Vi utvecklar universitetsstäderna tillsammans

Postat den 14th oktober, 2019, 14:35 av Peter Aronsson

2019-10-14

I fredags deltog jag i en workshop om universitetsstaden Växjö på Videum. Kommun, region, näringsliv och civilsamhälle arbetade tillsammans med universitetet kring en vision för hur universitetsstaden Växjö ser ut om 10 år. Hur blir egentligen universitetsstaden ett nav för en inspirerande och hållbar samhällsutveckling?

Det är i hög grad högskole- och universitetsstäder som är draglok för utvecklingen i Sverige. Linnéuniversitetet , ett internationellt universitet i Småland, har redan skapat tillväxt men mycket mer är möjligt att åstadkomma. Det är vår förmåga att samarbeta och tydliggöra platsens alla möjligheter i en global värld som är avgörande för att Linnéuniversitetet ska kunna locka och utveckla de kompetenser som framtiden kräver.

Linnéuniversitetet har lyckan att ha två mycket engagerade städer att samarbeta med. Dels kring Sveriges mesta fullfjädrade campus, dels kring den unikt stadsintegrerade universitetskajen. Växjö och Kalmar är viktiga centralorter för Linnéregionen där även samverkan och verksamhet från Västervik till Markaryd visar på möjligheterna för framtiden.

Det gäller inte bara städerna och kommunerna utan hela regioner. En attraktiv region med rikt kulturutbud och kreativa näringar gör det lättare för universitetet att få kunniga medarbetare och nyfikna studenter. En attraktiv region bidrar med praktik och stimulans så att många fler av våra 33000 studenter årligen hittar och bidrar till en fantastisk framtid i Småland.

Regionen är rik på möjligheter som kan användas ännu starkare när vi utbyter erfarenheter och kunnande.  Tillsammans sätter vi kunskap i rörelse för en hållbar samhällsutveckling.

Det här inlägget postades den oktober 14th, 2019, 14:35 och fylls under blogg

2 svar till “Vi utvecklar universitetsstäderna tillsammans”

  1. Stort tack för intressant läsning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *