Iakttagelser av sjukvården i Wenzhou

18:23 by sjukskoterskor

Hej alla fans!
Vi tänkte att vi skulle ge er en summering av den kinesiska sjukvården, så som vi har upplevt den under våra första fyra veckor här.

 • Allt kostar pengar. Pengar som patient får betala själv, har du försäkring kan det bli billigare. Dock har inte många råd med försäkring. All personal på sjukhuset har fri sjukvård via jobbet. Om patienten inte har råd att betala eller om det är en akutsituation (och patienten inte har har sitt patientkort med sig) får man låna pengar från sjukhuset tills anhöriga anländer. Detta kan leda till att folk blir skuldsatta för resten av sina liv. Här kommer en liten prislista om någon fundera på att söka sjukvård i Kina. PVK – 20 kr (byts var tredje dag i Sverige), CVK – 200 kr, en “basic-operation” – 10 000 kr, hjärtoperationen vi var med på häromdagen – 500 000 kr.
 • Kineser älskar infusioner (dropp). Under våra veckor här har vi inte sett en enda patient svälja ner en tablett. Enligt sjuksköterskorna är detta för att patienterna har större tilltro till droppen än till vanliga tabletter. Varje patient får kanske 4-5 påsar dropp per dag.
 • Det finns inga läkemedel på avdelningen. Dessa levereras från sjukhusets apotek dagligen. Medicinerna är märkta med patientens namn och sjuksköterskorna får sedan sortera upp dem efter vilken tid på dygnet de ska intas.
 • De få patienter som fick medicinen i form av tabletter får dessa i form av Apodos (patientens olika mediciner kommer förpackade i små påsar, där namn, id och tid står). Detta anser vi är mycket smidigt och sparar sjuukt mycket tid. (Detta hade även kunnat besparat oss rädslan från att dela fel under hela vår utbildning…
 • Trots att medicinen kommer levererad och färdigförpackad känner vi att risken för fel är överhängande. Detta eftersom att patienternas läkemedelslistor hänger i taket över sängen. När sjuksköterskorna har gett patienten läkemedlet skriver hon sin signatur på listan. Detta ska även göras på datorn, vilket gör det hela liten förvirrande. Ibland glömmer de signera listan osv.
 • När vi var på akuten fick vi bevittna ytterligare en riskfaktor. Det visade sig att det inte finns några läkemedel på avdelningen (förutom de allra mest akuta). Istället fick patientens anhöriga gå och köpa medicin i takt med att doktorn ordinerade den. De fick även ta en sväng till laboratoriet för att lämna in patientens blodprover. Vi kan bara tänka oss stressen när det är 50 personer före i kön och din anhörig ligger på akuten med svår andnöd.
 • Det finns inga undersköterskor här i Kina utan det är familjemedlemmarna som tar hand om patienten. De tar ledigt från jobbet och bor på sjukhuset tillsammans med patienten. De sköter all personlighygien osv.
 • Ergonomin verkar inte ha hittat till Kina än… Vi har vid ett flertal tillfällen bevittnat när de ska flytta en patienten från en säng till en annan. I Sverige hade det självklara valet varit att höja/sänka sängarna till ungefär samma höjd. Men icke i Kina… Här får patienten istället uppleva frittfall på cirka 50 cm från den ena sängen till den andra (detta oavsett patientens tillstånd – medvetslös/höftfraktur/gravid). Vi påpekade detta men enligt kineserna kunde man inte ändra höjden på sängarna?
 • På det sjukhuset vi är på finns det inga MIG/hjärt-team (kommer till avdelningen vid akuta situationer hemma). Här får man själv försöka lösa situationen och som patient får man hoppas på att rätt personal med rätt kunskap jobbar om man skulle få hjärtstopp…
 • Första dagen på sjukhuset blev vi väldigt förvånade… Det kändes som om vi hade tagit en värvning i den kinesiska armen då det var grönklädda vakter överallt. Tydligen är hot och våld mot vårdpersonalen vanligt här i Kina. Detta framförallt om en patient avlider och familjer anser att man inte gjort allt man kunnat. Detta kunde även ske om patienten inte var nöjd med den behandling som läkaren föreslog.
 • Man har inte rätt som patient själv bestämma om man vill att personalen ska utföra hjärt och lungräddning. Detta har vi i Sverige då t.ex. svårt sjuka patienter i samråd med läkaren kan bestämma att detta inte ska utföras.
 • Alla är väldigt intresserade av hur sjukvården ser ut hemma i Sverige och säger “you are verry lucky” varje gång och vi kan bara instämma. Många gånger vet vi nog inte hur bra vi har det…

Hoppas ni alla där hemma har haft en bra helg. Det har vi! (Sa vi att våren har kommit och det är 24 grader varmt här?;p).
Hilda och Martina

One Response to “Iakttagelser av sjukvården i Wenzhou”

 1. Lena says:

  Kul att ta del av er summering! Nu kommer ni snart hem – hurra