Uppdatering från Wenzhou!

13:09 by sjukskoterskor

Hej alla!
Nu har saker och ting äntligen börjat falla på plats, vi börjar bli bekanta med området och våra kära väskor kom igår.

Vi har gått runt i området och ätit lite olika maträtter, dessutom har vi varit på besök i det fina Universitetet (Wenzhou Medical University). Vi har även fått träffa på både lärare, studenter och handledare. 

Här kommer liten sammanfattning med bilder;


Utsikten från vår balkong daytime!


En utav skolrestaurangerna här. Finns flera olika runt om i campusområdet. Studenterna laddar ett kort men pengar och handlar med det, finns flera olika maträtter/kök.


Vi tog ett säkert kort och plockade på oss färska ingredienser som de tillagade åt oss. Detta kostade ca 25kr! Fjällräven har nått Kina!


Framåt kvällen blev vi sugna på mackor. Detta var det vi lyckades hitta, söta bullar med yoggi!Första dagen vi var påväg till universitetet, det är väldigt många studenter här!En dag åt vi mat som “passade” oss bättre, väldigt gott!Finns en matmarknad med en massa olika restauranger/snabbmat! 


Vi har lärt känna en student från Sydafrika som heter Michaela, hon bor i samma byggnad som oss. Hon ställde upp med att visa oss goda matställen – och detta mina vänner var gudomligt! 


Vi hittade Florence Nightingale i skolan! Idag (tisdag) var det dags för försts besöket i sjukhuset där vi ska vara. Sjukhuset är väldigt stort och fräsch (byggdes 2013). Vi kommer vara på Kardiovaskulär medicinavdelning. Många av patienterna har någon hjärt- kärlsjukdom och en del vårdas här efter ballongvidgning/stent samt patienter som fått pacemaker.

Mycket av sjukhussystemet är likt i Sverige men ändå skiljer det sig åt. Det är betdyligt fler antal patienter per rum, och våra motsvarande “undersköterskor” finns inte (om inte man betalar för det) annars är det anhöriga som hjälper med den basala omvårdnaden. Detta innebär även att sjuksköterskan får göra mycket av det som våra undersköterskor brukar göra bl.a. Ta blodprover, vital parametrar etc. 

Patienterna klassas efter en skala, om det är en patient som är kritisk/mycket omvårdnadsbehov får de en specifik färg. Ovanför sängarna finns det en liten tavla där skala och omvårdnadsbehov står, samt ansvarig läkare och sjuksköterska. Dessutom hänger patienternas läkemedelslista vid deras säng. Här signerar inte sjuksköterskorna när de ger medicin oralt, endast intravenöst. Patienterna är annars uppkopplade på apparater där EKG, puls, blodtryck, saturation & andningsfrekvens mäts, som sjuksköterskorna övervakar vid deras sjuksköterskestation (likt en receptionsdisk i hallen). 

Efter förmiddagen fick vi teoretisk genomgång av ballongvidgning/stent samt pacemaker. Därefter gick vår handledare igenom ett patientfall med oss, där vi tog del av en patients journal, för att därefter diskutera evetuella diagnoser. Därefter fick vi träffa denna patient som då hade fått en pacemaker. Hon visade även de rutiner sjuksköterskor gör vid en ny patient vilket är bl.a. Anamnes, fallrisk, trycksår, smärtskala, vitala parametrar. Vid dessa apparater checkar patienterna in sig själva!Jag och Emilia tillsammans med vår sjuksköterskestudent och handledare!Utanför sjukhusetHär kör många mopoed som ni kan se!

Det har med andra ord varit en lång helg med mycket nytt! Nu väntar oss praktik fram till fredag, på onsdag ska vi besöka hemsjukvården. Hoppas ni alla har det bra hemma i Sverige!

/Adisa & Emilia

4 responses to “Uppdatering från Wenzhou!”

 1. Hanna says:

  Ser gött ut! Njut för fanken!!!!

 2. sjukskoterskor says:

  Bilderna läggs upp på mobilen via en bloggapp då det är smidigast! Kan vara därför.

 3. sjukskoterskor says:

  Det var mycket roligt att läsa era berättelse. Fjällräven är mycket populär bland kineser ! Era foto ser lite konstigt ut. Har ni använt rätt format?

 4. Lise-Lotte Ozolins says:

  Tack så mycket för att ni delar med er av era upplevelser. Jättetrevligt att läsa.
  Vänliga hälsningar,
  Lise-Lotte Ozolins