Fuzhou Dag 3, Sjukhuset

12:20 by sjukskoterskor

Allt i Kina är jättespännande och vi har det väldigt bra!

Då var det måndag! Och med måndag kommer första dagen på vår fem veckor långa praktik här i Kina!

Vi började dagen med att vandra mot sjukhuset, vi mötte upp Terry på vägen och hon visade oss upp till våning 9, sjuksköterskeenheten. Där fick vi varsin kopp varmt te och fick en presentation av sjukhuset och information om våra 2 första veckor som kommer spenderas på det här sjukhuset. Vi fick även varsin vit rock, typ en läkarrock, som vi ska ha över våra vanliga kläder. Därefter fick en sjuksköterskestudent, Lolo, guida oss runt på några av sjukhusets många avdelningar. Sjukhuset är stort! 23 våningar, varav de tre översta är VIP, för viktiga ledare osv. Dit upp fick vi inte gå och titta.

Halv tolv släppte de oss för lunch, de hjälpte oss först att skaffa varsitt matkort så att vi kan äta lunch på sjukhuset varje dag. Sen fick vi komma tillbaka halv tre.
Efter lunch kom vi tillbaka, och då tog Lolo med oss till Akupunkturavdelningen. Här inne låg det en man med nålar i armen och smärtbehandlades. Det var även kopplat el till dessa nålar. Läkaren här inne var jättetrevlig och glad, och visade oss gärna olika sorters nålar och annat man kan göra. Hans engelska var inte så bra, men Lolo översatte så bra hon kunde. Efter att patienten hade avslutat sin behandling fick Sofie en kopp fastsugen på armen medan Annsofie fick koppingbehandling över halva ryggen. Doktorn frågade såklart om det var ok med oss. Så nu har Annsofie blåmärken över hela ryggen!

Sjukhuset i Kina är väldigt olikt Sverige. Den första upplevelsen när vi kom in i entren var som att kliva in på en tågstation, det var folk överallt, de köade för att komma fram till olika betalningsluckor, det bars runt på skrikande barn och folk låg i sängar i korridorerna och rummen var fyllda med patienter och anhöriga. Medicinrummen som annars är låsta i Sverige stod med dörren på vid gavel.

Vi fick besöka barnavdelningen som delades med plastkirurgin, vilket vi tyckte var lite lustigt. Och mitt i allt detta kaos av sjuka människor och deras anhöriga låg en mysig liten vårdcentral med en lugn innerträdgård och en stor avdelning för kvinnor som fött barn. I Kina får kvinnorna vila på en avdelning i 30 dagar innan de åker hem med sin lilla bebis.

Här kommer lite bilder. Vi frågade om det var ok att vi fotograderade.

IMG_1584

IMG_1589

IMG_1598

IMG_1599

 

Annsofie får prova på Kopping.

IMG_1603

Akupunktur rummet.

IMG_1605

Här i slängde man nålarna när man var färdig med dem.

IMG_1612

IMG_1607

 

Rebecca, Sofie och Annsofie! 

One Response to “Fuzhou Dag 3, Sjukhuset”

  1. judychow says:

    Fråga gärna läkare eller sjuksköterskor där borta vad kan de Kinesiska kvinnorna som fött barn få eller inte få att göra eller äta de första 30 dagar….och varför? Och berättar hur man gör i Sverige…