Nu börjar slutet närma sig!

16:33 by sjukskoterskor

Hej! 

Nu är vi inne på vår sista vecka här i Kina. Det har varit fullt ös på praktiken där vi får prova på allt från att blanda läkemedel, sätta dropp, ta anammeser, sätta PVK, ta blodprover och kontrollera vitala pranetrar mm. Under tisdagen fick vi besöka operationsavdelningen/kranskärlsröntgen där patienter får insättning av stent eller ballongvidgning (avdelningar vi varit på behandlar just denna patientgrupp), det var intressant och se hur läkare och sjuksköterskor arbetar här. Imorgon är det vår sista praktikdag, och på fredag är det dags för slutbedömning för att därefter sätta oss i flygplanet hem mot Sverige. Det har varit en spänannde och lärorik tid här i Kina, men som man säger – borta bra men hemma bäst! 

Vi lunchar varje dag i sjukhusets restaurang i källaren. Det finns flera olika maträtter, men de varierar sällan. Så man har ätit sig mätt på räkor, kyckling och ris!

Emilia och Adisa inne på operationsavdelningen/kranskärlsröntgen

Såhär såg det ut! Två läkare inne i salen där de gör ett snitt antingen i handleden eller i ljumsken, för att därifrån genom artären med hjälp av en slang komma upp till hjärtats kranskärl. Genom att spruta in en speciell vätska ser man kärlen och därmed upptäcker eventuella förträngningar . Om förträngningar ses lägger läkarna in en stent (nät som håller kärlet öppet) eller så vidgar de kärlet med en ballong. De kommunicerar genom mikrofon/högtalare för att rådfråga läkare på andra sidan, pga strålning är det få inne i op-salen. Patienten är vaken under hela ingreppet.


Såhär ser röntgenbilden ut på hjärtsts kranskärl när vätskan sprutas in. Just denna patient fick tre stycken stent insatta.


/ Adisa & Emilia

Comments are closed.