vi andra som inte var inne i akutrummet fick sitta i rummet itill och se studenternas moment live på skärmar. Efter varje moment träffades alla tillsammans med läraren och diskuterade hur momentet gått. Vi fick även senare i veckan träna på S-HLR tillsammans med samma klass. 

Under veckan fick vi även delta på en svenska lektion med distrikssjuksköterskestudenter. Vi preseterade lite kort om Kalmar och om vår sjuksköterskeutbildningen. Vi satt sen i mindre grupper och pratade om olika saker som skola, lön, psykisk ohälsa och om studentlivet. Lektionen gjorde att vi fick träffa studenter som kunde ge oss tips på aktiviteter att göra under vår tid i Finland, den gav även studenterna en chans att få använda sina svenskkunskaper. 

Första veckans reflektioner: En kombinationen mellan Kalmars sjuksköterskeutbilngen och Savonias hade varit den ultimata utbidlningen. Detta för att Salvonia Univeriset övar mer i form av simuleringar vilket skapar en helhet, medan vi i Kalmar fokuserar mer på enskilda moment som skapar trygghet. 

Andra veckan

Andra vecka spenderades på Wellness Center, deras motsvarighet till Hälsomottagningen i Kalmar. På Wellness Center samarbetar olika professioner som sjuksköterskestudenter, fysioterapeutstudenter, socionomstudenter och ekonomisstudenter. Moment som utfördes var bland annat vattengympa för äldre med diabetes, dans och andra sociala aktiviteter men även hembesök. Privat personer fick betala för att komma till skolan för att bland annat utföra cykeltest och kroppsundersökningar som till exempel fett och muskelmassa, längd och vikt osv…  De undersökningar som gjordes på plats i skolan är likt de undersökningar vi utför i Kalmar, däremot var savonias utrustning bättre och mer mordern. Ett exempel på detta är deras cykeltest som gav ett träningschema anpassat till individen. 

Vi fick delta på vattengympan för äldre med diabetes. Detta gjorde vi tillsammans med två fysioteraputsstudenter som själva hade fått skapa ett träningsprogram och välja musiken, det fanns flera ABBA låtar med på listan. Vi fick även delta på en “Wellness day” för lärare. Det var fyra stationer med olika moment: avslappning, ergonomi, rörelse och gym. Övningarna var utmanande och lärorika även för oss. Vi fick även chansen att testa cykeltestet. Det sista vi fick göra på Wellness center var att delta på kroppsundersökningar på ett fotbollslag, tyvärr var detta mer för fysioterapueter vilket kanske inte helt gynnar vår utbildning. 

Veckans reflektioner: majoriteten av aktiviterna var endast på finska vilket gjorde det lite svårt för oss att förstå. Många studenter var dock väldigt snälla och översatte och förklarade många aktiviteter för oss på engelska. 

Vart har vi bott?

Vi bodde i en lägenhet på trettonde våningen precis vid tågstationen, detta innebar en fantastisk utsikt över Kuopio. Detta innebar dock en 45 min promenad till skolan varje dag, men det var en fin vandring bestående av mycket snö och vackra granar. 

Vad vi gjort utanför plugget

Vi har försökt att utforska den finska kulturen genom kallbad och bastande. 

Vi gick på musuem och försökte titta in i domkyrkan. Vi hittade många nya saker på K-market som vi testade på. Och sen testade vi även på utelivet. 

I koupio spenderar familjer tid i hamnen där de åker skidor och skridskor på sjön. Där passade vi på att njuta av varm choklad och korv utan bröd, tyvärr fick vi inte till ett eget varv med skidorna på sjön.

Vi besökte även det 75 meter höga utsiktstornet i Koupio, Pujiotower. Vi provade även trationella finska bakelser, Runebergstårta.

Med vänliga hälsningar, Ornella, Alice & Agnes

Det här inlägget postades den March 1st, 2023, 14:01 och fylls under Alla inlägg Finland

Comments are closed.