Fuzhou – Hot pots och vårdcentralen
Postat den 2nd March, 2016, 13:20 av sjukskoterskor
Andra veckan på våran utlandspraktik här i Kina spenderas på sjukhusets vårdcentral. Vi har varit med stomisjuksköterskan, som idag visade både oss och patientens familj hur man byter en stomipåse. Det var väldigt likt hur det utförs i Sverige. Påsen byts var tredje dag hos denna patient och familjen får själva betala för alla stomipåsar, som kostar runt 20 kr styck. Mannen var runt 70 år, berättade stomisköterksan innan vi gick in, och orsaken till att han har blivit stomiopererad var för att han har cancer i buken. Detta visste inte mannen om, utan familjen har valt att inte berätta detta för mannen och bett läkaren att inte heller göra det. Vi frågade varför, och fick till svar att det var för att skona den gamle mannen från ångest och rädsla. Familjen ansåg att han var gammal och inte behövde veta. Vår tolk Sherry berättade även att en det har hänt att folk har begått självmord i samband med svåra diagnoser. Mannen såg lyckligt ovetandes ut medan vi alla samlades runt honom för att få en genomgång om hur stomibytet skulle utföras.
På vårdcentralen lägger de om mycket bensår, så vi har även varit med sårsjuksköterskan. De hade ungefär samma bandage som i Sverige, men de används i mindre utsträckning då kostnaden hamnar på patienten och dennes familj. Har patienten inte råd med andra omläggningsbandage så får sjuksköterskan göra det bästa av det som finns; den vanligaste omläggningsmetoden var att lägga på en kompress över såret som de tejpade fast.
Igår kom det in en del patienter som vi tror hade en hälsporre. De hade ont i en punkt i sina hälsar. Mot detta sprutade sjuksköterskan in kortison på det onda stället. Vi frågade om de rekommenderade patienterna till att byta skor osv. Det gjorde de ibland men oftast var det vila som gällde.
Utöver sjukhusdagarna har vi träffat ett par kineser som var på utbytestermin i Växjö i höstas. De tog med oss till ett ställe där vi fick prova på Hotpot fisk, med tofu och en massa andra saker. I Kina får man ofta in maten i en stor gryta eller på en massa tallrikar och så äter man direkt från dem. Man har en liten tallrik att slänga skräp på och en liten skål som man kan lägga maten till att svalna på. Så vi satt fem tjejer och petade runt med våra pinnar i denna fiskrätt. Det var väldigt starkt, men gott. Inte lika starkt som grodan vi åt i tordags förra veckan. Och påtal om groda så tog Sherry med oss till ett ställe vid ett av shoppingmallen, en restaurang som bara serverade groda. Det var gott, men starkt.
Det här inlägget postades den March 2nd, 2016, 13:20 och fylls under Fuzhou