Sjuksköterskestudenter utomlands

läs och låt dig inspireras

Intensive Course SimCamp, Aalborg 15-19 April 2024

2024-04-14

5 blivande sjuksköterskor på resa till Aalborg!
Vi ska träffa andra studenter från Norge, Danmark, Finland och Lettland.

Här är en trevlig film på de fem studenterna Birgitta Martinsson, Carolina Montan, Marika Morthensson, Alexander Gadler och Frida Henell.

Mätta och belåtna. Nu mot hotellet och ladda inför morgondagen. 09:30 startar det på UCN = University College of Northern Denmark.

Måndag 15 april,

På väg mot första dagen, glada och förväntansfulla.

Det första vi gjorde var att presentera det svenska teamet. Vi gjorde succé! De andra grupperna hade flashiga filmer om sina universitet. Vi, som hade en lite högre medelålder, visade en enkel och trevlig powerpoint. 
En fråga som vi fått under vecka är om Sverige har en sjuksköterskeutbildning riktad till lite äldre studenter :-).

Carolina och Dannebrogen

Första kvällen anordnade värdlandets studenter en trevlig rundvandring. Aalborg är en mycket fin stad med både gamla vackra byggnader och nya moderna

Tisdag 16 april,

Andra dagen fortsatte vi våra “simuleringscase”. Vi var i indelade i fem grupper med sju deltagare från fem olika länder.
Varje case utgår från en händelse med lärandemål. Ett lärandemål kan exempelvis vara att rapportera korrekt via SBAR eller att utföra moment enligt ABCDE. Varje simulering varar cirka 10 minuter och därefter utvärderar man tillsammans i gruppen vad som gick bra och vad som går att förbättra.
Totalt gjorde vi nio olika simuleringar under tre dagar. Ju mer man lärde känna sin grupp desto tryggare blev man i simuleringarna och vågade agera trots att man kände sig osäker. Vi turades om att agera i de olika rollerna som sjuksköterska, sjuksköterskestudent, patient och anhörig. 

Onsdag 17 april

En sak som nästan alla studenter var nervösa för var att prata engelska. Skulle jag förstå de andra och skulle jag göra mig förstådd!? På mer eller mindre knagglig engelska gjorde sig alla förstådda. Under veckans gång blev alla mer trygga i sitt nya språk och vågade prata alltmer. Måndagen var nervös, på fredag var vi kungar allihopa!

Under onsdagen presenterade varje grupp sitt scenario och fick feedback av studenter och lärare för förbättring. Varje grupp provspelade sedan sitt eget scenario för att se om det höll i praktiken innan det skulle sjösättas dagen efter.

Torsdag 18 april

IMG_1351

Fredag 19 april

5 veckor i Beja, Portugal

2023-10-29

Hej!

Jag heter Ella och jag var en av dem som valde att göra min praktik utomlands och resan gick mot Beja i Portugal. Jag hade aldrig varit i Portugal innan så när jag fick reda på att jag kunde åka dit blev jag direkt intresserad. Jag var där i termin 6 varierad kontext under 5 veckor, och fick vårda patienter i hemmet och på vårdcentral.

Beja är en mysig gammal stad belägen i södra Portugal med runt 20 000 invånare. Universitetet hade 3000 elever varav 800 var internationella studenter. Professorerna på sjuksköterskeprogrammet var mycket familjära med samtidigt professionella. De visade mig runt på sjukhuset i Beja och vi åkte även ut till rehabiliteringscenter utanför staden dit patienter flyttar som nyligen skrivits ut från sjukhuset och inte var redo att flytta hem. Under praktiken fick jag träffa många olika patienter både i Beja på vårdcentralen och långt ut på den portugisiska landsbygden i hemsjukvården. Språket var en utmaning eftersom jag inte pratar portugisiska men mina spanskafärdigheter hjälpte mig ibland! Däremot kan nästan alla sjuksköterskor engelska så det löste sig.

Boende var lite klurigt att hitta. Jag försökte först få boende på skolans Campus men de kunde inte ge mig svar förens någon vecka innan resan så jag bestämde mig för att hitta det på annat sätt. Min tilldelade “buddy” hjälpte mig och jag hittade tillslut ett rum i en lägenhet ca 15 min gångavstånd från universitetet och där trivdes jag jättebra. Bodde med tre andra portugisiska tjejer. Hyresvärden var mycket trevlig och seriös så hela vistelsen kändes trygg och bra. Jag betalade €200/månad i hyra och då ingick allt + städning. Det gjorde inget att lägenheten var en bit från universitetet för jag var mest på vårdcentralen som låg 5 min ifrån där jag bodde.

Att välja och göra praktik utomlands ger en inblick i sjuksköterskeyrket från ett internationellt perspektiv och jag tror verkligen att det är en bra introduktion och erfarenhet till dig som kanske funderar på att arbeta utomlands som sjuksköterska i framtiden. Det finns väldigt mycket som jag tar med mig från min praktik i Portugal. Alla nya personer jag har lärt känna, både som kommer från Sverige och från andra länder. Jag umgicks mycket med Erasmusstudenterna i skolan och vi hittade även på saker på fritiden. Jag blev inbjuden till en WhatsApp-grupp för alla Erasmusstudenter och där fanns det alltid någon som ville ses. Det fanns även många aktiviteter som vi kunde delta i i skolan som t.ex. work shops och lektioner i portugisiska. Tyvärr kunde inte jag gå på de Portugisiska lektionerna då de ofta krockade med praktiken.

Det är enkelt att ta sig från med buss och tåg till och från Beja så på helgerna åkte vi till bla Albufeira, Lissabon, Sintra och Cascais.

Hela resan gick på ca 18 000kr inräknat alla utflykter över helgerna. Jag tyckte att alla upplevelser och erfarenheter gjorde det värt det! Jag hade absolut gjort om resan om jag fick och vet att jag garanterat kommer komma tillbaka till Portugal <3

//Ella

Fältstudier i Portugal, t5, hösten 2023

2023-10-13

I sjuksköterskeprogrammet finns möjlighet att åka på fältstudier under termin 5 – och det är klart att jag tog chansen! I mitten av september landade jag in i Beja, i sydöstra Portugal, ett par timmar från Lissabon och från Algarvekusten. Beja är en ganska liten stad, på en kulle mitt i jordbrukslandskapet. Trots det har högskolan där (IP Beja) ändå drygt 3.000 studenter, inom hälsa, jordbruk, utbildning mm.

Ella (som går på termin 6 och var nere fem veckor på praktik) och jag blev välkomnade tillsammans med alla Erasmus-studenter, de som skulle tillbringa en hel termin på plats. Vi var drygt 50 personer från 15-20 olika länder som fick uppleva ett ambitiöst och roligt välkomstprogram, med bland annat rundvandringar på skolan och i staden, information om Portugal (inklusive ett Quiz där vi lyckades bli vinnande lag!) och mingel.

 

Supertrevliga, intressanta individer i kombination med en låg prisnivå på öl och mat bäddar för så många utekvällar man bara orkar med i Beja! Vi såg till att samordna kontaktuppgifter med ett mindre gäng, femtio personer är ju lite svårt att få till någon planering med… Otroligt intressant att höra hur saker fungerar i Grekland, Georgien, Litauen, Brasilien etc. Och inte minst de olika personernas bakgrund och framtidsplaner. Jag kan rapportera att Georgierna pratade otroligt mycket bättre engelska än spanjorerna, att nästan alla kvinnliga studenter från Polen hette Victoria eller Alexandra – som de också sa var otroligt vanliga namn där -, att studenten från Grekland trivdes bra med studenten från Turkiet, även om de inte kunde enas om vilken som var den bästa yoghurten, och att portugisiskan i Brasilien skiljer sig ganska mycket från den som talas i Portugal.

Efter välkomstmottagande och möte med ansvariga på den akademiska sidan blev det sen oväntat mycket fritid, innan det var dags för själva studiebesöken. Jag och några till passade då på att besöka Algarvekusten, och jag var också en sväng till den närbelägna, lite större staden Évora. Flera andra åkte till Lissabon, några åkte till kusten och tog surfinglektioner etc. Det finns frekvent med expressbussar som är billiga, så det är enkelt att ta sig till olika ställen.