Hemsjukvård, konferens & medicinavdelning

14:58 by sjukskoterskor

Halloo!

nu har det ekat tomt ett par dagar här så vi gör en sammanfattning av vad som har hänt sen sist!

I torsdags och fredags var vi med ett gäng studenter och lärare på hemsjukvård här i Baguio. Vi mötte upp studenterna och läraren på skolan första dagen där vi började med att hjälpa studenterna att planera inför ett förbättringsarbete som de ska genomföra under sina veckor i hemsjukvården. Därefter vandrade vi bort till ett center som låg ca 30 minuter bort där vi hade vår samlingspunkt. På centret arbetade några volontärer med folkhälsofrågor som till exempel hygien, motion och kost. Där fanns även ett slags dagis där de passade barn på förmiddagar och eftermiddagar där de lärde barnen att borsta tänderna bland annat. När vi var där vägde de och mätte barnen också. Vågen hade de hängt i ett rep som de hade fäst ett par avklippta jeansshorts som de satte barnen i. Mycket innovativt.

 

På fredagen var vi ute på hembesök i ett ganska fattigt område där vi vägde och mätte barn samt gav A-vitamin i droppform. Det var spännande att få se hur människor bor i en sådan fattig stadsdel där det är väldigt fattigt och de bor i trånga gränder i små stenhus. Här ger vi A-vitamin.

Här är vi med hela gänget:

 

På lördagen skulle vi haft hemsjukvård egentligen men då skulle alla sskstudenter på en konferens som handlade om hur man arbetar som ledare i yrket och hur man utvecklar den rollen. Det var lite svårt för oss att hänga med och förstå allt som sas men det var iallafall kul att träffa lite studenter som vi har lärt känna här!

på kvällen var det avslutningsdag för en blomfestival som har pågått hela veckan som tydligen är höjdpunkten på hela året här. Vi var ute på nattmarknad och åt med några studenter och sen tittade vi på fyrverkerier!

I söndags gick vi upp tidigt på vår lediga dag och gav oss ut på en löptur med några studenter i ett jättehärligt naturområde. Det var en runda på ca 5 km men med den värsta terrängen och uppförsbacken jag sett. Riktigt brant och när man äntligen trodde att den var slut så hade vi bara kommit halvvägs. En runda som vanligtvis tar 25 minuter tog 42..

Efter löprundan unnade vi oss varsin välbehövlig massage och fika.

IDAG måndag har vi befunnit oss på medicinavdelning med ett nytt gäng glada studenter. Vi fick gå med varsin student och observera hur det går till på avdelningen. Vi fick öva i att föra journal, här skriver de allt på papper, ingenting i datorn som vi har i Sverige. Det gör att det blir mycket dubbelarbete och skrivande. Här med dagens och morgondagens studentkollegor!

Imorgon ska vi alltså vara på medicinavdelning igen och då ska vi få ta hand om varsin patient. Ska bli kul!

Godnatt från Baguio!

One Response to “Hemsjukvård, konferens & medicinavdelning”

  1. judychow says:

    Det känns som ni trivs bra i Baguio. Det är mycket att lära sig där borta för en sjuksköterska från Sverige faktiskt.