Sjuksköterskestudenter utomlands

läs och låt dig inspireras

Från sjukhus till primärvård/hemsjukvård

Postat den 21st September, 2016, 14:09 av sjukskoterskor

Hej! 

Vi kan väl börja med att säga att vi äntligen fått WiFi inne i rummet, så nu slipper man använda segt mobilnätverk. I Kina är sociala sidor så som facebook, google/gmail, instagram etc. blockerade. Men som tur är har vi lyckats hitta program som gör det möjligt att åt dessa sidor, tack vare andra studenter! Gårdagen spenderades på sjukhuset där vi fick se hur sjuksköterskorna tar hand om patienterna som ska iväg på operation för pacemaker/ballongutvidgning/stent samt en djupare genomgång av dokumentationshanteringen. 

Vi har bl.a. uppmärksammat följande saker som är annorlunda i Kinas sjukhus jämfört med Sverige:

  • Sjuksköterskorna använder jod när de ska desinficera. Både vid PVK och såromläggningar.
  • Hanskar används väldigt sällan, men däremot används munskydd bl.a. vid insättning av PVK.
  • EKG apparaten har små “sugproppar” som man sätter fast den vid, dessa byts inte mellan patienterna.
  • Däremot byts stasband mellan varje patient (det är som tjocka gummiband).
  • Endast intravenös medicin signeras.
  • Anhöriga tar hand om all basal omvårdnad.
  • Patienten betalar för all sjukvård, även material (olika försäkringar finns)
  • Dokumentationen vid ankomst av ny patient är mer omfattande än i Sverige. 
  • I Sverige försöker vi undvika nålar så ofta det går för att minska stickskador. Här används oftast nålar, t.ex. vid droppaggregat. Då tejpar dem fast nålen intill patientens hud tills det är klart.
  • Här kan man få tid hos läkare ganska snabbt och självständigt, det är ofta hit patienter vänder sig i första hand innan de fortsätter inom primärvården.

Idag (onsdag) var vi på besök inom primärvården/hemsjukvården. Vi fick följa med en sjuksköterska på hembesök, hon gjorde kontuerliga besök och mätte blodtryck hos patienter med Hypertoni. Sjuksköterskorna utgår från vårdcentralen och därifrån gör hembesök, med andra ord är det inte som i Sverige där vårdcentralen är en organisation för sig själv och hemsjukvården för sig. Vid de regelbundna månadsbesöken kan sjuksköterskan besöka upp till 50-60 patienter per dag. Det är många patienter på få sjuksköterskor här. Patienterna klassas efter skalor 1,2,3 som avgör hur ofta hembesöken görs – varje måndag, varannan eller var tredje (beroende på blodtrycket och patientens sjukdomstillstånd). Vårdcentralen upplevdes även mer som ett litet sjukhus med olika avdelningar (traditionell kinesisk medicin, vaccination, barn, gravida, fysioterapi, infusion). 
Nog med text! Här kommer bilder som är lite roligare: 


Studenterna påväg till skolan! Såhär kan det se ut på morgonen och efter lunch. I Kina är det vanligt att man tar en liten siesta under lunchen (förklarar den långa 1,5h lunchen vi har på schemat). Som ni ser används paraply flitigt här för att skydda sig mot solen (finns även paraplyställningar på mopederna).


Varje kväll dansar damer till musik ute på torget vid gallerian – motion helt enkelt! Adisa hade gärna varit med, tyvärr kan hon inte dansstegen..(alla kan dansstegen utantill)


Matmarknaden vid campus!


Obligatorisk selfie!


Obligatorisk turistbild!


Här bredvid vårdcentralen bor äldre med kroniska sjukdomar

Emilia in action!


Vårdcentralen

Området vi gjorde hembesök på

När sjuksköterskan kontrollerade blodtrycket hos patienter var det lätt hänt att fler samlades och passade på att kontrollera sitt!

Här i vårdcentralen sitter patienterna och får infusioner (2-3timmar)

Akupunktur-maskin (traditionell kinesisk medicin)

I denna mekanism lägger man i torkade örter som är rullade i ett papper (som en cigarett) och tänder på – därefter kommer värme och ånga från den som man lägger på huden där man har ont – för att motverka/dämpa smärtan


På denna brits behandlar man patienter med nack- och ryggvärk


Adisa, läraren Jun, sjuksköterskan & Emilia utanför vårdcentralen

Det var allt från oss för denna gång! 

PS. Vi ber om ursäkt för eventuells stavfel (slarvfel) då vi bloggar från mobilen!

/Adisa & Emilia

Det här inlägget postades den September 21st, 2016, 14:09 och fylls under Alla inlägg Kina Wenzhou

Comments are closed.