Fuzhou, vårdcentralen och BB

13:29 by sjukskoterskor

Idag började vi dagen med att vara på BB igen och tvätta bebisar. I ett 30 gradigt varmt rum rullades det in ca 20 bebisar i små vagnar, som alla skulle tvättas av. De sov, skrek, kräktes och kissade om vartannat. Vi funderade på hur det skulle vara att få börja alla arbetsdagar med att bada bebisar! Vi fick även besöka avdelningen för förtidigt födda barn.

Större delen av dagen har vi hängt på vårdcentralen. Det fungerar inte alls som hemma i Sverige. Inne på kontoret sitter det en läkare, och i rummet kommer patienterna in, alla på en gång, med sina bekymmer. Läkaren försöker att ta en i taget. T.ex. kom det in ett gäng kvinnor som alla var gravida på det ena eller andra sättet. En kvinna skulle bli undersökt, läkaren bad då henne att lägga sig med bar rumpa bakom ett skynke, medan hon tog emot en annan patient under tiden. Sedan gick läkaren bak bakom skynket och gjorde sin undersökning, utan att direkt prata med patienten, och sedan gick hon tillbaka till sin dator och skrev något. Vi förstår inte riktigt om de har journalerna i datorn, eller om de lappar som patienterna har med sig är deras tidigare journaler. Men inne i rummet råder varken kösystem eller sekretess.

Vi har även funderat kring hygienen på sjukhuset. När vi skulle in på kirurgavdelningen fick vi dra på oss gröna kläder, sätta på oss hår och munskydd och ta på oss ett par tofflor som tvättades och återanvändes av personalen. Det var ingen som bad oss tvätta eller sprita händerna, de gav oss inga handskar eller förkläden att ta på oss och dörren in till själva operationsrummet hade en sensor, så den öppnades så fort någon gick förbi utanför.
När de badade bebisarna imorse var det ingen som använde någon typ av skyddskläder. De badade bebisarna efter varandra, stack dem med sprutor utan att ta på sig handskar osv. Detta gör de även med de vuxna patienterna. Vi blev rekommenderade av våra lärare att ta med os egna handskar från skolan, vilket varit väldigt bra.

Det var inte förrens vi kom till avdelningen för förtidigt födda barn som personalen faktiskt bad oss tvätta händerna innan vi gick in. Där hade vi även långärmade skyddsrockar, mun och hårskydd.

I brist på bilder från sjukhuset idag lägger vi här upp bilder på:
Rebecca i Väskhimlen!
Sofie i sitt utkammade krullhår (här kan ni även se våra supertrendiga innetofflor som vi införskaffade under en av våra första istidsdagar i lägenheten).
Annsofies Rygg ett par dagar efter koppingen
Dagens lunch (dumplings).

AiVGYgdRSdOjWAsqTRlcn-jTx7BeOMFDpBYpBQDIFo-H

IMG_1567

1f574db4-f190-48da-8282-f463537bc1e5

57724809-b7ed-4281-9abb-5b7aa7d6b492

 

4 Responses to “Fuzhou, vårdcentralen och BB”

 1. Håkan says:

  Liebe Krankenschwester!
  Don´t forget to mention that you are from the same country as “Lau-Wha”. This is the chinese name of J-O Waldner and it means “the ever green tree”.
  J-O Waldner is the best table-tennis player ever and you will be proud that every chinese know who you mean.

 2. sjukskoterskor says:

  Det undrar jag också….

 3. Ulrika Höwing says:

  Hur kan man vara gravid på det ena eller andra sättet? Finns det fler än ett?

 4. judychow says:

  Sekretess är en okänd fenomen i vården i Kina. Kanske det är något ni kan hjälpa dem att reflektera om…

  Ni ska komma ihåg när ni shoppar, över 23 kg ska ni betala extra för bagage….