Sjuksköterskestudenter utomlands

läs och låt dig inspireras

Fältstudier i Grekland 3 veckor

Postat den 9th March, 2023, 18:05 av sjukskoterskor

Hemkomna från 3 veckor i Aten

 

Hej! Vi heter Ebba och Denise och har varit i Aten i 3 veckor. Vi tänkte nu berätta lite om vår resa. Vi åkte i kursen “Smärta ur ett livsvärldsperspektiv” och hade fältstudier på en hjärtintensivvårdsavdelning i en vecka.

 

Inför veckan på sjukhuset möttes vi upp av en koordinator från universitetet, som gav oss labbrockar och följde oss till avdelningen på sjukhuset. Inför vår fältstudievecka krävdes det ett rapid covidtest som kunde utföras på ett apotek mitt emot sjukhuset. När vi kom till avdelningen mötte en huvudhandledare för studenter upp oss och visade oss avdelningen. Alla var väldigt välkomnande, bortsett från att kommunikationen sviktade på grund av bristfällig språkkunskap i engelska från deras sida. På avdelningen fick vi se mycket vårdtekniska moment såsom ultraljud av hjärta, röntgen, CVK-inläggning som gjordes på plats och avlägsnande av intubering. På avdelningen visade det sig att de inte hade undersköterskor utan endast sjuksköterskor som hade hand om hela omvårdnaden kring patienterna. Med tanke på att sjuksköterskorna hade en hög arbetsbelastning, så uppfattade vi det som att de inte hade tid att tillämpa ett personcentrerat förhållningssätt i sin yrkesroll. Vi uppmärksammade stora skillnader i verksamheten i förhållande till svensk sjukvård, bland annat att man skriver journalanteckningar på papper och att man inte har en officiell lunchrast utan äter när man har möjlighet. 

 

I och med att vi åkte i kursen “smärta ur ett livsvärldsperspektiv” så observerade vi smärtvården på avdelningen. Vi uppfattade det som att många av de inneliggande patienterna upplevde smärta, men att smärta mer sågs tillhöra vårdtiden i jämförelse med Sverige där man utgår ifrån att ingen ska uppleva smärta varken socialt, fysiskt, psykiskt eller existentiellt. Vi såg däremot att vissa patienter med svår smärta fick smärtlindring i form av smärtmedicin men inga andra alternativa behandlingsmetoder. Vi uppmärksammade inte heller smärtanalyser eller uppföljning av de valda smärtlindrande behandlingsmetoderna. 

 

Efter att fältstudierna hade tagit slut mötte vi upp koordinatorn från universitetet igen för att lämna tillbaka labbrockarna och samtala med en annan koordinator om vår vistelse. De var mycket trevliga och erbjöd sig att hjälpa till vid frågor och funderingar under vår vistelse i Aten. 

 

I stort tycker vi att fältstudierna var mycket givande och lärorika. Vi fick perspektiv på sjukvård genom våra fältstudier som har bidragit till att vi numera ser mer positivt på svensk sjukvård och sjuksköterska som yrkesprofession i Sverige. Vi rekommenderar alla som har möjlighet att åka på fältstudier utomlands, då det ger användbara erfarenheter på sjukvård i andra länder, som du med fördel kan ta med dig i din yrkesprofession som sjuksköterska i Sverige. Och med andra länder menar vi då givetvis i Grekland – eftersom Grekland är ett fantastiskt land med vänliga människor, härligt klimat och god mat. Och Aten som är en underbar stad som vi verkligen rekommenderar alla att besöka – på fältstudier eller för nöjes skull! 

 

Med vänliga hälsningar

 

Ebba Liljekvist – el224rc@student.lnu.se

Denise Johansson – dj222mb@student.lnu.se 

Det här inlägget postades den March 9th, 2023, 18:05 och fylls under Alla inlägg europa Grekland

Comments are closed.