Sista inlägget från Wenzhou

16:45 by sjukskoterskor

Hej bloggisen!

Idag har vi avslutat praktiken här i Kina och ska nu ta oss an nästa uppgift = försöka packa ihop våra saker vi inhandlat under fem veckors tid…

I måndags var vi på avdelningen för sjukhusets hygienrutiner och smittskyddsprevention. Det var skönt att se att i alla fall en person på sjukhuset tog detta på allvar. Dock anser vi att hon behöver förstärkning då hon är ensam ansvarig för alla avdelningar på sjukhuset (4500 vårdplatser). I våra svenska ögon är det små enkla saker som behöver förbättras som att t.ex. Använda handskar och handdesinfektion som finns lättillgänglig men används ej. Avdelningarna får allt detta material gratis men trots detta används det inte. Vi tror att det beror mycket på informationsbrist.

I tisdags kvalade ännu en sak in på listan av häftiga saker vi fått uppleva i Kina. Först fick vi lära oss hur man arbetar som operationssjuksköterska. Vi fick sedan tillsammans genomföra en riktigt operation, vi började med att söva lärarens tröja och sedan fortsatte vi med att sy ihop hålet i duken. Vi fick båda högsta betyg på denna avancerade t-shirtoperation. Därefter var det dags att se den kinesiska varianten av Dr. McDream och Dr. McSteamy (OBS! Ej till utseendet…) in action. För er som inte följer Grey’s Anatomy googla för ögongodis. Klarspråk – vi har numera sett insidan av hjärnkontoret (SÅ COOLT!!!). Hilda toppade sedan dagen med att “scruba in” som en riktig operationssjuksköterska och lämna över instrumenten till doktor ett och doktor två (det hela var något komplicerat då vi inte lärt oss pratat kinesiska än…). Alla inblandade överlevde trots detta:).

Igår och idag har vi spenderat dagen på diabetesavdelningen. Vården liknar i stort sett den vi har hemma i Sverige. Den största skillnaden var att här inleds dagen med ett svettigt pass morgongympa lett av avdelningens head-nurse (en liten större variant av Beyonce, grym på att dansa!). Martina upptäckte även under gårdagen att hon blivit biten av myggor och fått stora utslag (surprise surprise!). Detta ledde till att alla kineser på avdelningen blev helt förskräckta och hon blev undersökt av ungefär 5 läkare och 3 head-nurses. Bilder togs och skickades till läkare på hela sjukhuset. Det slutade med att vår lärare ringde till sin läkare som skrev ut salvor i hennes namn som vi sedan hämtade på Apoteket via bakvägen (gräddfil-deluxe). Myggbetten mår idag mycket bättre, vilket samtliga på avdelningen idag blev uppdaterade om. En våg av lättnad spred sig.

Detta blir förmodligen vårt sista blogginlägg. Vår karriär som bloggare har varit kort men intensiv. Vi har fotograferats dagligen av våra fans här i Kina (oklart om de läser bloggen dock). Vi har även upplevt en bloggares värsta mardröm – extremt dåligt OCH långsamt internet. Vi hoppas läsningen har varit intressant och underhållande. Tack för oss! (Eventuellt kanske kommer de upp lite fler bilder någon dag). Vi vill även tacka vår bloggsupport (Johannes – bildansvarig och Nellie – redigeringsansvarig) utan er hade detta inte varit möjligt!

Åter till packningen…

Ses imorgon Sverige (heeelt sjukt!:))
Hilda och Martina

2 Responses to “Sista inlägget från Wenzhou”

  1. Lisa Willborg says:

    Ses snart! 🙂 🙂 Kraaam

  2. Lena says:

    Hej! Nu kommer ni snart!!! Yippi❤️ Trevlig resa hem och var rädda om er!