Sjuksköterskestudenter utomlands

läs och låt dig inspireras

Intensive Course SimCamp, Aalborg 15-19 April 2024

2024-04-14

5 blivande sjuksköterskor på resa till Aalborg!
Vi ska träffa andra studenter från Norge, Danmark, Finland och Lettland.

Här är en trevlig film på de fem studenterna Birgitta Martinsson, Carolina Montan, Marika Morthensson, Alexander Gadler och Frida Henell.

Mätta och belåtna. Nu mot hotellet och ladda inför morgondagen. 09:30 startar det på UCN = University College of Northern Denmark.

Måndag 15 april,

På väg mot första dagen, glada och förväntansfulla.

Det första vi gjorde var att presentera det svenska teamet. Vi gjorde succé! De andra grupperna hade flashiga filmer om sina universitet. Vi, som hade en lite högre medelålder, visade en enkel och trevlig powerpoint. 
En fråga som vi fått under vecka är om Sverige har en sjuksköterskeutbildning riktad till lite äldre studenter :-).

Carolina och Dannebrogen

Första kvällen anordnade värdlandets studenter en trevlig rundvandring. Aalborg är en mycket fin stad med både gamla vackra byggnader och nya moderna

Tisdag 16 april,

Andra dagen fortsatte vi våra “simuleringscase”. Vi var i indelade i fem grupper med sju deltagare från fem olika länder.
Varje case utgår från en händelse med lärandemål. Ett lärandemål kan exempelvis vara att rapportera korrekt via SBAR eller att utföra moment enligt ABCDE. Varje simulering varar cirka 10 minuter och därefter utvärderar man tillsammans i gruppen vad som gick bra och vad som går att förbättra.
Totalt gjorde vi nio olika simuleringar under tre dagar. Ju mer man lärde känna sin grupp desto tryggare blev man i simuleringarna och vågade agera trots att man kände sig osäker. Vi turades om att agera i de olika rollerna som sjuksköterska, sjuksköterskestudent, patient och anhörig. 

Onsdag 17 april

En sak som nästan alla studenter var nervösa för var att prata engelska. Skulle jag förstå de andra och skulle jag göra mig förstådd!? På mer eller mindre knagglig engelska gjorde sig alla förstådda. Under veckans gång blev alla mer trygga i sitt nya språk och vågade prata alltmer. Måndagen var nervös, på fredag var vi kungar allihopa!

Under onsdagen presenterade varje grupp sitt scenario och fick feedback av studenter och lärare för förbättring. Varje grupp provspelade sedan sitt eget scenario för att se om det höll i praktiken innan det skulle sjösättas dagen efter.

Torsdag 18 april

IMG_1351

Fredag 19 april

5 veckor i Beja, Portugal

2023-10-29

Hej!

Jag heter Ella och jag var en av dem som valde att göra min praktik utomlands och resan gick mot Beja i Portugal. Jag hade aldrig varit i Portugal innan så när jag fick reda på att jag kunde åka dit blev jag direkt intresserad. Jag var där i termin 6 varierad kontext under 5 veckor, och fick vårda patienter i hemmet och på vårdcentral.

Beja är en mysig gammal stad belägen i södra Portugal med runt 20 000 invånare. Universitetet hade 3000 elever varav 800 var internationella studenter. Professorerna på sjuksköterskeprogrammet var mycket familjära med samtidigt professionella. De visade mig runt på sjukhuset i Beja och vi åkte även ut till rehabiliteringscenter utanför staden dit patienter flyttar som nyligen skrivits ut från sjukhuset och inte var redo att flytta hem. Under praktiken fick jag träffa många olika patienter både i Beja på vårdcentralen och långt ut på den portugisiska landsbygden i hemsjukvården. Språket var en utmaning eftersom jag inte pratar portugisiska men mina spanskafärdigheter hjälpte mig ibland! Däremot kan nästan alla sjuksköterskor engelska så det löste sig.

Boende var lite klurigt att hitta. Jag försökte först få boende på skolans Campus men de kunde inte ge mig svar förens någon vecka innan resan så jag bestämde mig för att hitta det på annat sätt. Min tilldelade “buddy” hjälpte mig och jag hittade tillslut ett rum i en lägenhet ca 15 min gångavstånd från universitetet och där trivdes jag jättebra. Bodde med tre andra portugisiska tjejer. Hyresvärden var mycket trevlig och seriös så hela vistelsen kändes trygg och bra. Jag betalade €200/månad i hyra och då ingick allt + städning. Det gjorde inget att lägenheten var en bit från universitetet för jag var mest på vårdcentralen som låg 5 min ifrån där jag bodde.

Att välja och göra praktik utomlands ger en inblick i sjuksköterskeyrket från ett internationellt perspektiv och jag tror verkligen att det är en bra introduktion och erfarenhet till dig som kanske funderar på att arbeta utomlands som sjuksköterska i framtiden. Det finns väldigt mycket som jag tar med mig från min praktik i Portugal. Alla nya personer jag har lärt känna, både som kommer från Sverige och från andra länder. Jag umgicks mycket med Erasmusstudenterna i skolan och vi hittade även på saker på fritiden. Jag blev inbjuden till en WhatsApp-grupp för alla Erasmusstudenter och där fanns det alltid någon som ville ses. Det fanns även många aktiviteter som vi kunde delta i i skolan som t.ex. work shops och lektioner i portugisiska. Tyvärr kunde inte jag gå på de Portugisiska lektionerna då de ofta krockade med praktiken.

Det är enkelt att ta sig från med buss och tåg till och från Beja så på helgerna åkte vi till bla Albufeira, Lissabon, Sintra och Cascais.

Hela resan gick på ca 18 000kr inräknat alla utflykter över helgerna. Jag tyckte att alla upplevelser och erfarenheter gjorde det värt det! Jag hade absolut gjort om resan om jag fick och vet att jag garanterat kommer komma tillbaka till Portugal <3

//Ella

Fältstudier i Portugal, t5, hösten 2023

2023-10-13

I sjuksköterskeprogrammet finns möjlighet att åka på fältstudier under termin 5 – och det är klart att jag tog chansen! I mitten av september landade jag in i Beja, i sydöstra Portugal, ett par timmar från Lissabon och från Algarvekusten. Beja är en ganska liten stad, på en kulle mitt i jordbrukslandskapet. Trots det har högskolan där (IP Beja) ändå drygt 3.000 studenter, inom hälsa, jordbruk, utbildning mm.

Ella (som går på termin 6 och var nere fem veckor på praktik) och jag blev välkomnade tillsammans med alla Erasmus-studenter, de som skulle tillbringa en hel termin på plats. Vi var drygt 50 personer från 15-20 olika länder som fick uppleva ett ambitiöst och roligt välkomstprogram, med bland annat rundvandringar på skolan och i staden, information om Portugal (inklusive ett Quiz där vi lyckades bli vinnande lag!) och mingel.

 

Supertrevliga, intressanta individer i kombination med en låg prisnivå på öl och mat bäddar för så många utekvällar man bara orkar med i Beja! Vi såg till att samordna kontaktuppgifter med ett mindre gäng, femtio personer är ju lite svårt att få till någon planering med… Otroligt intressant att höra hur saker fungerar i Grekland, Georgien, Litauen, Brasilien etc. Och inte minst de olika personernas bakgrund och framtidsplaner. Jag kan rapportera att Georgierna pratade otroligt mycket bättre engelska än spanjorerna, att nästan alla kvinnliga studenter från Polen hette Victoria eller Alexandra – som de också sa var otroligt vanliga namn där -, att studenten från Grekland trivdes bra med studenten från Turkiet, även om de inte kunde enas om vilken som var den bästa yoghurten, och att portugisiskan i Brasilien skiljer sig ganska mycket från den som talas i Portugal.

Efter välkomstmottagande och möte med ansvariga på den akademiska sidan blev det sen oväntat mycket fritid, innan det var dags för själva studiebesöken. Jag och några till passade då på att besöka Algarvekusten, och jag var också en sväng till den närbelägna, lite större staden Évora. Flera andra åkte till Lissabon, några åkte till kusten och tog surfinglektioner etc. Det finns frekvent med expressbussar som är billiga, så det är enkelt att ta sig till olika ställen.

Som internationell student i nere i Beja, och även inför resan, blir man väl omhändertagen av International Office, som ser till att samordna allt som har med utbildningarna att göra samt ordna välkomstprogram och föreslå gemensamma aktiviteter. Därutöver får man också en ”Buddy” som ska hjälpa till med alla vardagliga funderingar. En del buddys var jätteengagerade, en del var till mindre hjälp – men det fanns alltid folk att fråga väl på plats.

Boende får man ordna själv – förhoppningsvis med hjälp av sin buddy – men är man nere så kort tid som för fältstudier på en eller två veckor, då är det mest typ hotell som gäller. Även flygbiljetten ordnar man själv. Boende och flygbiljett betalar man ur egen ficka. Eftersom boendet blir ganska dyrt – fundera på om du vill åka en eller två veckor. Antalet studiebesök blir detsamma (om du väljer Beja iaf). Kanske vill du ta en vecka på plats och sen åka runt lite på egen hand i Portugal istället? Och så behöver du klara av alla obligatoriska moment i den kursen du går också, på samma nivå som om du hade varit hemma. I gengäld får du en ordentligt intressant upplevelse!

Studiebesöken

Portugiserna sägs vara speciellt vänliga och gästfria, och jag kan inte annat än hålla med! Ella och jag blev otroligt väl omhändertagna, både av de ansvariga från skolan, professor Ana Christina och hennes kollega Teresa, och av de vi träffade ute på studiebesöken.

Ana Christina och Teresa berättade också hur sjuksköterskeutbildningen såg ut i Portugal, där den främsta skillnaden är att den är fyrårig och innehåller ännu mer praktik, där det sista halvåret i princip är en arbetsplatsintroduktion, då nästan alla fortsätter med en anställning på samma plats.

Vi fick göra tre studiebesök inom sjukvården i Beja, och det sammanlagda intrycket av det var att det fanns fler likheter än skillnader. Det var otroligt intressant att få göra rundvandringarna, och få information om sjukvården i stort, sjuksköterskornas arbete, och rutinerna på plats. Språkkunskaperna i engelska är tyvärr relativt bristfälliga, förutom hos just de som höll i rundvandringarna och några enstaka personer till. Vi förstod att utan dessa personer hade möjligheterna till fältstudier och praktik varit obefintliga. Flera på vårdcentralen hade varit på utbyten i Sverige eller Danmark under sin egen utbildning, vilket säkert bidrog till deras villighet att ta emot oss. Gester, leenden, några fraser på portugisiska – och lite kunskaper i spanska – hjälpte mycket på plats!

Vårdcentralen var uppdelad i två olika delar, en som mer var som våra vanliga vårdcentraler hemma, och en som var mer inriktad på hembesök och på information till samhället. Det var på den senare som Ella skulle göra sin praktik, så hon kommer kunna beskriva allt om det när hon kommer hem.

Sjukhuset i Beja inrymdes framför allt i en sliten byggnad med 50 år på nacken. Jag hittade många likheter med Västerviks sjukhus, både vad gäller storleken och vilka avdelningar som fanns där. (Nästan allt finns, men i mindre skala.) Eftersom byggnaden var så gammal hade de lite praktiska problem, bland annat delade 30 patienter på två toaletter/badrum! Lite extra spännande tyckte jag var att de opererade in pace-makers en gång i veckan på en enklare operationssal uppe på kirurgavdelningen. (”Vi gör lite enklare operationer där.”)

Enhet för fortsatt vård finns av tre olika sorter i Portugal, med allt från typ rehabiliteringsklinik/korttidsboende (vilket vi besökte) till palliativ vård i livets slutskede. Den enhet vi fick göra studiebesök var bara två år gammal, och personalen där hade fått ha stort inflytande kring utformningen. Där fanns stora badrum, mycket ljus, sällskapsytor, syrgas och sug vid varje säng. Allt var nytt, inklusive sängar och annan utrustning.

Likheterna var som nämnt många, med hygienrutiner, arbetspass, överlämningar etc. Vi kände också igen en hel del utrustning, förbandsmaterial, mediciner, rutiner för narkotiska preparat, datoriserade journalsystem med standardiserade begrepp etc. I själva vårdsystemet blir det, liksom i Sverige, allt vanligare att patienterna vårdas hemma, och sjukhusvistelsernas längd kortas så mycket som möjligt. Sjukvården har en egenavgift, men den är relativt låg. Privata alternativ finns. Det är brist på sjuksköterskor. Besparingar gör att det finns tryck att personalen ska ta hand om allt fler patienter per person.

Skillnaderna var förstås intressantare:

  • Undersköterskor finns inte i Portugal, däremot finns det vårdbiträden, men de är bara medhjälpare och har inga egna befogenheter. Sjuksköterskan är med i allt, inkl personlig hygien, hjälp med mobilisering, mat etc. Därutöver har de ansvar för samma områden som en svensk sjuksköterska, såsom läkemedel etc.
  • Provtagningar görs nästan alltid av personal från labb. Bara på tidpunkter de inte finns tillgängliga, och provtagningen inte kan vänta, görs den av sjuksköterska – eller läkare.
  • Läkemedel delas av personal på en internt ”apotek”, som placerar dem i lådor märkta med patient och klockslag. Sjuksköterskan har fortfarande ansvar för att det blir rätt.

Och förstås många smådetaljer.

 

Sammanfattningsvis – är du intresserad och har möjlighet att bekosta flygbiljett och hotell – åk! Det är osannolikt att du kommer att ångra dig! /Camilla

3 veckor i Grekland varav 1 veckas fältstudie

2023-09-20

Hej!

Vi är nu hemkomna efter 3 otroliga veckor i Grekland. Till en början var vi 3 tjejer (Matilda, Vanda och Emilia) som båtluffade på öarna Milos, Ios och Paros under 2 veckor. Den tredje och sista veckan gjorde Emilia och Vanda fältstudie på Laiko Hospital i Aten och då åkte Matilda tillbaka till Sverige. Vi kommer nu berätta om vår resa i tur och ordning…

 

Vi anlände sent på kvällen i Aten den 26/8 och checkade in på ett boende genom Booking hos en familjs källare. Familjen var helt fantastisk och hämtade oss från flygplatsen samt körde oss till metron dagen efter. Därefter blev vår första destination ön Milos som vi åkte till med färja. Färjorna kostar mellan 500-1000 kr/person beroende på avstånd samt destination och köps online.

Milos var en fantastisk ö med en lugn och harmonisk atmosfär, en stor favorit hos alla tre! Sarakiniko Beach är ett måste, men även restaurangen Oh! Hamos. Missa inte heller den fantastiska solnedgången i Plaka!

Nästa destination blev ön Ios som har ett högre tempo och ett fartfyllt uteliv. Om ni tycker det är roligt med fest och utekvällar kan vi absolut rekommendera Ios.

 

Den sista ön som vi besökte var Paros. Denna ön kan man uppleva det mesta på såsom fina stränder, fantastiska resturanger och härliga barer. Här tycker vi att en båttur är ett måste för att se alla öar samt stränder/klippor runtom ön.  Vi åkte med Captain Ben som vi alla tyckte var en stor höjdpunkt under resan.

Till sist åkte vi tillbaka till Aten med färja. Vi hade glömt att boka boende så vi fick göra det samma morgon som avfärd, vilket resulterade i att vi hittade ett boende i ett området Omonia där vi spenderade helgen. Vi fick reda på i efterhand att det är ett väldigt otryggt område i Aten som man absolut ska undvika, men vi hade turen med oss och allt gick bra. Sedan åkte Matilda tillbaka till Sverige. Emilia och Vanda bytte boende till ett område som heter Ilisia med 10 min gång till Laiko hospital. Området var väldigt fint, fräscht med härliga cafeér. Vi betalade ca. 1000 kr/person för hela veckan vilket var väldigt billigt och bra. Däremot var det inte det fräschaste boendet, men men… vi fick vad vi betalade för.

Ställen som vi åkte till i Athen;

  • StränderSirocco beach i Glyfada. Detta var den finaste stranden i Glyfada som vi var på och det var otroligt smidigt att ta sig dit. Vi åkte med buss 140 som gick direkt från Laiko till Glyfada och tog ca 1.5 timme. Bussarna gick ungefär vart 20:e minut.
  • Akropolis – ett måste att åka till i Athen. Vi tog oss dit via metron (biljetter köps på stationen). Det är även gratis att gå in på Akropolis om man är under 25 år och från EU, så glöm inte legg/pass!
  • Bra resturanger; Dexameni – en tapas-resturang. Glöm inte att generellt att äta massor av mousakka och gyros! Är ni sugna på glass måste ni testa gelato på “Django gelato Athens”.
  • Barer/Klubbar – en riktigt häftig klubb var Diego samt den bästa baren var absolut Drachmi

 

Om fältstudien;

Vi hade kontakt och mötte upp en jättetrevlig tjej som var studentansvarig och heter Eleni. Hon gav oss i varsin bussarong men vi fick ha våra egna byxor och skor. Sedan följde hon oss in på avdelningen som var en hjärtintensiv.

Positiva tankar;

  • Det var nyttigt att se skillnaden i vården från olika länder i sitt framtida yrkesliv och känner tacksamhet för den svenska sjukvården.
  • Vi fick se väldigt kritiskt sjuka patienter som var exemplevis i respirator, behövde defibrilleras och var nedsövda.
  • Sjuksköterskorna och läkarna hade ett otroligt bra teamwork. Om sjuksköterskorna inte hann något t.ex. blodprover, så tog läkaren dem.
  • Dom utförde undersökningar och ingrepp på plats i avdelningen t.ex. röntgen, inläggning av CVK, sätta pleuradrän m.m. Detta gjorde att vi fick se många tekniska moment. Både läkare och sjuksköterskor är så otroligt kunniga inom många områden!
  • Dom jobbar så hårt och är otroligt snabba i sitt arbete, så imponerande!

Mindre positiva tankar samt skillnader mot Sveriges sjukvård;

  • Den ekonomiska krisen som Grekland har speglade sig på avdelningen. De hade exempelvis inga nålar med stickskydd, inga riktiga material för blodprov, de var väldigt snåla med inkontinensskydd samt har inga patientkläder.
  • Vi upplevde att de inte var så duktiga med integritet. Många patienter var helt nakna och det var dörrar av glas ut mot “receptionen” vilket gjorde att anhöriga m.m. såg rakt in till de andra patienterna.
  • Vi upplevde att de basala hygienrutinerna var väldigt mycket sämre än i Sverige. Dels att sjukvårdspersonalen exempelvis kunde ha lösnaglar, smycken, utsläppt hår, privata kläder som t.ex. bussarong och jeans m.m. Personalen använde sällan förkläden i patientnära kontakt och kunde även sätta sig i patientsängarna under diverse undersökningar.
  • Det var en märkbart stressig miljö. De har inga undersköterskor vilket förklarar en hel del och vi har stor förståelse för att personalen inte hade tid att visa och förklara grejer för oss.
  • De dokumenterar och skriver alla journaler på papper.

Vi är verkligen så otroligt tacksamma för denna upplevelsen samt möjligheten och rekommenderar verkligen alla att göra detsamma. Vi skulle även rekommendera att passa på att resa runt i Grekland i samband med fältstudien, men vi tyckte även att en veckas fältstudie är tillräckligt.

 

Vi gjorde även en instagram där ni kan få se mer från vår resa; vemigrekland.

Tack för oss och tveka inte att höra av er om ni har några frågor!

vm222hm@student.lnu.se

es225kr@student.lnu.se

 

Fortsättning på fältstudier i Aten

2023-05-02

Hej igen! Här kommer bra råd inför fältstudier i Grekland som vi inte lade ut efter vår resa till Aten i januari!

 

Bra att veta i Aten – på fältstudier

Transport från flygplatsen = 

Metro från flygplatsen går direkt till centrala Aten. Från Aten på vägen tillbaka till flygplatsen går metron var 36:e minut. Vi rekommenderar att köpa 24-timmars biljetter då dem är pålitliga och ett bra alternativ om man inte åker tunnelbana varje dag. Metro är ett bra och enkelt sätt att ta sig runt på. Det är obligatoriskt att använda munskydd på metron. 

 

Boende =

Vi bodde i området Ilisia, vilket vi rekommenderar starkt eftersom det upplevdes väldigt säkert och centralt. Det finns även många sjukhus med gångavstånd från detta område. Vårt boende kostade 1296 euro för tre veckor, men enligt bofasta i Aten gick det att hitta billigare alternativ för samma tidsperiod. Vi delade denna summa på tre personer, så vår rekommendation för billigare boende är att åka till Aten tillsammans med andra kurskamrater eller med respektive. 

 

Mat = 

Att äta på restaurang i grekland är generellt sätt billigare än i Sverige. Då en av oss har glutenallergi och äter vegetariskt hittade vi via appen ”Find me gluten free” flera bra glutenfria och vegetariska  restauranger och bagerier. Däribland:

  • Ama Lachei (restaurang för dig som föredrar katter till sällskap)
  • Greek stories 
  • Nudie foodie
  • Veganaki
  • Mama tierra
  • Marinos kosmos (bageri med bröd och bakelser)
  • Groceristas

Finns många bra restauranger med rimliga priser. ”360 cocktail bar” är ett lite dyrare ställe med drinkar och mat, men ligger väldigt centralt beläget vid Monastiraki station och är en rooftop bar med vacker utsikt över bland annat Acropolis på en solig dag. 

I genomsnitt kostade en måltid 10 – 20 euro beroende på var man åt. Vi rekommenderar att man innan måltidstillfället kollar upp restauranger man skulle vilja äta på eller ber om restaurangtips från bofasta i Aten. De är väldigt vänliga och behjälpliga!

 

Sevärdheter = 

Områden och ställen som vi besökte och ansågs som är värda att besöka är:

  • Monastiraki Plaka
  • Syntagma square 
  • Acropolis/Parthenon  + museum
  • President palatset + vakt bytet
  • Hydra (ö som tar 2 timmar att åka till med färja från Piraeus)
  • Glyfada (stranden som kan vara svårt att ta sig till om man inte har bil, alternativt att ta Tram dit)
  • Pantenik (Olympic stadium)
  • Museum of illusions
  • Arkeologiska museet
  • Elyss café 
  • Little Cook (för inredningens skull, inte maten)
  • Poros (ö som ligger lite närmare med färja än hydra)
  • Exarcheia (gatukonst)

 

Tips = 

  • Unna dig en manikyr, pedikyr eller kanske både och på ”misfit nails and cocktails ”. Men vill du kanske piffa upp dina naglar med det lilla extra, erbjuder de även nail art 🙂
  • En souvenir för att minnas din härliga resa till grekland? Gör en tatuering hos ” eight ball tattoo ” med erfarna och vänliga tatuerare. 
  • Om det regnar så regnar det ordentligt, så glöm icke paraplyet!
  • Gör en riktig god gärning och handla kattmat i affären och sätt ut på gatorna för gatukatterna, det uppskattar dem verkligen 🙂 även duvorna.
  • Trottoarerna är väldigt smala och söndriga så var försiktig med vart du går och se upp för bilarna.
  • Om du är intresserad av hiphop kan du söka dig till ”Harlem club” en fredagsnatt för musik och dans kring bord. 
  • Lägg hellre pengar på köpt vatten i stora flaskor, än att snåla och dricka klorvatten från kranen. Alternativt köpa vattenkannor som filtrerar kranvattnet. 
  • Om du vill förbli hälsosamma och balansera det med god mat, rekommenderas gymmet ”hyper progressive gym” i området Ilisia som erbjuder 15 dagars gymkort för 35 euro.

 

Aten är en väldigt fin stad med mycket att se och uppleva. Folk är trevliga och vill gärna hjälpa till för att du ska få det så bra som möjligt. Arkitekturen och den historiska upplevelsen av Aten kommer garanterat tillfredsställa allas tycken och smak. Slutligen välkomnar Aten både den historieintresserade, romantikern och äventyraren!

 

För ytterligare fundering kan ni kontakta oss på följande mejladresser;

dj222mb@student.lnu.se 

el224rc@student.lnu.se

 

Med vänliga hälsningar

Denise och Ebba

Simcamp 2023 i Stavanger, Norge!

2023-04-27

Hej allihopa! 

Den 16 april begav vi oss till Stavanger i Norge för att gå en intensivkurs i simulering inom Nordplus regi! Vi fick både delta i simulering och skapa våra egna. Elever och lärare samlades från olika länder och skolor för att delta. Det var vi från Linnéuniversitetet, två skolor från Norge, två skolor från Finland, en skola från Danmark och en skola från Litauen. En lärare och två elever från Tanzania deltog också.

Vilka är vi?

Jo, från vänster ser ni Josefin (som var trött den dagen), Malin, Wilma, Filip och Linus. Wilma, Filip och Linus går termin 4 i Västervik och Malin och Josefin går termin 4 i Ljungby. Vi sökte till denna kurs för att vi tyckte det verkade kul, att öva på våra kunskaper i olika scenarier och träffa människor från andra länder. 

 

Vad är simulering? 

Simulering är ett sätt att återskapa en verklighet i kontrollerad miljö. I vårt fall återskapades patientfall där vi skulle använda oss av bland annat ABCDE, NEWS, ISBAR med mera beroende på patientfall. Dockor kontrollerades av lärarna som kunde simulera vitala parametrar, blinkningar och uppkastningar. I vissa patientfall spelade i elever patienter.

Här är några bilder på de fina simuleringsrummen.

 

Dag 1, Söndag: Under söndagen var det tågtur från Alvesta till Arlanda för två av oss (Malin, Josefin) medan lyxlirarna från Västervik åkte via bil till Arlanda där vi alla möttes upp för att ta flyget till Stavanger. Väl på plats i Stavanger blev det direkt färd mot hotellet och sedan äta mat. För att känna oss hemma och inte få hemlängtan direkt intogs måltiden på McDonalds för att efter en liten rundtur i staden ramla i säng rätt så trötta efter resan. Alla elever bodde på samma hotell med en fantastisk frukost.

 

Dag 2, Måndag: Under måndagen träffades vi alla för första gången på universitetet i Stavanger. Vi gjorde varsin presentation av oss själva och från vilken skola vi kom ifrån. Efter lite fotografering blev det promenad bort till ett järnåldersmuseum där vi fick en guidad tur runt och fick se hur människor bodde under den tiden. Därefter var det samling i grupper igen för att börja skriva våra egna simuleringsfall i grupperna. Sedan fick några av oss en guidad tur via bil med en av de norska eleverna runt i Stavanger medan andra (Malin, Josefin) fick vackert sätta oss på bussen tillbaka till hotellet. Då vi alla var sugna på asiatiskt blev det restaurang med asiatiskt tema och Linus fick njuta ordentligt av fantastiska Bao-buns.

 

Dag 3, tisdag: Under dagen så hade vi vår första simuleringsdag som befann sig på SAFER (Stavanger Acute Medicine Foundation for Education and Research). Vi var uppdelade i fem olika grupper med en deltagare från varje skola i varje grupp. De olika grupperna började med varsitt seminarium, vi hann med 2 på förmiddagen och 2 på eftermiddagen. Efter varje simulation hade vi reflektionstillfälle där vi gick igenom hur scenariot gick och hur det kändes. På vägen tillbaka till hotellet gick vi igenom Gamla Stavanger. Linus hade också sin 29:onde födelsedag den dagen vilket firades med glass, mat och fotboll på en bar under eftermiddagen/kvällen.

 

 

Dag 4, Onsdag: Hela den här dagen gick åt till att planera och sätta iordning rummen till våra egna scenarios som skulle simuleras under torsdagen. Det blev en kort dag och vädret var strålande sol så det blev en kort shoppingtur för några av oss och sedan samlades vi på en uteservering. Där satt vi tills det var dags för middag med hela SimCamp på en italiensk resturang där det serverades pizza på löpande band. Middagen bjöd också på mängder av skratt och ännu ett firande för Timo från Finland som också fyllde 29. Efter middagen gick ett gäng till en karaokebar där vi lättade upp stämningen med ”Baby” av Justin Bieber och ”Mamma Mia” av ABBA!

 

Dag 5, Torsdag: Torsdagen är här och det var dags för oss studenter att simulera de fall som vi själva skapat. En fantastisk lärorik dag både när det gäller agerandet vid mer akuta situationer till dilemman som skapas om fel läkemedel ges till en patient. När simuleringarna var slut blev det en rundtur i Leardals fabrik där dom bland annat tillverkar HLR-dockorna Little Anne. Efter detta blev det en vandring till Preikestolen för Linus, Filip och två från Finland för att beskåda utsikten över berg och fjordar 600m över havet. En tur vi kommer bära med oss länge i livet! Malin, Wilma och Josefin var bekvämt på hotellrummet, åt McDonalds och kollade på svenska humorprogram. Shuffleboard har också varit en rolig aktivitet vi gjort vissa kvällar.

 

Dag 6, Fredag: Sista dagen. Allihopa samlades på förmiddagen på Health campus en bit bortanför universitetet där vi gick igenom vad vi har tyckt om utbildningen och dess upplägg. Vi fick våra diplom, sa hejdå till våra nya vänner och begav oss hemåt.  Vi är väldigt nöjda över utbildningen/resan och vi tycker att vi har fått med oss många saker att ta hem. Nästa år kommer utbildningen med annat tema hållas i Danmark! 

TACK OCH HEJ!

Nurses in Portugal 2023!

2023-03-15

Blogg –  Portugal

Vi bokade flygbiljetter och boende ca 1 månad innan vår resa till Portugal. Boendet och flyg fick vi kolla upp själva och hitta de bästa alternativen, det är bra om man kollar det lite innan då det kostar mindre. Vi hittade en lägenhet mitt i centrum i Beja, den var lagom stor med fint badrum, kök, vardagsrum med tv (Netflix finns), stort sovrum med dubbelsäng, tvättmaskin samt diskmaskin Casa Calmaria Beja med frukost (5296 kr för 1 vecka). I närområdet fanns det mataffärer och restauranger. Vi bokade flygbiljetter ca 4 veckor innan avresan och det kostade oss 2581/pers (totalt 5162). Resdagen var på lördag kl.05:50 på morgonen därför valde vi att åka ner till Köpenhamn redan på fredag kväll då vi tog sista tåget Växjö kl.21:11 → 23:34 framme i Köpenhamn, tågbiljetter kostade 307kr/ pers. Flygplatsen var väldigt lugn och nästan helt tom så vi hittade en bra plats att spendera natten på och kollade på youtube medan vi väntade på vårt flyg. Vi hade inga incheckade bagage utan endast det som ingick i våra flygbiljetter vilket var 10 kg handbagage och 2 kg ryggsäck, eftersom vi skulle ditt endast 10 dagar så det räckte för oss. Flyget avgick 05:50 svenska tid och vi var framme 08:40, det är 1 timmes tidsskillnad i Portugal. Sedan tog vi metro från flygplatsen till Lissabons tågstation där vi tog tåg mot Beja som kostade 11 euro/person.

Tips på restauranger i Beja: Sushi – Boshi Do, burgare – Hamburgueria da Avenida. Tips på mataffär – Pingo Doce, tips på klubb – Country.
Tips på sightseeing i Beja – City Park Beja, Beja Castle och massa annat

När ni kommer dit och träffar de som är ansvariga för international students kommer ni få inbjudan till Whatsapp gruppchatt där ni kan chatta/träffa andra Erasmus studenter. Vi har träffat massa underbara människor och umgåtts med de under tiden vi var i Beja!

Vi har oftast lagat mat hemma och spenderat ca 4000–5000 på mat och dryck tillsammans.

I slutet av veckan, när vi blev klara med vårt fältstudie tog vi en trip till Lissabon i 3 dagar. Vi tog buss från Beja till Lissabon som kostade 292kr (tillsammans). Flyg till Köpenhamn åkte 7:50 och vi var framme runt kl 12 (tänk på tidsskillnaden). Sedan tog vi tåg hem mot Växjö som kostade igen 307kr/pers.

Vi rekommenderar att ni besöker Beja, Portugal! Jättefint, roligt och lärorikt upplevelse!!

 

//Nadja & Nashtiman

Fältstudier i Grekland 3 veckor

2023-03-09

Hemkomna från 3 veckor i Aten

 

Hej! Vi heter Ebba och Denise och har varit i Aten i 3 veckor. Vi tänkte nu berätta lite om vår resa. Vi åkte i kursen “Smärta ur ett livsvärldsperspektiv” och hade fältstudier på en hjärtintensivvårdsavdelning i en vecka.

 

Inför veckan på sjukhuset möttes vi upp av en koordinator från universitetet, som gav oss labbrockar och följde oss till avdelningen på sjukhuset. Inför vår fältstudievecka krävdes det ett rapid covidtest som kunde utföras på ett apotek mitt emot sjukhuset. När vi kom till avdelningen mötte en huvudhandledare för studenter upp oss och visade oss avdelningen. Alla var väldigt välkomnande, bortsett från att kommunikationen sviktade på grund av bristfällig språkkunskap i engelska från deras sida. På avdelningen fick vi se mycket vårdtekniska moment såsom ultraljud av hjärta, röntgen, CVK-inläggning som gjordes på plats och avlägsnande av intubering. På avdelningen visade det sig att de inte hade undersköterskor utan endast sjuksköterskor som hade hand om hela omvårdnaden kring patienterna. Med tanke på att sjuksköterskorna hade en hög arbetsbelastning, så uppfattade vi det som att de inte hade tid att tillämpa ett personcentrerat förhållningssätt i sin yrkesroll. Vi uppmärksammade stora skillnader i verksamheten i förhållande till svensk sjukvård, bland annat att man skriver journalanteckningar på papper och att man inte har en officiell lunchrast utan äter när man har möjlighet. 

 

I och med att vi åkte i kursen “smärta ur ett livsvärldsperspektiv” så observerade vi smärtvården på avdelningen. Vi uppfattade det som att många av de inneliggande patienterna upplevde smärta, men att smärta mer sågs tillhöra vårdtiden i jämförelse med Sverige där man utgår ifrån att ingen ska uppleva smärta varken socialt, fysiskt, psykiskt eller existentiellt. Vi såg däremot att vissa patienter med svår smärta fick smärtlindring i form av smärtmedicin men inga andra alternativa behandlingsmetoder. Vi uppmärksammade inte heller smärtanalyser eller uppföljning av de valda smärtlindrande behandlingsmetoderna. 

 

Efter att fältstudierna hade tagit slut mötte vi upp koordinatorn från universitetet igen för att lämna tillbaka labbrockarna och samtala med en annan koordinator om vår vistelse. De var mycket trevliga och erbjöd sig att hjälpa till vid frågor och funderingar under vår vistelse i Aten. 

 

I stort tycker vi att fältstudierna var mycket givande och lärorika. Vi fick perspektiv på sjukvård genom våra fältstudier som har bidragit till att vi numera ser mer positivt på svensk sjukvård och sjuksköterska som yrkesprofession i Sverige. Vi rekommenderar alla som har möjlighet att åka på fältstudier utomlands, då det ger användbara erfarenheter på sjukvård i andra länder, som du med fördel kan ta med dig i din yrkesprofession som sjuksköterska i Sverige. Och med andra länder menar vi då givetvis i Grekland – eftersom Grekland är ett fantastiskt land med vänliga människor, härligt klimat och god mat. Och Aten som är en underbar stad som vi verkligen rekommenderar alla att besöka – på fältstudier eller för nöjes skull! 

 

Med vänliga hälsningar

 

Ebba Liljekvist – el224rc@student.lnu.se

Denise Johansson – dj222mb@student.lnu.se 

Vår tid i Kuopio, Finland

2023-03-01

Vi har varit på två veckors fältstudier i Kuopio, Finland med nordplus där vi spenderat vår tid på Savonia univertity of applied science.

Första veckan

Måndagen började med en föreläsning om Finland och om univeritetets sjuksköterskeutbildning. Vi jämförde och diskuterade skillnader och likheter på programmens uppbyggnad tillsammans med två internationella studenter från Mozambique. Därefter gick vi en rundvandring på universitet och resterande delen av veckan spenderade vi på Salvonias KTC. 

Savonias KTC var betydligt större än vårt i Kalmar. Hela träningcentret var uppbyggt för att utföra simuleringar, vilket var  huvudfokuset i deras utbildning. Simuleringarna utfördes kontinuerligt under utbildningen i olika senarion, till exempel på sjukhusavdelning, akutrum och i hem miljö. Det fanns även rekvesita, där peruker, utklädnad, alkohol och mat skulle göra simuleringarna så verkliga som möjligt. Simuleringar utfördes på olika dockor vilket gjorde att de fick träna på patienter i alla åldrar, från spädbarn till vuxna. 

Vi fick delta på en simulation tillsammans med en sjuksöterskeklass som studerade på engelska. Studenterna fick träna på olika akutsituationer där de gick in två och två i ett akutrum för att sedan utföra ABCDE. Vi andra som inte var inne i akutrummet fick sitta i rummet itill och se studenternas moment live på skärmar. Efter varje moment träffades alla tillsammans med läraren och diskuterade hur momentet gått. Vi fick även senare i veckan träna på S-HLR tillsammans med samma klass. 

Under veckan fick vi även delta på en svenska lektion med distrikssjuksköterskestudenter. Vi preseterade lite kort om Kalmar och om vår sjuksköterskeutbildningen. Vi satt sen i mindre grupper och pratade om olika saker som skola, lön, psykisk ohälsa och om studentlivet. Lektionen gjorde att vi fick träffa studenter som kunde ge oss tips på aktiviteter att göra under vår tid i Finland, den gav även studenterna en chans att få använda sina svenskkunskaper. 

Första veckans reflektioner: En kombinationen mellan Kalmars sjuksköterskeutbilngen och Savonias hade varit den ultimata utbidlningen. Detta för att Salvonia Univeriset övar mer i form av simuleringar vilket skapar en helhet, medan vi i Kalmar fokuserar mer på enskilda moment som skapar trygghet. 

Andra veckan

Andra vecka spenderades på Wellness Center, deras motsvarighet till Hälsomottagningen i Kalmar. På Wellness Center samarbetar olika professioner som sjuksköterskestudenter, fysioterapeutstudenter, socionomstudenter och ekonomisstudenter. Moment som utfördes var bland annat vattengympa för äldre med diabetes, dans och andra sociala aktiviteter men även hembesök. Privat personer fick betala för att komma till skolan för att bland annat utföra cykeltest och kroppsundersökningar som till exempel fett och muskelmassa, längd och vikt osv…  De undersökningar som gjordes på plats i skolan är likt de undersökningar vi utför i Kalmar, däremot var savonias utrustning bättre och mer mordern. Ett exempel på detta är deras cykeltest som gav ett träningschema anpassat till individen. 

Vi fick delta på vattengympan för äldre med diabetes. Detta gjorde vi tillsammans med två fysioteraputsstudenter som själva hade fått skapa ett träningsprogram och välja musiken, det fanns flera ABBA låtar med på listan. Vi fick även delta på en “Wellness day” för lärare. Det var fyra stationer med olika moment: avslappning, ergonomi, rörelse och gym. Övningarna var utmanande och lärorika även för oss. Vi fick även chansen att testa cykeltestet. Det sista vi fick göra på Wellness center var att delta på kroppsundersökningar på ett fotbollslag, tyvärr var detta mer för fysioterapueter vilket kanske inte helt gynnar vår utbildning. 

Veckans reflektioner: majoriteten av aktiviterna var endast på finska vilket gjorde det lite svårt för oss att förstå. Många studenter var dock väldigt snälla och översatte och förklarade många aktiviteter för oss på engelska. 

Vart har vi bott?

Vi bodde i en lägenhet på trettonde våningen precis vid tågstationen, detta innebar en fantastisk utsikt över Kuopio. Detta innebar dock en 45 min promenad till skolan varje dag, men det var en fin vandring bestående av mycket snö och vackra granar. 

Vad vi gjort utanför plugget

Vi har försökt att utforska den finska kulturen genom kallbad och bastande. 

Vi gick på musuem och försökte titta in i domkyrkan. Vi hittade många nya saker på K-market som vi testade på. Och sen testade vi även på utelivet. 

I koupio spenderar familjer tid i hamnen där de åker skidor och skridskor på sjön. Där passade vi på att njuta av varm choklad och korv utan bröd, tyvärr fick vi inte till ett eget varv med skidorna på sjön.

Vi besökte även det 75 meter höga utsiktstornet i Koupio, Pujiotower. Vi provade även trationella finska bakelser, Runebergstårta.

Med vänliga hälsningar, Ornella, Alice & Agnes

Hemkomna från två veckors fältstudier i Aten!

2022-09-16

Tjena tjena!

Första veckan har vi spenderat på TOMY som är en verksamhet som den svenska vårdcentralen och som vi har förstått det på personalen finansieras av EU som ett projekt för bättre välfärd och minskade vårdköer i Grekland. Tyvärr fick vi bara se två stycken patientmöten under veckan, däremot var personalen på plats väldigt inspirerande och engagerad när de berättade för oss om både deras egen verksamhet men även om hur sjukvården i Aten ser ut överlag! Vi har lagt märke till väldigt många skillnader mellan grekisk och svensk sjukvård än så länge, bland annat journalföring. Sjuksköterskorna på TOMY berättade att det finns ett journalsystem för läkare men inte som sjuksköterskorna har fått tillgång till, så de har istället skapats och excel-dokument som de manuellt skriver i varje patient i med bland annat namn, besöksorsak och hälsohistoria. Dessutom har sjukhusen sitt eget journalsystem i form av pappersjournal så läkarna på TOMY kan inte se om de vårdats på sjukhuset och är varför. Dock måste vi säga att det verkligen får detta att fungera väldigt bra med de förutsättningar som finns och har en extremt positiv inställning! I början av veckan fick vi även besöka ett dagcenter för äldre, KIFI Zografou. Här kan de äldre både socialisera sig, spela spel, träna “hjärngympa” samt få hjälp med sina fysiska besvär. Besökarna som kommer är äldre personer med fysiska funktionsnedsättningar eller demens. 

Andra veckan  spenderades på sjukhuset Laiko på hjärtintensiven! Ingen av oss har tidigare jobbat med varken hjärt- eller intensivvårdspatienter så det var väldigt spännande och lärorikt. Det första vi la märke till var det otroliga samarbetet mellan sjuksköterskorna och läkarna! Då avdelningen inte hade några undersköterskor fick sjuksköterskorna även det ansvar som undersköterskan i vanliga fall har, detta kunde leda till att sjuksköterskan inte hann med sina ordinarie arbetsuppgifter men då såg läkarna till att backa upp. Under vår tid på avdelningen såg alla till att vi fick se så mycket som möjligt, läkarna tog till och med sin rond på engelska för att vi skulle hänga med! Vi fick se bland annat angiografi, extubering, insättning av CVK samt ekokardiografi. Det var en väldigt lärorik och roliga vecka som vi kommer ta med oss mycket ifrån!

Från “receptionen” på avdelningen som fungerade som både receptionsdisk och personalrum

Vart har vi bott?
Vi har bott i ett område ungefär två km utanför centrum som heter Pangrati, lägenheten vi hyrde var minst sagt lyxig för två studenter då vi fick varsitt sovrum med varsitt badrum! Vi hade även tvättmaskin och balkong. Vi har för det mesta tagit oss fram till fots och därmed snittat 15000 steg om dagen, mest för vi tyckte det kändes lite knepigt med kollektivtrafiken då det inte fanns någon fungerande app eller hemsida där man kunde se tider eller köpa biljetter. Efter några dagar märkte vi dock att man kunde se tidtabellen på google maps vilket är ett stort tips till alla som vill dit!


Här har ni en liten tjuvkik på lägenheten!


Gatan vi bodde på

Vad har vi mer gjort då?
Under dessa två veckor har vi inte bara haft fältstudier utan även hunnit turista en hel del!


Akropolis


Herodes-teatern


Akropolis museum


Penarrubia beach, hit åkte vi så fort vi fick chansen! Tog ungefär 40 min med buss från vårt kvarter.


Båda bilderna är utsikt från Lycabettus!

Hoppas detta inlägg inspirerade någon till att också söka fältstudier i detta fantastiska land, vi kan verkligen rekommendera det både för att få nya perspektiv och utvecklas inom professionen samtidigt som man har svinroligt!

/Carro och Saga
SSK T5 Kalmar