Sista skoldagen i Wenzhou

13:50 by sjukskoterskor

Dagen har spenderats på 2nd Affiliated Hospital där vi under förmiddagen fick se akupunktur som är en vanlig behandling i Kina mot bland annat smärtor, ansiktsförlamning och andra symtom. Hanna fick till och med testa akupunktur och det var mer eller mindre smärtsamt vid vissa tillfällen. Här i Kina ser man verkligen akupunktur som en fungerande medicinsk behandling och den utförs endast av läkare. Vi fick uppfattningen om att de alltid vill testa akupunktur först, innan de medicinerar. Detta skiljer sig mycket mot Sverige där vi är mer skeptiska mot dessa metoder. Under eftermiddagen fick vi följa med en sjuksköterska som skulle bedöma patienters förmåga att svälja. Hon gjorde sin bedömning genom att låta patienten dricka vätska med tre olika konsistens och sedan lyssnade hon på halsen med stetoskop. Detta görs ju även i Sverige men utförs då istället av logopeder. Sedan fick vi följa med och se hur deras fysioterapeut arbetar och även här fick vi testa på olika behandlingsmetoder. Det var behandlingar med bland annat laser, ultraljudsvågor osv för att behandla smärta, spänningar och för att rehabilitera förlamningar.

Imorgon blir det Hannas och Almas sista dag i Wenzhou och vi har haft en väldigt intressant och lärorik tid här. Vi har blivit väldigt väl omhändertagna av universitets lärare, sjuksköterskor och studenter. Detta är en resa man sent kommer att glömma. Det som varit intressant är att man sett stora skillnader i vården i de olika länderna. Karolina och Cecilia fortsätter sin resa vidare och åker till Hong Kong på torsdag för att turista där några dagar innan det är dags för att åka hem till Sverige igen.

// Karolina, Alma, Cecilia och Hanna

Comments are closed.