Nu drar vi på hemsjukvård!

14:29 by sjukskoterskor

Hejhej!

just nu håller vi på att förbereda oss inför 3 dagars community service där vi ska åka till en plats på landet och bo över 2 nätter. Tidigt imorgon bitti åker vi med en jeepny med 10 andra studenter och lärare 3 h från Baguio. Vi har hört att det ska vara väldigt primitiva förhållanden där så kommer troligtvis inte ha tillgång till wi-fi, vatten eller el. Men gamla scouter som vi är tycker vi bara att detta ska bli kul och spännande utmaning!

väl där kommer det bli en hel del vandrande eftersom avstånden mellan husen kan Vara långa. Vi kommer nog att stöta på allt möjligt eftersom dessa människor har långt och svårt att ta sig till närmaste sjukhus. Vi kommer att berätta mer när vi har kommit tillbaka därifrån!

Dessa jeepnys finns överallt här och fungerar som buss/taxi här!

 

idag har vi haft rundtur på barnavdelningen och gyn/förlossning eftersom vi hade önskat det. Vi har båda arbetat på barn/neonatal hemma och var intresserade av att se hur det ser ut här med. Här får patienterna betala för vården, sängplats och medicin. Det finns olika rum som kostar olika mkt på avdelningen, en plats i en flerbäddsal är billigast, men det finns även en “svit” som kostar mest och är ett enskilt, stort och lite lyxigare rum.. Det finns även ett general hospital som är statligt och gratis. Nackdelen med det är att dit kommer väldigt många människor och man sätts in i ett kösystem när man kommer till akuten, så det är alltså inte de mest akuta fallen som får vård först utan det beror på vilken plats i kön du har och detta gäller även om du håller på att föda… Vi har även fått höra att eftersom de har så mkt att göra där så kan vården vara bristfällig och de har ont om resurser. Och vi som tycker att de har ont om resurser på det privata sjukhuset.. Vi ska vara glada över den sjukvård vi har i Sverige och att vi får så mkt gratis. Här kostar en vanlig förlossning på det privata sjukhuset ca 7000 svenska kronor. Stora skillnader!

Lite bilder från idag:

Nu ska vi packa vidare och sova för imorgon bär det av tidigt.

uppdatering kommer när vi kommit tillbaka från landet!

/soffan och emmsan

One Response to “Nu drar vi på hemsjukvård!”

  1. judychow says:

    Det är mycket annorlunda i community nursing i filippinerna jämför med Sverige. Hoppas att ni har många positiva erfarenheter med er hem. Ha det bra.