Hembesök och ett vandrande ZOO i Wenzhou

16:00 by sjukskoterskor

Nihao!

Nu har vi haft vår första riktiga dag på praktiken på den lokala vårdcentralen. Dagen började med att vi fick information kring hur mödravården i Kina är organiserad och lite allmänt om graviditet och förlossning. Informationen man samlade in om de blivande mammorna är i stort sätt samma som i Sverige, såsom blodtryck, blodgrupp och tidigare sjukdomar. Något vi inte kontrollerar i Sverige är dock ras, något man gör i Kina enligt vår tolk, tydligen finns det 56 olika raser i Kina. Alla som blir gravida i Kina får gå fyra gånger gratis till mödravården och göra kontroller innan barnet är fött (ultraljud och vikt exempelvis). Här är det olagligt att ta reda på vilket kön bebisen har. Detta eftersom många familjer helst vill ha en pojke. En pojke kan bättre försörja familjen eftersom att han tjänar mer pengar och ingen hemgift behöver betalas när pojken gifter sig. Från och med i år har det blivit tillåtet att skaffa fler än ett barn i Kina. Nu får man istället skaffa två. Anledningen till att detta har ändrats är att det blev en stor press och stress på det enda barnet tidigare att ensamt försörja och ta hand om sina föräldrar.
När det är det är dags för förlossningen så åker man in till sjukhuset för att föda. Mannen är ofta inte med vid förlossningen utan väntar utanför med övriga släkten. Sedan stannar mamman och bebisen på sjukhuset i ungefär en vecka. När de kommit hem får de inte lämna hemmet på en månad, utan ska ligga ner och vila och ta igen sig. Därefter får man 3 månaders mammaledighet innan man måste börja jobba igen. Då skaffar de flesta en babysitter eller låter en släkting ta hand om barnet. Arbetsgivaren kan om de vill låta mamman arbeta enbart dag i ett år efter förlossningen, så att hon kan vara hemma på kvällar och nätter.

Eftermiddagen spenderades på hembesök med BVC (barnavårdscentralen). Vi var hemma hos två mammor som hade fått barn för 1 månad sen. Det var en fattig del av staden vi besökte, det fanns ingen värme inomhus och knappt elektricitet. Allt som fanns i rummet var en säng och under den låg hela familjens tillhörigheter. Både bebisarna och mammorna mådde dock bra! Vi fick ta blodtrycket på mammorna och sedan vägde man och tog tempen på både mamman och bebisen för att se att allt va bra. Det var en eftermiddag med många intryck och vi kände en oerhörd tacksamhet över att vara födda i Sverige. I den delen av staden vi besökte var det inte vanligt med västerlänningar, vilket gjorde att halva byn pekade och stirrade på oss när vi gick förbi. Vi kände oss som ett vandrande zoo, där vi var djuren.

One Response to “Hembesök och ett vandrande ZOO i Wenzhou”

  1. sjukskoterskor says:

    Ah, va roligt att ni kan prata lite grann kinesiska nu. Ni kommer att lära er hur dörrar kan öppnas för kontakter med lokalbefolkningen med ett par kinesiska meningar.
    Hur är det med Hilda nu? Mår hon bättre nu?