Sjuksköterskestudenter utomlands

läs och låt dig inspireras

Neurologi + Traditionell Kinesisk medicin

Postat den 9th October, 2016, 14:25 av sjukskoterskor

Hej! 

Nu är denna praktikhelg över och några erfarenheter rikare är vi! Under lördagen spenderade vi dagen på neurologiavdelningen, där fick vi se hur sjuksköterskorna arbetar och vårdar patienter (främst patienter som har fått stroke). De flesta avdelningarna (av de vi varit på) ser rätt så lika ut på det sjukhus vi praktiserat på, men arbetsuppgifterna varierar självklart beroende på avdelning. På hjärt/kärl avdelningen arbetar det mycket med övervakning av hjärtat och tillsyn samt kontoll av vitala parametrar. På neurologi är det betydligt mer medicinbehandling (främst infusioner), kontoll av vitala parametrar och motoriken, här arbetar även fler fysioterapauter. 

Såhär ser det ut när sjuksköterskan ska dela ut morgonmedicinen

Allt detta är enbart morgonmedicinen!

Detta är en uppblåsbar strumpa som används i förebyggande syfte för blodproppar – sätter igång blodcirkulationen.

Emilia sätter PVK. Här i Kina använder man fler nålar än i Sverige. T.ex. Vid dropp är det vanligt att man kopplar en nål från slangen och sticker in i patienten och fixerar lite med tejp. I Sverige använder man PVK och kopplar in dropp (här sticker man in en nål i PVKn och tejpar fast). Att spola med Natriumklorid gör man inte här heller, man rengör huden med jod och såklart ska munskyddet på (men inga handskar behövs). 


Gruppbild från neurologiavdelningen!
Under söndagen besökte vi “The old hospital” för att se lite hur man använder traditionell kinesisk medicin. I Kina kombinerar man sjukvården med den sjukvård som vi har i Sverige (vetenskapligt bevisat) och traditionell kinesisk medicin (läkekonst). Detta skiljer sig mycket från den Svenska hälso- och sjukvårdssystemet, patienterna får själva välja om de vill vända sig till det men det finns även läkare som hänvisar patienter till att söka sig till dessa metoder. Den traditionella kinesiska medicinen har följt med flera tusen år i generationer och lever än idag, vissa väljer att tro att metoderna funkar medan vissa inte gör det, oftast beror det lite på om man själv varit uppvuxen med det hemma eller inte. Oftast vänder sig patienter hit vid kroniska sjukdomar där ingen behandling finns/hjälper. Den traditionella kinesiska medicinen består allt från olika typer av massager, örter, akupunktur, kost mm. Den traditionella kinesiska medicinen fokuserar mycket på ett helhetssyn, dvs. man ser inte enbart en sjukdom/problem och försöker behandla det, utan man tar hänsyn till hela människan både vad det gäller kropp, psyke, miljö och hälsohistoria. Även Yin och Yang är en viktig del, det förklarar samspelet mellan två motpoler som skapar liv, och målet är att skapa balans mellan dessa två. Vi tyckte det var väldigt spännande att se hur de arbetar med dessa metoder här i Kina!

Sjukhuset är ett äldre sjukhus som man märker. Här är det även billigare att vårdas och det är inte “lika bra läkare” som på det stora nya sjukhuset vi praktiserar på.

Här har vi en läkare som masserar patienter – för att genom massage sätta igång cirkulationen och eliminera smärta. Här “masserar” han Adisa – och det kändes! Han fokuserade mycket på just de punkter som känns mest på ryggen.

Här har vi en patient som har bortdomningar i ansiktet, denna patientgrupp är vanlig inom akupunktur. Här kommer patienter in på löpande band, när ena patienten är klar med sin behandling väntar nästa på sin tur. Man kopplar små kablar på nålarna för att små elektriska vågor ska stimulera.

Här får en patient en B12 vitamin dos!

Såhär ser cupping ut! Små koppar som sugs fast (vakum) och som ska stå i 10-15 minuter. Detta är väldigt vanligt och används för att lindra smärta.

Och såklart skulle Adisa prova på! Och ja, det stannar kvar lite skrämmande märken efteråt. Ju mörkare/tydligare de är desto mer allvarigt/komolicerat är tillståndet – men Adisas var “its good!”. 

Vid lunch tog vår handledare för dagen oss ut på promenad i en park vid sjukhuset.

Efter promenaden fick vi unna oss lite massage (vi blev lite sugna när vi såg all behandling patienterna fick i sjukhuset). Massagen var ganska hårt och de visste precis vart de skulle trycka för att vi skulle känna det, men vi tror att vi behövde detta efter de hårda sängarna vi sover på här!

Det är även många fysioterapeuter som arbetar här. Här ser vi olika maskiner/bristar som stabiliserar/sträcker ut nacke/rygg. Denna patient hade problem med diskarna i ryggraden – då spänner man fast patienten över och nedre rygg, för att därefter sätta igång maskinen som förflyttar bristen underifrån ifrån varandra och vid sidled (sträcker ut). Vi tyckte det såg lite läskigt ut, men patienten hade inte ont!

Såklart var vi tvugna att känna på en akupunturnål!


Man använder även mycket örter/rökelser i behandlingen, här förklarar läkaren att genom denna ört (som vi tyvärr glömt bort vad den hette) kan man stimulera olika punkter med värmen från den, som i sin tur har en läkande effekt. Läkaren gjorde även en häslokontroll genom att känna på vår puls i handleden och titta på tungan – han kom fram till att vi är “cold body” (som gärna samlar på oss vätska inne kroppen), han rekomenderade oss att äta mindre “cold food”… Vi får nog läsa på mer om detta!


Med andra ord har det varit en spännande helg. Imorgon är det vår sista praktikvecka innan vi beger oss tillbaka till Sverige på fredag! 
/Adisa & Emilia

Det här inlägget postades den October 9th, 2016, 14:25 och fylls under Alla inlägg Kina Wenzhou

One response to “Neurologi + Traditionell Kinesisk medicin”

  1. Judy says:

    Tack för en mycket intressant resaberättelse. Tack ska ni ha.